Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

29. juni 1998

Fortsat strid om våben i Nordirland
*Et flertal af medlemmerne af Nordirlands ny parlament er tilhængere af den historiske fredsaftale, som har til formål at gøre en ende på tre årtiers kampe mellem katolikker og protestanter. Det viser resultatet af torsdagens valg. David Trimble, lederen af Nordirlands største parti, det protestantiske UUP, ventes at blive udpeget til provinsens førsteminister, efter at UUP ved valget i sidste uge fik flest mandater - 28 i alt.
Det katolske parti Sinn Fein er med sine 18 mandater berettiget til to ministerposter, men i UUP's bagland er vælgerne særdeles skeptiske over for Sinn Fein og kræver, at IRA-medlemmerne afleverer deres våben, inden deres politiske repræsentanter i Sinn Fein kan indtræde i Nordirlands ministerråd.
Men Sinn Feins Gerry Adams afviser kategorisk, at IRA skal aflevere våbnene.
Leder på bagsiden

Somaliske gæster forsvandt
*Udlændingestyrelsen inviterede sidste år en somalisk delegation til Danmark, men delegationen forsvandt efter blot to møder, skriver Politiken Søndag.
Udlændingestyrelsen kan ikke redegøre for, hvor de ti somaliere rejste hen og heller ikke, hvor de opholder sig i dag. Ifølge Udlændingedirektoratet i Norge søgte en del af den forsvundne delegation i december asyl i Norge. De norske myndigheder forsøgte at få Danmark til at tage somalierne tilbage, men Udlændingestyrelsen nægtede at tage dem retur.
Ifølge Politiken undlod Udlændingstyrelsen at kontrollere et eneste af delegationsmedlemmernes baggrund.
Artikel side 3

Carlsberg under anklage i Rwanda
*FN's internationale krigsforbrydertribunal har tiltalt Carlsbergs tidligere eneimportør i Rwanda for folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og overtrædelse af Geneve-konventionerne, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.
Den 40-årige Georges Rutaganda var ifølge anklageskriftet en af lederne bag de etniske udrensninger, som i 1994 kostede mellem 500.000 og en million rwandere livet.
Rutaganda indledte sine forretninger med Carlsberg i 1991 og blev blandt andet inviteret på officielt besøg på bryggeriet i København.
Carlsberg sendte senest øl til Rutanganda ved årsskiftet 1993/94 og hørte herefter ikke mere til ham. Først i 1996 blev Carlsberg klar over Rutagandas centrale rolle under folkedrabet, skriver avisen.

Indisk angreb på landsby i Kashmir
*Ti civile blev dræbt, da indiske styrker i går beskød grænselandsbyer i det pakistansk-administrerede Kashmir. Dermed er antallet af ofre for de seneste dages beskydninger vokset til 20, meddelte pakistanske myndigheder.
De sagde, at de indiske beskydninger af landsbyerne langs den linje, der deler Kashmir i en indisk og en pakistansk del, varede i fire timer. Landsbyerne blev beskudt med såvel artilleri som mortergranater og automatiske våben. Ifølge Pakistan rettede de indiske styrker især deres angreb mod civile.
De nye sammenstød ved grænsen finder sted, samtidig med at FN's særlige udsendning Alvaro de Soto ankom til Pakistan i et forsøg på at dæmpe spændingen mellem Indien og Pakistan, der er vokset, efter at de to lande hver har gennemført en række atomprøvesprængninger.

Abort-afstemning ugyldig i Portugal
*Stemmedeltagelsen ved en folkeafstemning om at liberalisere abort-lovgivningen i det romersk-katolske Portugal var i går så lav, at afstemningen blev erklæret ugyldig.
Mindst 50 procent af vælgerne skulle have stemt, hvis afstemningen skulle have været gyldig. Men kun mellem 21 og 29 procent af de 8,5 millioner stemmeberettigede vælgere mødte op.
Exit-polls havde ellers vist, at der var et lille flertal for at tillade abort i de første ti uger af svangerskabet. Portugals parlament har allerede taget de første skridt til at liberalisere abort. Hvad den ugyldige folkeafstemning vil betyde for det videre forløb, vides ikke.
Som lovgivningen er nu, kan en kvinde kun få abort, hvis hendes liv er i fare, hvis det ufødte barn er deformt, eller hvis en læge vurderer, at kvidens psykiske eller fysiske sundhed er alvorligt i fare.

