Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

13. juni 1998

Stavad fastholder 'olie-skat'
*Regeringen står fast på beslutningen om at fastholde den særlige selskabsskat på 34 procent for olieudvindig trods A.P. Møllers meddelse om, at den i så fald vil have genforhandlet koncessionsaftalerne i den nordvestligste del af Danmarks undergrund i Nordsøen.
"Det er en diskussion om, hvor stor en del, samfundet skal have af de værdier, og hvor stor en del, koncessionshaverne skal have. Når vi generelt sænker selskabsskatten for at forbedre konkurrence-evnen for dansk erhvervsliv og for at gøre det mere attraktivt at etablere sig i Danmark - skal det så uden overvejelser have den afsmittende virkning, at det danske samfunds andel af det, der er i den danske undergrund, bliver mindre," påpegede skatteminister Ole Stavad i går.

Hovedstadsreform: et skridt nærmere
*Det lykkedes ikke regeringen og amterne at indgå en aftale om næste års budget i går.
Men amtsrådsforeningens hede ønske om at få en hovedstadsreform indbygget i aftalen er blevet efterkommet.
"Det er blevet indskrevet i det foreløbige udkast til en aftale, at regeringen forpligter sig til at søge den bredest mulige opbakning til en hovedstadsreform til efteråret," sagde formand Kresten Philipsen efter fredagens forhandlinger.
Philipsen uddybede det ikke nærmere men tilsyneladende er der tale om "det lille storamt" - en sammensmeltning af Københavns Kommune, Københavns Amt og Frederiksberg Kommune.
Den japanske yen dykker fortsat
nJapans ministerpræsident, Ryutaro Hashimoto, overlevede fredag et mistillidsvotum, som oppositionen havde krævet på grund af Hashimotos håndtering af landets dybe økonomiske krise.
Den japanske yens nedtur fortsætter dog og nåede med 144,75 det laveste punkt i otte år i forhold til den amerikanske dollar. Japans bruttonationalprodukt (BNP) faldt med 1,3 procent i årets første tre måneder. Det svarer til en tilbagegang på 5,3 procent på årsbasis.
Japanske økonomer "havde håbet" på en tilbagegang på kun 1,4 procent.

NATO går på vingerne
*NATO vil søndag gennemføre flyøvelser i luftrummet over Albanien og Makedonien.
Det besluttede den nordatlantiske forsvarsalliance fredag, oplyser diplomater i Bruxelles over for det franske nyhedsbureau AFP.
Flyøvelserne sker for at sende Serbien et klart signal om, at NATO-fly står klar på sidelinien og vil gribe ind, hvis de serbiske overgreb på etniske albanere i Kosovo fortsætter. Fredag meddelte den albanske ministerpræsident, Fatos Nano, at NATO allerede lørdag sender fly ind over Albanien i forbindelse med de forestående flyøvelser.
"Alliancen har besluttet, at de lørdag vil aktivere deres fly fra NATO-basen i Italien og sende den ind over Albanien," sagde Nano til journalister i den albanske hovedstad, Tirana.

Rusland afviser militært indgreb
*Den russiske udenrigsminister, Jevgenij Primakov, fastslog fredag, at Rusland er imod et militært indgreb mod Juguslavien på grund af Kosovo. Derimod vil Rusland under et møde med den jugoslaviske leder, Slobodan Milosevic mandag og tirsdag forsøge at mindske krisen.
Nyhedsanalyse her på siden og artikel side 5

Otte danskere fanget i Bissau
*Der er intet nyt om de otte danskere i Guinea-Bissau, der fortsat forsøger at komme ud af landet og væk fra de væbnede sammenstød.
"Danskerne er endnu ikke sejlet ud," sagde Allan Sørensen, Udenrigsministeriet, fredag eftermiddag.
"Der arbejdes fortsat på at få dem ud af landet, men vi kender ikke deres aktuelle planer," sagde ministeriets talsmand.
Danskerne arbejder på et et sundhedsprojekt for Seruminstituttet. Sverige har en ambassade Bissau, og det er herfra man arbejder for at få danskerne ud.

Når ræven vogter hønens æg
*Ægproducenterne udvælger selv de æg og gødningsprøver, som Veterinær- og Fødevaredirektoratet hver 9. uge kontrollerer for salmonella. Ingen offentlige myndigheder kontrollerer, at æggene rent faktisk stammer fra den pågældende producent og dermed har forbrugerne ingen garanti for, at de æg, de spiser, stammer fra en salmonelleafri besætning. Det mener Forbrugerrådet og forlanger en offentlig stikprøvekontrol, så forbrugerne er garanteret salmonellafri æg.

Ebbe Lundgaard skader miljøprofil
*Den grønne forbrugerorganisation, Danmarks Aktive Forbrugere (DAF), mener, at det vil skade FDB's miljøprofil, hvis den tidligere kulturminister den radikale Ebbe Lundgaard bliver FDB's nye formand. Derfor opfordrer DAF de delegerede til søndag at stemme på den nuværende formand Bjarne Møgelhøj.
"På baggrund af vores kendskab til Ebbe Lundgaard og hans offentlige udtalelser om, at foreningssiden har været prioriteret for højt, er vi ikke i tvivl om, at han set fra et forbruger- og miljøsynspunkt vil være en dårligere formand end Bjarne Møgelhøj," siger Allan Petersen fra

