Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

27. juni 1998

Ingen magisk løsning i Kosovo
*Den amerikanske udsending Richard Holbrooke sagde fredag, at han ikke har nogen magisk løsning på krisen i Kosovo, men at han fortsætter sine bestræbelser på at forhindre et egentligt krigsudbrud.
"Vi er alle enige om, at situationen er farlig, og vores mål forbliver at forhindre, at de kampe, der allerede er i gang, breder sig og udvikler sig til en egentlig krig," sagde Holbrooke efter et møde med den moderate kosovo-albanske leder, Ibrahim Rugova, i den serbiske provins Kosovos hovedstad, Pristina.

Tvind går til Højesteret
*Tvind-friskolen Veddinge Bakker ankede fredag en Østre Landsretsdom, der i maj frikendte den såkaldte Tvind særlov for at være i strid med Grundloven, til Højesteret.
Friskolen blev valgt som prøvesag for en række Tvindskoler, der efter Folketingets vedtagelse af særloven i juni 1996 blev frataget statstilskud. Undervisningsministeriet mente ikke, at Tvindskolerne, som loven kræver det, blev drevet som frie og uafhængige skoler.
I alt 32 skoler blev frataget statsstøtte.
Friskolen Veddinge Bakker led i maj i år et nederlag, da Østre landsret ikke fandt, at særloven var i strid med grundloven. Skolen har siden søgt om fri proces til at anke sagen til Højesteret, og det fik den torsdag.

Landmænd raser over braklægning
*EU's landbrugsministres beslutning om, at ti procent af landbrugsjordene i EU skal braklægges, vækker harme balndt de danske landmænd.
Braklægningen er en fordobling fra hidtil fem procent til ti procent. Landbrugsrådets præsident, Peter Gemælke, mener, at fordoblingen vil koste landmændene omkring 2.000 kroner pr. hektar jord - et samlet tab for danske landmænd på 120-150 mio. kroner.
"Ganske vist må vi erkende, at der er sket en stigning i EUs kornlagre i denne sæson. Men det skyldes i vid udstrækning, at Kommissionen har forvaltet kornmarkedet dårligt, idet man har været tilbageholdende med eksporten. Med en bedre markedsforvaltning ville det have været tilstrækkeligt, at fastholde den nuværende braklægningsprocent" siger Landbrugsrådets præsident.

Ministre fastholder sygehuslukning
*Et samråd fredag i Folketingets sundhedsudvalg bragte ikke fornyet håb for dem, som ønsker at bevare Kommunehospitalet i København.
Samrådet var indkaldt efter, at et snævert flertal i bestyrelsen for Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) onsdag besluttede at gennemføre Sygehusplan H:S 2000's bestemmelser om at flytte kommunehospitalets opgaver ud til andre storkøbenhavnske hospitaler.
Både sundhedsminister Carsten Koch (S) og indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) fastholdt, at beslutningen sundhedsmæssigt, økonomisk og juridisk er rigtig.

Kina skal forklare sig overfor USA
*USA's ambassadør i Kina, James Sasser, afleverede fredag en officiel protest til den kinesiske regering over, at flere - formentligt tre - systemkritikere er blevet anholdt tæt ved den årtusindegamle kejserby Xi'an, hvor den amerikanske præsident torsdag indledte sit statsbesøg i Kina.
Ifølge en amerikansk talsmand vil Clinton tage spørgsmålet om "de beklagelige anholdelser" af systemkritikerne op, når han i weekenden mødes med Kinas præsident Jiang Zemin.