Sverige i ØMU eller ud af EU
*Direktøren for Sveriges nationalbank, Urban Bäckström mener, at der er en grænse for, hvor længe Sverige kan vente med at beslutte sig for at tilslutte sig den fælles europæiske valuta. Og hvis ikke beslutningen bliver truffet, så må Sverige træde ud af EU, siger nationalbankdirektøren i et interview med Svenska Dagbladet.
"Et eller andet sted forude vil den situation opstå, at vi er nødt til at vælge mellem, hvorvidt vi vil slutte os til ØMU'en eller forlade EU," siger Bäckström.
Det er Bäckströms opfattelse, at Sverige kun kan stå uden for ØMU'en i en begrænset periode.
"Vi er medlemmer af EU og har ikke nogen formel mulighed for at undvige Maastricht-traktaten," siger Bäckström med henvisning til, at Sverige ikke har sikret sig de samme forbehold som f.eks. Storbritannien og Danmark.

Flere fattige rammes af aids
*Den globale aids-konference, der i går åbnede i Geneve, sætter i år fokus på, hvordan man kan slå bro over den kløft, der eksisterer mellem rige og fattige lande i kampen mod aids. I dag forbedres behandlingen af hiv-smittede og aids-syge i den rige del af verden, samtidig med at antallet af ofre for aids-epidemien fortsætter med at vokse i den fattige del af verden.
"Hovedbudskabet fra konferencen er, at mens den rige del af verden gør fremskridt i bestræbelserne på at få stoppet hiv-smitten og behandlingen af dem, der allerede er smittet, så får enorme regioner i verden, der i bogstaveligste forstand er hjemsted for milliarder af mennesker, lov til sakke længere og længere bagud," sagde konferencens formand Bernard Hirschel ved åbningen af konferencen.
Henved 90 procent af verdens hiv-smittede og aids-syge bor i den tredje verden.
Artikel side 3

Elever protesterer mod nedskæringer
*Danmarks Elev Organisation (DEO), der repræsenterer 150.000 grundskoleelever, tager afstand fra nedskæringerne på Folkeskolen, der er en konsekvens af sidste uges forlig mellem kommunerne og regeringen. Kommunerne må enten skære antallet af lektioner ned eller øge klassekvotienterne med 1,4.
"Det er totalt uacceptabelt. Folkeskolen har brug for forbedringer, ikke forringelser. Hvis man propper flere elever ind i klasserne, bliver den enkelte elevs behov tilsidesat endnu mere end i forvejen. Dette forlig er et stort skridt tilbage," siger Thomas Holm fra DEO.
Organisationen mener, at aftalen er skadelig for både det faglige og sociale miljø på skolerne, og at "eleverne bliver taberne", uanset hvilken model kommunerne vælger.

Roskildefonden giver rekordbeløb
*Den verdensberømte danske fotomodel, Helena Christensen, var trækplasteret, da Foreningen Roskildefonden uddelte sin største enkeltdonation nogensinde.
Da det britiske topnavn Pulp gik på Orange Scene sent lørdag aften flokkedes pressen om Helena Christensen bag scenen, da hun overrakte 1,1 million kroner til den danske afdeling af Medecins Sans Frontieres - Læger Uden Grænser.
Læger Uden Grænser fik sidste år 250.000 kroner fra Roskildefonden, der formidler festivalens overskud til kulturelle, almennyttige og humanitære formål.
De penge blev primært brugt i Angola til minerydning, og for at vise, hvordan man arbejder med minerydning, havde Læger Uden Grænser i samarbejde med Farum Kaserne lavet et landminefelt på festivalen.
Artikler side 5

Kofi Annan advarer NATO i Kosovo-krisen
*FN's generalsekretær, Kofi Annan, advarede i går NATO mod at tage magtmidler i brug i den konfliktramte serbiske Kosovo-provins - medmindre det sker under FN-mandat.
I et interview med det britiske tv-selskab ITV sagde Annan, at det "ville skabe en farlig præcedens", hvis regionale organisationer tager magtmidler i brug, uden at FN har sanktioneret det.
"Hvis NATO handler uden FN's sikkerhedsråds godkendelse - og NATO selv bestrider tre poster i rådet - hvem vil NATO så give sig til at diktere noget i morgen," spurgte Annan.
I øjeblikket er der modstand i Sikkerhedsrådet mod NATO-indgriben i Kosovo. Modstanden kommer fra Rusland og Kina.
USA's chefforhandler for Kosovo, Richard Holbrooke, sagde samtidig, at den amerikanske regering har indledt officielle drøftelser med ledere fra Kosovos Befrielseshær (KLA).
De første kontakter fandt sted fredag mellem på den ene side USA's Robert Gelbard og på den anden to ledende medlemmer af KLA, der indvilligede i at indlede forhandlinger om en våbenhvile.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her