Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

12. juni 1998

Udlændinge flygter fra Guinea-Bissau
*Evakueringen af udlændinge fra den vestafrikanske stat Guinea-Bissau begyndte torsdag, men blev vanskeliggjort af fortsatte kampe i hovedstaden Bissau.
Omkring 20 skandinaver forsøger at komme ud af landet, hvor dele af hæren i weekenden indledte et kupforsøg. Blandt de 20 er otte danskere. Den svenske diplomat Ulla Andrén sagde, at kraftig artilleribeskydning har betydet, at der ikke kom nogen skandinaver med de første både, som forlod havnen i Bissau. Oplysningerne bekræftes i Udenrigsministeriet i København.
Der var før urolighederne brød ud omkring 2.000 udlændinge i Bissau.

Danske soldater er klar til Kosovo
*Hvis FN's sikkerhedsråd når til enighed om at gribe ind i konflikten i Kosovo, så er Danmark parat til at sende danske soldtaer afsted - men ikke før. Det fastslog udenrigsminister Niels Helveg Petersen i går.
"Det vil være naturligt, at Danmark yder et bidrag til sådan en indsats," sagde udenrigsministeren.
Han tror ikke, at man skal vente, at sikkerhedsrådet griber ind inden for en uge.
"Så hurtigt tvivler jeg på, at det kommer til at gå. Men jeg håber, at sikkerhedsrådet handler hurtigt," sagde Niels Helveg Petersen.
Den radikale udenrigsminister lovede desuden, at Danmark ville hjælpe med humanitær hjælp til de tusindvis af flygtninge, der er jaget på flugt af kampene.
Artikel på forsiden

'Begrundet mistanke' mod 50-årig
*Østre Landsret stadfæstede torsdag formiddag fængslingen af den 50-årige i sagen om drabet på Susan Rasch Ipsen fra Brøndby Strand.
Landsdommerne er enige med byretsdommeren, der onsdag besluttede sig at for at varetægtsfængsle den drabssigtede for 14 dage.
Østre Landsret henviser til, at der er en begrundet mistanke mod den 50-årige.
Dels er der blodspor efter Susan Ipsen i den opgang, han bor i, og dels nægtede han frivilligt at afgive en blodprøve til en DNA-undersøgelse. Endnu er der ikke kommet noget resultat af DNA-undersøgelsen af den drabssigtedes blod. Det skal sammenlignes med DNA-spor i den sæd, som blev fundet på liget.

Pakistansk atomprøvestop
*Pakistan vil stoppe for flere atomprøvesprænginger og opfordrer Indien til at gøre det samme som et tegn på, at de to nabolande kan forsøge at opbygge tillid til hinanden.
I en erklæring fra det pakistanske udenrigsminsiterium torsdag sagde Pakistan, at det er indstillet på "at indgå en aftale om ikke-atomprøvesprængninger med Indien som et vigtigt skridt hen mod tillidsskabende foranstaltninger på regionalt niveau".

Bolvig anker bøde til Landsretten
*Det tidligere folketingsmedlem Jens Jørgen Bolvig (R) fastslog i går, at han anker den dom, som retten i Hjørring tirsdag idømte ham. Bolvig fik en bøde på 4.000 kr., fordi han tidligere havde nægtet at betale en bøde på 2.500 kr. for at have skjult en hviderussisk familie. Familien havde fået afslag på aysl. Bolvig har hele tiden arbejdet for at få mulighed for at køre sagen videre i landsretten.
"Det er mig en gåde, hvordan et land som Danmark, der ved alle højtidelige lejligheder kalder sig humanistisk, kan afvise flygtninge fra Hviderusland, hvor man konsekvent undertrykker menneskerettighederne," siger Bolvig.

