Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

11. juni 1998

Færøsk fryd efter besøg i Danmark
*Den danske regering trækker sig helt ud af et fremtidigt medansvar for den færøske økonomi med den gælds- og erstatningsaftale, finansminister Mogens Lykketoft (S) onsdag morgen indgik med Landsstyret. Samtidig får færingerne holdt muligheden åben på lang sigt for forhandlinger om national suverænitet. Udover en aftale om gældssanering indebærer aftalen blandt andet, at staten fra år 2002 stopper de økonomiske bloktilskud, ligesom staten slipper for at optage lån på Færøernes vegne eller at stille garantier herfor.

DNA-prøve afgørende i mordsag
*Den 50-årige mand, der tirsdag blev sigtet for mordet på den 10-årige Susan Rasch Ibsen, blev onsdag varetægtsfængslet to uger under grundlovsforhøret i retten i Brøndbyerne. Dommeren mente, at der er begrundet mistanke om, at den sigtede er skyldig i drabet og kom dermed anklagerens krav i møde. Forsvarsadvokaten, der kærede varetægtsfængslingen på stedet, krævede, at dommeren løslod den sigtede og sørgede for, at manden ville blive anbragt et sikkert sted uden for offentlighedens kendskab. Advokaten frygtede, at manden ellers ville komme i livsfare på grund af personer, som ønsker hævn for Susans død. Nu afventer man resultatet af en DNA-prøve, der kan frifinde manden, eller hvis hans DNA-profil matcher den sæd, som er fundet på Susans lig - levere noget nær et fældende bevis mod den 50-årige, der nægter sig skyldig.

CD forlader pinseforhandlinger
*CD afviste onsdag at forhandle videre om pinsepakken, hvis regeringen ikke lægger et helt nyt udspil på bordet.
"Vi har ikke meldt os ud af forhandlingerne, men udspillet om, hvorvidt der skal være videre forhandlinger, er regeringens. Vi har bare meddelt, at der ikke er grund til at have skinforhandlinger de næste flere uger, når vi på en lang række områder er så fundamentalt uenige, at der ikke er en videre vej frem," sagde Peter Duetoft efter at have forhandlet med finansminister Mogens Lykketoft og økonomiminister Marianne Jelved. CD afviser at aftrappe værdien af rentefradraget fra 46 til 32 pct. over fire år uden at kompensere boligejerne med lavere lejeværdi. Benzinpriserne skal ikke hæves, og indgrebet overfor pensioner bør afløses af en bunden opsparing med skatterabat. Økonomiminister Marianne Jelved afviser, at CD's udmelding får regeringen til at ændre sit udspil.

Tvind går videre til Højestret
*Tvind-friskolen i Veddinge Bakker har besluttet at anke den landsretsdom, som i midten af maj frikendte den særlige Tvind-lov for at være i strid med grundloven.
Skolens bestyrelse oplyser i en meddelelse, at den har besluttet at søge fri proces og anke til Højesteret.
Det bliver fortsat advokat Henrik Christrup, der vil føre sagen på skolens vegne.
Friskolen fastholder, at særloven mod Tvind-skolerne strider mod Grundloven, den europæiske menneskerettighedskonvention og EU-traktaten.

Britisk oksekød bliver stuerent
*EU-kommissionen besluttede onsdag at anbefale at ophæve det to år gamle forbud mod salg af britisk oksekød. Forbuddet skyldtes den britiske kogalskab.
Anbefalingen skal godkendes af EUs veterinærkomission og andre embedsmænd.

Indonesien løslader kritiske røster
*Indonesiens justitsminister meddelte i går, at 16 politiske fanger, hvoraf 15 er fra Østtimor, er blevet frigivet. Otte af fangerne blev benådet mens anklagerne mod de de resterende blev annuleret. Præsident Habibie sagde tirsdag, at han er villig til at løslade alle politiske fanger fra Øst Timor - dog ikke oprørslederen Xanana Gusmao, der først ser dagens lys, når "spørgsmålet om Østtimor er løst."

Ubalance på betalingsbelancen
*Betalingsbalancen har fået endnu et knæk den forkerte vej. I årets første kvartal viste den et underskud på 1,5 mia. kr. mod et overskud i samme periode året før på 4,6 mia. kr. Alle poster bortset fra tjenester er forringet i løbet af årets første tre måneder.
På de løbende poster i alt var der i januar et overskud på 0,9 mia. kr., i februar et overskud på 0,6 mia. kr., mens marts blev dyr med et underskud på 3,1 mia. kr. - betydeligt mere end forventet.
Sidste år faldt overskudet på betalingsbalancen fra omkring 18 mia. kr. i 1996 til knap 7 mia. kr..

Chiapas' fred hænger i tynd tråd
*Uroen i delstaten Chiapas i Mexico er blusset op efter at landets præsident Ernesto Zedillo har besluttet at opløse den kommission, der skulle mægle mellem forbundsregeringen og den zapatistiske oprørsbevægelse EZLN.
Præsidentens begrundelse er, at han vil forhandle direkte med oprørerne. En person blev dræbt og fem såret ved skyderi i Chiapas tirsdag.
Ifølge delstatsanklageren Rodolfo Soto Monzon skete blodsudgydelsen som følge af et zapatistisk angreb på en delegation fra Mexicos regeringsparti, PRI, nær byen Las Cruces. Zapatisterne afviste beskyldningen.
I weekenden blev 12 mennesker dræbt i delstat, Guerrero, hvor en hærenhed overraskede bevæbnede partisaner fra Den Marxistiske Revolutionære Hær, EPR, i landsbyen Ayutla.
Alle de dræbte var partisaner, og drabene undersøges nu af Mexicos Nationale Menneskerettighedskommission.

