Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

17. juni 1998

Milosevic gav halve indrømmelser
*Den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, sagde i går, at Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic, har gjort "visse fremskridt" under forhandlingerne med den russiske præsident om at få stoppet den serbiske offensiv i Kosovo-provinsen.
"Der var nogle fremskridt. Men Milosevic har ikke været imødekommende på de primære punkter, som Kontaktgruppen har rejst," sagde Albright i en af de første vurderinger af mødet mellem Milosevic og Jeltsin.
Den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, accepterede tirsdag en række af de vigtigste krav fra de seks stormagter i Kontaktgruppen vedrørende Kosovo-konflikten, men han syntes at have forbehold over for en tilbagetrækning af sine sikkerhedsstyrker fra den urohærgede provins.

Amtsaftale 'koster' en milliard
*Den aftale som amterne og regeringen indgik tirsdag middag betyder, at amterne må nedskære mellem en halv og en hel milliard kroner.
Det vurderer næstformand i Amtsrådsforeningen Bent Hansen (S).
I forhold til de indmeldinger hvert enkelt amt selv havde sendt til sine forhandlere i Amtrådsforeningen, mangler der en milliard kroner i aftalen med regeringen. Specielt sociale udgifter til blandt andet døgninstitutioner og familiepleje vil blive ramt, når sparekniven skal svinges under opbremsningen i de offentlige udgifter.

EU skal sikre rent drikkevand
*EU's miljøministre blev på topmødet i Luxembourg i går enige om en plan, der skal sikre rent drikkevand.
Det drejer sig om et rammedirektiv om både grundvand og floder, søer og kystnære farvande. Der skal i en såkaldt kombineret fremgangsmåde stilles krav til såvel det vand, der udledes som til miljøkvaliteten for det vandområde, hvortil vandet ledes ud.
Et af de afgørende punkter for Danmark er, at EU-Kommissionen skal udarbejde lister over miljøfarlige stoffer, der er uønskede i vandmiljøet. Samtidig blev det besluttet, at EU skal overveje, om man skal udvide samarbejdet til at omfatte bekæmpelse af grov miljøkriminalitet.
Det danske forslag, der oprindelig er fremsat af justitsminister Frank Jensen (S), begrundes med, at grov miljø-kriminalitet netop ofte har grænseoverskridende karakter.

Yenens frie fald fortsætter
*Malaysias vicepremierminister beskyldte tirsdag den japanske regering for ikke at gøre nok for at få styr på landets fårlige økonomi og bad den USA om at gribe ind på samme måde, som man har gjort overfor økonomien i Mexico.
"Yen'ens svaghed og Tokyos tøven truer det skrøbelige banksystem og mørkner situationen her i regionen," sagde Anwar Ibrahim i går.
"Der er brug for, at den japanske og amerikanske regering viser forpligtigelse og hurtigt tager affære," sagde han.

SF er imod SU-besparelser
*SF finder det uforståligt, at undervisningsminister Margrethe Vestager lægger op til at skære i SU'en.
"Tværtimod skal hele uddannelsesområdet opprioriteres. Ingen kan leve af deres SU i dagog må arbejde ved siden af. Forringelser i SU'en presser de studerende ril at tage endnu mere arbejde - til skade for deres studium," siger Christine Antorini, SF's uddannelsespolitiske ordfører.
DNA-test mislykkedes i mordsag

*Det lykkedes ikke retskemikere i går, at lave en DNA-profil på det sæd, som blev fundet på den 10-årige Susan Rasch Ipsen, som blev myrdet. Dermed kan man ikke afgøre, om politiet har sigtet og anholdt den rigtige mand i forbindelse med drabet på den Susan Rasch Ipsen. Det er anden gang, at kemikerne forsøger at lave en profil.
Endelig er det blevet fastslået, at de blodspor, der er fundet i den sigtedes lejlighed ikke tilhører den myrdede pige. Ydermere har det vist sig, at sporene i entreen overhovedet ikke er blod.
Ifølge retskemikernes oplysninger til politiet er der fortsat materiale nok i de fundne sædrester til at foretage yderligere forsøg på at tegne en DNA-profil.
Profilen skal sammenlignes med en tilsvarende DNA-profil af den 50-åriges blod for at se, om de to matcher hinanden eller ej.

Organdonation er en privatsag
*Etisk Råd fastslår i redegørelsen "Organdonation Informeret eller formodet samtykke?", at det altid er de pårørende, der har det sidste ord at skulle have sagt i forbindelse med organdonation. Dermed afviser rådet, at man kan kan indføre organdonation på baggrund af formodet samtykke.
Rådsmedlemmerne finder, at den nuværende lovgivning på afbalanceret vis tilgodeser de hensyn, der bør tages til de involverede parter, dvs. den afdøde, de pårørende og samfundet. Dermed er rapporten et opgør med det "formodede samtykke", som populært sagt går ud på, at samfundet tager tavshed som udtryk for accept og udtager de organer, som der er behov for.

De mindste skal skånes for røg
*Sundhedsminister Carsten Koch (S) opfordrer landets skoler til at indføre rygeforbud for alle elever, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag. Samtidig sender ministeren en henstilling til kommunerne om at sørge for, at ingen børn i dagpleje eller daginstitution udsættes for passiv rygning. Baggrunden er en ny rapport, der viser, at 13 procent af børnene i dagpleje og 24 procent af børnene i daginstitution udsættes for passiv rygning dagligt eller af og til. Og kun 41 procent af de danske skoler har indført rygeforbud.