Norsk visumpligt for kroater
*Norge indførte torsdag visumpligt for kroatere. Baggrunden er ifølge justitsministeriet, at de fleste af dem, som er kommet fra Kroatien siden den 1. januar, ikke har grundlag for en opholdstilladelse i Norge, og derfor skal de rejse tilbage til Kroatien.
Sverige indførte visumpligt over for Kroatien i forbindelse med anerkendelsen af den ny stat i 1992, og Danmark indførte for omkring 14 dage siden visumpligt for kroatere efter at have modtaget mange asylsøgere fra Kroatien.

Stor-alliance i finansverdenen
*Bestyrelserne i BG Bank og Realkredit Danmark, RD, godkendte i går en fusion mellem de to selskaber, hvis resultat bliver et fælles holdingselskab, Kapital Holding A/S. Et spørgsmål om overlevelse fra presset udefra, lyder begrundelsen for allliancen, der skal sætte omkostningerne ned for de to selskaber. Kunderne kommer ikke til at mærke 'den bedre økonomi', og samtidig blev det understreget, at der ikke vil følge fyringer i kølvandet på alliancen.

Computerspil skal voldsmærkes
*Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) har bedt Medierådet for Børn og Unge indføre en mærkningsordning for computerspil, så forældre lettere kan orientere sig om spillenes voldelige karakter. Indholdet af vold i spillene bliver ifølge ministeren stadig mere udpenslet og ekstremt, og det stiller krav om en vis beskyttelse af børnene. Den kommende mærknings- og oplysningsordning skal tilrettelægges i samarbejde med branchen.

Nye sammenstød i Mexico
*Seks zapatistiske partisaner og en mexicansk politibetjent blev onsdag dræbt i en konfrontation, der involverede helikoptere og soldater. Det var de hidtil værste kampe i to år mellem de oprørske zapatister og myndighederne i delstaten Chiapas, som er Mexicos fattigste. Ifølge myndighederne fandt kampene sted, efter at partisaner angreb en kolonne med 500 politibetjente og svært bevæbnede soldater.
Uafhængige iagttagere i Mexico advarer om, at våbenhvilen mellem zapatisterne i EZLN og myndighederne hænger i en tynd tråd.
Kampen fandt sted tre dage efter, at præsident Ernesto Zedillo opløste den kommission, der skulle mægle mellem forbundsregeringen og EZLN.

Tørklædesag ender hos minister
*Den radikale undervisningsminister Margrethe Vestager skal nu tage stilling til den såkaldte tørklædesag fra Dalumskolen i Odense. Det er sagen om de to lærere, der nægtede at undervise somaliske piger med tørklæder. Det skabte en dårlig stemning blandt lærerstaben, og de to lærere meldte sig syge i syv måneder. Et kompromis blev indgået med kommunen, der tilbød de to lærere en sum penge, indtil de kan gå på pension. Det fynske folketingsmedlem, Carsten Hansen mener, at de lærere burde have været afskediget, og han spørger nu ministeren, om det er rimeligt, at "tjenestemænd kan nægte at arbejde, hvis de ønsker at gå på pension." "Jeg syntes, at Odense Kommune skulle have afskediget de to lærere efter de behørige advarsler. Også taget en retsag, hvis det var nødvendigt," siger Carsten Hansen.

Norsk-svensk strid om Barcebäck
*Den svenske erhvervsminister Anders Sundström anklager inddirekte den norske stat for at blokere for lukningen af Barcebäck. Striden handler om det norske statsejede Statkraft, der ejer omkring 20 procent af de stemmeberettigede aktier i selskabet Sydkraft, der driver atomkraftværket Barsebäck.
Sammen med den tyske atomkraftgigant Preussen Elektra, som også er aktionær i Sydkraft, har Statkraft fornylig sørget for at fjerne Sydkrafts svenske bestyrelsesformand, som repræsenterer kommunerne i Sydsverige.
"Jeg er vældig irriteret over Statkrafts optræden. Nu er det ikke længere Sydkrafts profit, det gælder, men atomkraftindustriens ve og vel. Jeg oplever det sådan, at det hele tiden har været strategien hos Statkraft og Preussen," siger Sundström til Aftenposten.
Artikel side 5

