Læsetid: 6 min.

NYHEDSOVERBLIK

15. juni 1998

Lundgaard bliver ny FDB-formand
*Den radikale, tidligere kulturminister Ebbe Lundgaard bliver ny formand for FDB. Han afløser Bjarne Møgelhøj på posten.
Artikel side 4

Barsebäck lækker radioaktivt vand
*Atomkraftværket Barsebäck lukkede lørdag aften ved et uheld omkring 100 liter radioaktivt vand ud i Øresund. Radioaktiviteten i vandet var dog meget lav.
Ifølge en meddelse fra Barsebäck-værket skete uheldet i forbindelse med udtagelse af en prøve af indholdet i en opsamlingstank med lavaktivt procesvand. En del af vandet løb ud på gulvet i den bygning, hvor håndteringen af affald fra værket foregår.
Årsagen til uheldet var en manglende lukkeventil i tanken. Vandet løb derfor ud på gulvet og derfra videre ud i Øresund via en dør.

To nye næstformænd i SF
*Socialistisk Folkepartis hovedbestyrelse valgte lørdag to nye næstformænd for partiet. Det er den 42-årige socialrådgiver Jane Findahl og den 29-årige statskundskabsstuderende Thorsten Theilgaard.
De to afløser Christine Antorini, der på SF's nylige landsmøde takkede af, efter at hun ved valget i marts opnåede valg til Folketinget.
Jane Findahl er formand for børne- og ungdomsudvalget i Fredericia Kommune og har siddet fire år i partiets hovedbestyrelse.
Thorsten Theilgaard er folketingskandidat i Østre Storkreds i København. Han var formand for SFU fra 1991 - 94, og har været medlem af hovedbestyrelsen.

Folket svigtede Storebæltsbroen
*Danskerne var optaget af andre ting søndag end åbningen af broen over Storebælt eller også blev nysgerrigheden tilfredsstillet via tv. A/S Storebælt havde 10.000 gratis billetter til ceremonien, men højst 5000 så og hørte dronning Margrethe lade sin Daimler sprænge det rød-hvide bånd og markere danmarkshistoriens største bygningsværk for åbnet.
Artikel side 4

Færø-aftalen mødt med skarp kritik
*Aftalen mellem Danmark og Færøerne har skabt splid mellem to topministre. Det skriver Morgenavisen Jyllands Posten søndag.
Aftalen, der giver Øerne større selvstyre og milliarder af kroner, vakte tilsyneladende bekymring hos den radikale økonomiminister Marianne Jelved.
"Der er grænser for, hvad jeg kan tolerere," lød det fra Jelved natten til onsdag i sidste uge. Hendes protester var, ifølge JP, vendt mod den del af aftalen, der omtaler Færøernes krav om at blive en suveræn stat.
Docent ved Århus Universitet, Vagn Wählin, er også kritisk over for aftalen: "Ingen i Danmark kan nu standse de færøske politikere, hvis de igen begiver sig ud over afgrunden med overfiskeri og alt for stor låntagning," siger Wählin.

*Arafat lover ledelsesændringer
nDen palæstinensiske leder, Yassser Arafat, lover, at der i den nærmeste fremtid vil ske ændringer i den palæstinensiske ledelse.
Løftet kommer, efter at der gentagne gange har været fremsat anklager om manglende effektivitet, korruption og en autoritativ styreform.
Det ventes, at Arafat tirsdag mødes med en række forskellige politiske fraktioner for at sammensætte en ny palæstinensisk selvstyreadministration.
Rapporter har bekræftet anklager om korrupte enkeltpersoner, og kravet om udskiftninger i ledelsen er opretholdt fra flere sider.
Artikel side 5

V: Del af pinsepakken bør udskydes
*Venstres politiske ordfører, Ulla Tørnæs, mener, at det skal overvejes at udskyde behandlingen af dele af regeringens pinsepakke til efteråret. Hun mener, at man inden sommerferien kun skal gennemføre de dele af pakken, man klart kan overskue konsekvenserne af. Ellers risikerer politikerne at gøre sig skyldige i lovsjusk.
"Det må navnlig gøre indtryk, at forsikringsbranchens organisation (DFP) anbefaler en udsættelse. DFP frygter, at individuelle pensionstilsagn, der er givet til forsikringstagere, ikke kan opfyldes. Ja man kan ligefrem risikere, at store dele af det private pensionssystem "nedsmeltes"," siger Ulla Tørnæs.
Hun understreger, at Venstre anerkender, at der er behov for et økonomisk indgreb, men samtidig vender hun sig mod, "at man jasker et uovervejet indgreb igennem sammen med venstrefløjen i løbet af otte mødedage."
Artikel side 4

Rabin-morders veninde dømt
*Den 22-årige Margalit Har-Shefi blev søndag dømt skyldig i meddelagtig i mordet på Israels ministerpræsident Yitzhak Rabin i november 1995.
Har-Shefi, der risikerer at få en dom på tre års fængsel, var veninde med Yigal Amir, der myrdede ministerpræsidenten ved en stor fredsdemonstration i Tel Aviv.
Har-Shefi blev dømt for ikke at have advaret politiet om, at Amir havde planer om at myrde Rabin for at standse fredsprocessen mellem Israel og palæstinenserne.