Rørdam mister næse
*Forsvareren i Plejebo-sagen, advokat Thomas Rørdam, var i sin gode ret til selv at stille supplerende spørgsmål til stadslægen om de påståede drab på 22 plejehjemsbeboere, som hans klient er sigtet for. Det fastslog Østre Landsret sent fredag eftermiddag i en kendelse, som omstøder en "næse", som advokaten tidligere har fået uddelt i Københavns Byret.
Thomas Rørdam bad stadslægen om en uddybelse af nogle spørgsmål og orienterede samtidig - skriftligt - politiet om de stillede spørgsmål.
Det fandt politiet og i første instans Københavns Byret var forkert, fordi han dermed drev selvstændig efterforskning i sagen. Det kostede en påtale.
Men nu siger landsretten, at der ikke er noget i vejen med Rørdams henvendelse til stadslægen, fordi det ikke modarbejdede politiets efterforskning. Stadslægen havde nemlig allerede afgivet erklæring i sagen, og politiet fik kopi af de supplerende spørgsmål fra advokaten.

Pinsepakke skal under lup
*Skatteminister Ole Stavad (S) nedsætter to følgegrupper, der skal se på eventuelle fejl eller utilsigtede virkninger af pinsepakken.
Den ene gruppe skal følge pensionsdelen, mens den anden følger skatteomlægningen.
"I 1993 nedsatte vi en lignende gruppe i forbindelse med skattereformen. Det har vi gode erfaringer med, og derfor gør vi det igen," siger Ole Stavad. De to følgegrupper får repræsentanter fra centraladministrationen og diverse råd og interesseorganisationer ude fra.
Regeringens pinsepakke blev som ventet vedtaget med støtte fra SF og Enhedslisten.

Kommuner skal forbyde sprøjtegift
*Århus Kommune opfordrer alle landets kommuner til at gå i spidsen for et bedre miljø og forbyde sprøjtegifte på offentlige arealer. Århus borgmester Flemming Knudsen (S) og rådmand Poul B. Skou (K), mener, at staten skal belønne de kommuner, der går i spidsen for et bedre miljø.
Århus Kommune har selv siden årskiftet forbudt brugen af sprøjtemidler på alle offentlige grunde, hvor der kan hentes drikkevand. Mange andre kommuner har vedtaget lignende forbud, men endnu er der ingen lovkrav om sprøjtestop.
"Selv om det kommunale forbrug kun udgør en begrænset del af det samlede forbrug, sender vi på den måde et vigtigt signal om miljøbevidsthed til bl.a. landbruget og de private haveejere," siger Poul B. Skou.
Et sprøjtestop betyder, at kommunerne må ud med hakkejern og udkrudtbrænder, hvis de offentlige arealer ikke skal gro hen i udkrudt. Det kræver ekstra udstyr og ikke mindst ekstra mandskab, og koster derfor kommunerne dyr.

Beredsskabsstyrelsen sløser
*Energibevægelsen OOA kræver nu en tilbundsgående undersøgelse af Beredsskabsstyrelsens arbejde siden 1992.
På baggrund af informationschef i Beredsskabstyrelsen, Vibeke Heins udtalelser til Information, onsdag mener OOA, at Beredsskabsstyrelsen ikke har informeret Folketinget og indenrigsministeren godt nok om den forringede sikkerhed på Barsebäck.
Beredsskabsstyrelsens passive politik er i direkte modstand med de danske politikeres aktive politik og modstand mod Barcebäck, lyder kritikken fra OOA.

Nordkorea overtræder våbehvile
*En diplomatisk kriser lurer i kølvandet på den nordkoreanske ubåd, der gik i et sydkoreansk fiskenet.
Fredag erklærede Sydkorea, at det var en klar overtrædelse af våbenhvilen mellem de to lande. Sydkorea kræver, at der holdes et møde mellem de to lande på generalniveau, og at Nordkorea forklarer sig.
Torsdag bjærgede marinesoldater fra Sydkorea ni lig fra den nordkoreanske ubåd. Besætningsmedlemmerne var tilsyneladende blevet skudt af ubådens kaptajn, der siden havde taget sit eget liv.