Ibis vil bremse bananer i blåt
*Efter en række artikler i den amerikanske avis The Cincinnati Enquirer om bananproducenten Chiguita, opfordrer u-landsorganisationen Ibis FDB til at overveje markedsføringen af den gule banan med det blå mærke. The Cincinnati Enquirer har i en række artikler afsløret problemer på de latinamerikanske plantager, hvor bananerne gror. Blandt andet bliver der sprøjtet uden at arbejderne får besked, og almindelige arbejdstagerrettigheder overholdes ikke. Ibis mener, at FDB bør overveje markedsføringen af Chiguita, indtil Chiquita Brands International Inc. redegør for, hvad der foregår på plantagerne.

Skærpet tilsyn med Tvind
*Amter og kommuner får nu indskærpet deres pligt til at styrke kontrollen med de steder, hvor de anbringer socialt belastede børn og unge - herunder de såkaldte småskoler, der er en del af Tvind-Samvirket. Det sagde socialminister Karen Jespersen efter et samråd i Socialudvalget på baggrund af en rapport om Tvinds ni småskoler og deres forhold til Tvinds Fælleseje og ejendomsselskabet Estate, der viser en vis uigennemskuelighed, når der afregnes inden for Tvind-Samvirket.
Det er også uklart, hvilke "krav og forventninger til tilsynsansvarets indhold, omfang og placering," der stilles. Rapporten anbefaler derfor, at kontrollen med de socialpædagogiske projekter skærpes. "Vi har fulgt anbefalingerne, og de er med i den ny servicelov, der træder i kraft d. 1. juli. Men også i vejledningen til amter og kommuner, der skal føre tilsynet med regnskaber, bestyrelsens sammensætning, og hvad tilskudspengene bruges til, indskærper vi tilsynspligten," siger Karen Jespersen.

S taber stemmer på pinsepakke
*Pinsepakken og EU-afstemningen har taget hårdt på Socialdemokratiets vælgertække.
Ifølge en måling fra analysefirmaet Celesta har socialdemokratiet tabt 8-9 mandater sammenlignet med folketingsvalget i marts. På Socialdemokratiets bekostning er både Venstre og SF gået markant frem.
Ifølge målingen har Socialdemokratiet opbakning fra 30,3 pct. af vælgerne mod 35,9 pct. ved folketingsvalget.
Til gengæld er især Venstre gået stærkt frem - fra 24,0 til 29,0 pct. SF kan notere den næststørste fremgang fra 7,6 til 10,4 pct. af stemmerne.

Politiske overtoner præger retssag
*Det kom til tre timers ophedede meningsudvekslinger i går mellem Teherans moderate borgmester Gholamhossein Karbaschi og Irans konservative dommerstand. Scenen var retsalen i Teheran, hvor Gholamhossein Karbaschi står anklaget for korruption - en anklage som af Irans moderate kræfter anses som politisk.
Sagen betragtes samtidig som en styrkeprøve mellem borgmester Gholamhossein Karbaschis nære allierede, den moderate præsident Mohammad Khatami og Irans konservative dommerstand. Anklagerne gælder Karbaschis ni år som borgmester i den iranske hovedstad, som har 10 millioner indbyggere. Dommerne afviser, at sagen skulle være politisk begrundet.
"Jeg afviser anklagerne," sagde Karbaschi på retssagens andendag i den tætpakkede retssal, som var indrettet i et auditorium i Teherans Imam Khomeinis Juridiske Kompleks.
Karbaschi, som har været suspenderet fra borgmesterembedet, siden sagen begyndte, talte om "usynlige kræfter" i sagen og tilbød at træde tilbage som leder af kommunen, som omfatter Teheran. Den shia-muslimske præst, som er både anklager og dommer i sagen, afviste borgmesterens anfægtelser mod hans kompetence. De politiske spændinger i Iran er steget de seneste dage efter retssagens begyndelse og efter lukningen af et dagblad, som sympatiserer med den moderate præsident Khatami. Gholamhossein Karbaschi risikerer op til fem års fængsel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her