Fremmedhad skal sikre stemmer
*Det tyske indvandrerfjendtlige parti Folke Unionen (DVU) og Frankrigs højreekstremistiske Nationale Front er indgået et samarbejde op til lovede mandag hinanden gensidig støtte ved deres kampagner for at blive valgt til Europaparlamentet i 1999.
Lederen af Frankrigs Nationale Front, Jean-Marie Le Pen, sagde, at de to partier også ville forsøge at danne en gruppe i Europaparlamentet efter valget.
En talsmand for DVU sagde, at et samarbejde ville omfatte fælles optrædender ved valgmøder af Le Pen og Frey samt gensidig organisatorisk hjælp.
Endvidere skal samarbejde sikre indflydelse i Europa-Parlamentet.

Endnu tre danskere flygter fra Bissau
*Endnu tre danskere kom tirsdag formiddag til Dakar i Senegal fra det krigsramte Guinea Bissau, oplyste Udenrigsministeriet tirsdag middag. De tre danskere, der arbejder for Statens Serum Institut, ankom til Dakar om bord i et fransk fragtskib.
Dermed skulle der være kontrol over alle de danskere, som Udenrigsministeriet har haft snor i for at få dem evakueret. Mandag anløb et andet skib Dakar med tre danskere - en familie med et barn - om bord. Der er fortsat tre danskere tilbage i Guinea Bissau. Men de tre, hvoraf to arbejder for seruminstituttet og en tredje for FN-organet UNICEF, har selv valgt at blive i den vestafrikanske stat.

Højhastighedsstog skal til kontrol
*Efter togkatastrofen i Eschede i Tyskland, der kostede op mod 100 mennesker livet, har de tyske myndigheder besluttet at udskifte hjuldele på 59 af sine højhastighedstog. Det er bestemt hjuldel, der mistænkes for at være årsag til , at højhastighedstoget blev afsporet og ramte en vejbro med en hastighed på 200 km i timen. Fra nu af må kun nyproducerede reservedele benyttes.

Den tyske hær skal under lup
*Det tyske miljøparti De Grønne kræver en uafhængig og tilbundsgående undersøgelse af højreekstremistiske aktiviteter i den tyske hær.
Videooptagelser af tyske soldater, der blandt andet lavede Hitlerhilsner og fremsagde antijødiske udsagn fik sidste år parlamentet til at nedsætte en undersøgelse af den tyske hær. Den konkluderede i april, at der var tale om enkeltstående episoder og ikke en egentlig organiseret højreekstremistisk bevægelse indenfor hæren.
Men den konklussion stiller De Grønne sig ikke tilfreds med.
"De enkelte tilfælde er symptomer på en helt forkert udvikling indenfor militæret," sagde Angelika Beer fra De Grønnne i går. Hun mener man bør iværksætte en ny undersøgelse, der afdækker alle episoder i den tyske hær og samtidig foreslår, hvordan undgår lignende episoder fremover.

Fogh gør Uffe kunsten efter
*Siden Anders Fogh Rasmussen indtog formandsstolen i Venstre efter Uffe Ellemann-Jensen har han formået at lægge fortidens knapt så hjertelige attitude fra sig og vinde danskernes hjerter. Ikke mindre 50,5 procent af den danske befolkning giver Fogh Rasmussen, topkarakter for den politiske indsats.
Miljøminister Svend Auken (S) ligger med 49 procent på en andenplads. Det viser en meningsmåling som Greens Analyseinstitut har foretaget for dagbladet Børsen. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen får 42 procent og indtager dermed tredjepladsen.

De gule bier indtager Læsø
*De gule bier har taget et stik i spillet om retten til at være på Læsø, som staten forsøger at reservere for den sjældne brune bi.
I en årelang retssag om biernes kulør i Kattegat udtalte EU-generaladvokaten tirsdag, at forbudet mod gule bier på Læsø er i strid med reglerne om varernes fri bevægelighed.
Sagen har sin oprindelse Læsøbiavlers modstand mod en Grenaabiavler, der gerne vil avle honning på Læsø fra den gule bi. Sagen er dog ikke slut medmindre domstolen følger indstillingen.

Afrikansk grænsestrid ulmer fortsat
*De europæiske ledere opfordrede på EU-topmødet i Cardiff Etiopien og Eritrea til at "holde en våbenhvile i deres blodige grænsestrid og finde en fredelig løsning."
Men der er ikke megt, der tyder på, at de to afrikanske stater er nærmere end fredelig løsning. Etiopiens udenrigsminister fastslog endu engang, at "fred kun er muligt, hvis Eritrea trækker sine tropper ud af Etiopien."
Og på den anden side af grænsen meddelte Eritrea præsident, at de eritreanske tropper ikke befinder sig på etiopisk land men, at landet tilhører Eritrea. Grænsestriden mellem de to nabolande har kostet hundredvis af mennesker livet, og er gået hårdt udover civilbefolkningen. Etiopien bad i går det internationale samfund om nødhjælp til mindst 300.000 civile.
Der har ikke været rapporteret om voldsomme kampe siden 11 juni, men ingen tør spå, om det er tegn på, at parterne er ved at nærme sig forhandlingsbordet og en fredelig løsning på grænsestriden.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her