Selskabstømmersager koster dyrt
*Selskabstømmersagerne er så omfattende, at store ekstra udgifter er i vente. Hvor meget tør Justitsministeriet ikke spå om, men faktum er, at der er brug for flere lokaler, så bliver Københavns Byret nødt til at ansætte flere dommere og kontorpersonale.
Byretspræsident Claus Larsen ønsker bl.a. en slags kassekredit med otte dommere, som han kan trække på.
Københavns Byret skal behandle godt otte større sager, som hver vil lægge beslag på mere end 20 retsdage. Nogle af sagerne ventes at vare i mere end et år.

Tyske liberale har modvind
*Et flertal af den tyske befolkning vil ikke have noget imod, hvis det lille liberale regeringsparti De Frie Demokrater (FDP) ryger ud af parlamentet ved valget den 29. september.
Kun 29,3 pct. af vælgerne ville beklage det, hvis FDP efter valget ikke længere var repræsenteret i parlamentet. Til gengæld er 59,9 pct. af tyskerne ligeglade med, om FDP kommer ind. Beklage det vil de i hvert fald ikke.
Meningsmålingen er foretaget forud for FDPs igangværende partikongres i Leipzig.

Israel leger med ilden
*Palæstinenser-lederen Yasser Arafat sendte en kraftig opfordring til udlandet, da han sagde, at Israel leger med ilden i spørgsmålet om udvidelsen af Jerusalems grænser.
Arafat sagde, at den tilsyneladende accept af, at Israel ikke lever op til sine forpligtelser i fredsprocessen har givet Israel grønt lys til at besætte mere land og ødelægge flere palæstinensiske boliger.
"Der bliver ingen fred uden Jerusalem. Det palæstinensiske folk vil ikke stå med foldede hænder, mens Israel fortsat ikke lever op til internationale konventioner," hed det efter et møde i den palæstinensiske ledelse.

Engelske hooligans gik amok
*Fransk politi anholdte fredag eftermiddag en gruppe engelske fodbold-hooligans, efter de var gået amok på betjente foran stadion i Lens, hvor VM-kampen mellem England og Colombia skulle spilles senere på dagen.
Mellem 300 og 500 fulde tilhængere samlede sig foran stadion svingende med øl godt fem timer før kampens start. Her begyndte de at kaste øldåser efter politiet.

Voldsom vrede efter mordet på folkekær sanger
*Flere hundrede algeriere gik fredag formiddag i protestdemonstration efter mordet på den kendte rai-sanger Lounes Matoub torsdag.
Der blev affyret flere skud, mens mange af demonstranterne kastede med sten og smadrede ruder i offentlige bygninger, og det lokale politi afspærrede hele området omkring rådhuset i byens midte.
Den 42-årige sanger blev dræbt af flere bevæbnede ukendte gerningsmænd, der ca. 15 km syd for Tizi-Ouzo, havde stoppet hans bil og skudt ind i den. Matoubs kone blev hårdt såret under angrebet, samtidig med at to andre familiemedlemmer, som var med i bilen, slap uskadte fra attentatet, som formodede medlemmer af GIA, Den Væbnede Islamiske Gruppe, menes at stå bag.
Som en reaktion på mordet har Bevægelsen til Fremme af Berberkulturen, hvor Matoub var meget aktiv, opfordret til en to dage lang generalstrejke i Kabylien i det østlige Algeriet.
Matoub, der var en meget kendt og populær rai-sanger, også uden for Algeriet, var også kendt som en utrættelig forkæmper for berberkulturen, og han lagde aldrig skjul på, at han med sin verdslige holdning var modstander af islamisterne.
Ifølge myndighederne blev Lounes Matoub myrdet af muslimske ekstremister. Matoub blev dræbt af en "terror-gruppe" i provinsen Tizi Ouzou, hed det torsdag fra det officielle nyhedsbureau APS.
Også udlandet reagerede med chock over drabet på Matoub.
"Han var en mand, der sang Algeriets stemme ud højt og stærkt," sagde den franske præsident, Jacques Chirac, tordsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her