Handicappede børn mister tilskud
*Den nye servicelov, der afløser den gamle bistandslov, betyder, at der vil blive skåret i støtten til mange handicappede børn. Det mener Dansk Epilepsiforening: "Hvis man bruger under 3.000 kroner på medicin om året, så mister man fuldstændig sit tilskud med den nye lov," siger Eva Tufte, direktør i Dansk Epilepsiforening.
Derfor riskerer folk, som har børn med handicap at miste op til 3.000 kroner om året i medicintilskud. Foreningen understreger, at det ikke kun bliver epilepsibørn, som bliver ramt, men "et utal af sygdomsgrupper".

Læge: Nedlæg detentionerne
*Langt de fleste detentioner på landets politistationer bør nedlægges. I stedet bør de berusede mennesker, som politiet samler op på gader og stræder, transporteres til et hospital, hvor de kan få en ordentlig behandling og blive motiveret til at bekæmpe deres misbrug. Sådan lyder budskabet fra en af Danmarks førende behandlere af alkoholproblemer, overlæge Finn Hardt, Hvidovre Hospital, i Berlingske Tidende søndag.
En ny undersøgelse påviser, at stort set ingen af de berusede mennesker, som ryger i detentionen, henvises til behandling for deres alkoholproblem. Det sker til gengæld for stort set alle, som kommer på et hospital for at blive afruset.

Centerpartiet har valgt ny leder
*Det borgerlige svenske midterparti, Centerpartiet, valgte søndag den 51-årige Lennart Deléus til ny leder af partiet.
Deléus, der afløser Olof Johansson, skal dermed være den, der skal lede partiet i den kommende valgkamp frem til parlamentsvalget den 20. september, hvor socialdemokratiets statsminister Göran Persson skal forsvare sin regerings politik.

Danskere stadig i Guinea Bissau
*De 10 danskere, som stadig befinder sig i det krigshærgede afrikanske land Guinea Bissau, sad formentlig stadig søndag i havneområdet i hovedstaden Bissau og ventede på et skib, der kunne føre dem ud af landet.
Det er den svenske ambassade i Bissau, der sørger for, at de nordiske statsborgere kan slippe ud af landet. De 10 danske statsborgere er derfor sammen med de øvrige nordiske borgere ved at blive samlet ved havneområdet for at få et skib væk fra de voldsomme kamphandlinger, der fortsatte søndag.
Oprørsbevægelsen forsøger at fjerne præsident Joao Bernardo Vieira fra magten, men regeringsstyrkerne har fået støtte fra senegalesiske og guinesiske styrker.
200 mennesker mistede således livet sent fredag, da de i en båd forsøgte at slippe ud til Bijagos øerne 50 kilometer fra Guinea Bissau.

FN-sanktion mod Angolas oprørere
*FN's sikkerhedsråd indførte i weekenden i enstemmighed sanktioner over for den højreorienterede oprørsbevægelse UNITA i Angola.
Hvis sanktionerne bliver overholdt, kan de være et alvorligt slag mod bevægelsen, især fordi UNITA's diamanthandel forbydes.
USA, Rusland og Portugal står bag Sikkerhedsrådets resolution. UNITA var under Den Kolde Krig USA's og Sydafrikas allierede, men bevægelsens leder, Jonas Savimbi, er siden blevet set som en forhindring for varig fred i Angolas borgerkrig.

Intet udrejseforbud for Suharto
*Indonesiens tidligere præsident Suharto kan forlade sit land, hvis han vil. Den indonesiske justitsminister, Muladi, sagde i weekenden, at myndighederne ikke har anmodet om at stoppe Suharto, hvis den tidligere diktator vil rejse ud af Indonesien.
"Immigrationsmyndighederne afventer en anmodning. Indtil nu er der ikke fremsat en anmodning om rejseforbud for Suharto," citerede Indonesiens officielle nyhedsbureau Antara justitsministeren for at sige.
Siden den 21. maj, da Suharto trådte tilbage, har han været i centrum for offentlig kritik. Suharto-familien beskyldes for at have ranet store værdier til sig

Præst glemte bryllup
*Brudeparret ventede lørdag forgæves, da det som planlagt mødte op i Jøssund-kirke i Bjugn i Norge. Sognepræsten var nemlig ude at købe ind og havde glemt alt om, at han havde et bryllup at tage sig af.
Præsten kom først på arbejde seks timer efter, at parret skulle have været gift. Da var det endnu ugifte par og bryllupsgæsterne i gang med at sætte middagen til livs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her