EU-dom sår tvivl hos sundhedsminister
*Folketingets Europaudvalg kræver, at Justitsministeriet kommer med en udredning af konsekvenserne af to banebrydende domme fra EF-domstolen, som giver patienter mulighed for at lade sig behandle af læger i et andet EU-land.
Det sker efter, at sundhedsminister Carsten Koch fredag under et samråd i Folketingets Europaudvalg ikke kunne forklare, hvad dommene kommer til at betyde for den danske sygesikring.
"Vi arbejder stadig på at få en fortolkning af reglerne," sagde Carsten Koch efter møde i udvalget.
De to domme har omhandlet adgangen til at få tandbehandling og købe briller i udlandet på sit hjemlands regning, men juridiske eksperter har vurderet, at de to domme reelt gælder alle de liberale erhverv uden for det egentlige hospitalsvæsen, som læger og speciallæger samt indkøb af kørestole og andre hjælpemidler.

KL og regering langt fra resultat
*Afstanden mellem kommunerne og regering er så stor, at parterne fredag eftermiddag - under de afgørende forhandlinger om kommunernes budget for næste år - måtte gå hvert til sit uden at have nået til et resultat. Forhandlingerne blev genoptaget senere fredag.
Det er først og fremmest kravet om en fastfrysning af kommuneskatten og spørgsmålet om vækstraten i den kommunale økonomi, der skiller parterne.
Derimod afviste begge parter, at der kan blive tale om at øge forældrebetalingen på børnepasningsområdet. Ved redaktionens afslutning var man endnu ikke noget et resultat.

Falckreddere undgår konflikt
*Med overvældende flertal har Falck-redderne godkendt forligsmand Mette Christensens mæglingsforslag til en ny to-årig overenskomst og udngår dermed at trække Danmark ud i en ny konflikt.
Mæglingsforslaget blev fremsat den 29. maj efter 27 timers uafbrudte forhandlinger i Forligsinstitutionen, og det var absolut sidste frist for at opnå et resultat.
Vigtigst for Falck-redderne var at bevare overenskomstens skæringsdato den 1. maj, og dette krav gav arbejdsgiverne køb på.
Arbejdsgivernes ønske var at flytte skæringsdatoen til den 1. marts som de øvrige overenskomster på det private arbejdsmarked.

Bosniens præsident genopstiller
*Bosnien-Hercegovinas nuværende præsident, Alija Izetbegovic, meddelte fredag, at han stiller op til endnu en periode i republikkens tre-mand store præsidentråd.
Izetbegovic var leder af Bosnien, da republikken i 1992 erklærede sig uafhængigt af Jugoslavien, og han forblev de bosniske muslimers leder i Sarajevo under hele den 43 måneder lange krig i Bosnien.
Derfor anser mange af de bosniske muslimer ham som nationens "fader", og udenlandske diplomater peger på, at hans genopstillen sikrer politisk stabilitet.

Auken vil have nyt legetøjsdirektiv
*Miljøminister Svend Auken vil på et møde i Strasbourg onsdag meddele EU's kommissær for industripolitikken og det indre marked, Martin Bangemann, at Danmark vil have legetøjsdirektivet revideret.
Det skal revideres, så det bliver muligt at forbyde blød PVC og tungmetaller i legetøj, sutter, bideringe og lignende.
"Det er ikke acceptabelt, at legetøjsdirektivets krav til phtalater og tungmetaller er mindre vidtgående end EU's senere vedtagne direktiv om emballage. Der er større krav til beskyttelse af emballage end der er til legetøj," siger Svend Auken til Ritzau.

Storebæltsbroen er et tilbageskridt
*Iklædt munke- og nonnedragter, knælende foran en bil ved Storebæltsbroen, markerer Netværket mod overflødige motorveje søndagens åbning af Storebæltsbroen - og danskernes "blinde benovelse og tilbedelse" af vidunderet.
"Broen er et regulært tilbageskridt for miljøet og en gal prioritering på bekostning af miljøet. Man cementerer store dele af naturen for at komme et par minutter hurtigere frem - istedet for at satse på den kollektive trafik. Det strider imod alt det, vi idag ved om miljøet," fastslår Julie Albeck fra Netværket mod overflødige motorveje, der består af en lang række lokale grupper fra hele Danmark.
Med biltilbedelsen, som finder sted på på Sjællandssiden i forbindelse med den officielle åbning, vil netværket markerer, at det ikke er alle danskere, der ser Storebæltsbroen og den stigende trafik som et fremskridt.

Mild luft mellem Asiens atom-rivaler
*Indien meddelte i går, at man har inviteret pakistanske diplomater til møde den 22. juni, og var postivt indstillet overfor den pakistanske regerings erklæring om, at Pakistan ikke vil gennemføre flere prøvesprængninger med atomvåben.
"Vi hilser Pakistans prøvestop velkommen. Indien er parat til forhandlinger med Pakistan om et hvert emne uanset tid og sted, sagde Jaswant Singh, der er en af den indiske premierminister Atal Behari Vajpayees nærmeste forsvars- og sikkerhedspolitiske rådgivere.
Pakistan meddelte i går, at man vil indstille alle atomprøvesprængninger, og at man er villig til at "indgå en aftale ikke atomprøvesprængninger med Indien som et vigtigt skridt hen mod tillidsskabende foranstaltninger i regionen."
Samtidig mødtes udenrigsministrene fra verdens førende industrinationer i går i London for at tage hul på weekendens G8 møde, hvor blandt andet spændingen mellem Indien og Pakistan er på dagsordenen.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her