Fodboldfeberen raser i Frankrig
*Kun få timer før den første kamp ved VM i fodbold blev fløjtet igang, blev Air France og dets piloter enige om en aftale, der afslutter en 10 dage lang pilotstrejke. Dermed ser alle VM-tilskueres rejse sikret. Air France har frafaldet kravet om lønnedgang, men til gengæld har piloterne måttet acceptere, at deres lønninger fastfryses i de kommende syv år. Dog får piloterne tilbudt aktier i Air France, som bliver privatiseret senere på året. Den foreløbige strejke har ikke hindret folk fra hele verden i at komme til Frankrig. 200.000 mennesker var tirsdag aften med til at fejre åbningen af VM. Festlighederne endte dog i en konfrontation mellem unge parisere og politiet, og 25 betjente blev såret. 129 fik brug for førstehjælp, og
21 blev bragt på hospitalet.

Clinton kommer Nordkorea i møde
*Tilskyndet af Sydkoreas præsident Kim Dae-jung ville præsident Bill Clinton tirsdag ikke afvise, at nogle af de amerikanske sanktioner mod Nordkorea kan blive lempet, hvis Pyongyang giver indrømmelser.
På en fælles pressekonference sagde Clinton, at Kim har overtalt ham til at gå med til en "politik, som bygger på gensidighed". Det vil sige, at det kommunistiske styre i Nordkorea vil blive belønnet for skridt i retning af forsoning på den delte koreanske halvø.
"Jeg svarede præsident Kim, at jeg vil samarbejde med ham," sagde Clinton.
Kim er i USA for at opfordre Washington til at lempe de næsten altomfattende sanktioner mod nordkoreanerne.
Formålet skal være at hjælpe dem ud af isolationen og få dem til at slå ind på vejen mod demokrati. USA er kølig over for en ensidig lempelse af sanktionerne, fordi tidligere følere over for Pyongyang ikke har givet de ønskede resultater.

Racisme var eneste drabsmotiv
*Ideen var at starte en racekrig. Sådan lød begrundelsen for, at tre unge hvide mænd fra Texas bandt en 50-årig sort mand til kofangeren på en pickup og slæbte ham til døde. De tre unge mænd, der har tætte forbindelser til den racistiske Ku Klux Klan, blev sent tirsdag aften anklaget for drabet på den 50-årige mand.
"Det er et brutalt og meningsløst drab," sagde den lokale anklager, Guy James Gray.
Billy Bowles, den lokale sherif i byen Jasper, oplyste, at racisme tilsyneladende var det eneste motiv til det makabre drab. Den dræbtes hovede blev fundet to kilometer fra kroppen. Også en arm blev revet af.

LO giver pinsepakke hård medfart
*Regeringens pinsepakke kommer til at ramme lønmodtagerne unødigt hårdt. Det mener LO, som derfor foreslår ni punkter, hvor regeringens forslag "Bedre balance" skal justeres. Justeringen vil ifølge LO sikre, at især unge og nyetablerede familier undgår at måtte gå fra hus og hjem som følge af indgrebet.
Blandt andet ønsker LO, at mellemskatteloftet forhøjes til 200.000 kroner, øget topskat til 17 pct og en stigning i det skrå skatteloft til 59 pct., færre afgifter på el samt at fradrag fastholdes i bundskatten.

Vekselgebyret ryger med euroen
*Danskere og andre forbrugere inden for EU kan fra januar næste år betale i euro med Visa-kortet, hvilket vil være tre år før, euro'en er tilgængelig i mønter og sedler.
Når euro'en bliver officiel valuta fra januar 1999, kan danskere åbne en bankkonto i euro her i landet og hæve penge i hæveautomater i EU-lande uden at betale vekselgebyr.
Storebæltsbroen vækker stolthed
nStorebæltsbroen får den nationale velfærdsfølelse til at stige - hver tredje dansker er nu "direkte stolt" af bygningsværket på Storebælt mod kun hver tiende i 1993.
Det viser en såkaldt holdningsundersøgelse, som Sonar har lavet for A/S Storebælt. Det viser sig endvidere, at 77 procent nu har en positiv holdning til projektet mod 34 procent i 1988.

Kinabesøg møder mur af modstand
*Kritikken over præsident Clintons snarlige besøg i Kina er så hård og vedvarende, at han endnu en gang i dag vil forsøge at overbevise Kongressen og ikke mindst menneskerettighedsaktivister om "vigtigheden" af USA's forbindelser til Kina. En talsmand fra Det Hvide Hus sagde i går til Reuters, at Clinton med dagens tale håber, at "kunne forklare, hvorfor forholdet er så vigtigt for USA's fremtid i det næste århundrede, og at det er den vigtigste forbindelse, vi har på planeten."
Det har vakt stor harme i USA, at Clinton har accepteret at besøge Den Himmelske Freds Plads i Beijing under sit Kina-besøg fra 25. juni til 3. juli. Her, hvor kinesiske soldater i 1989 massakrerede et ukendt antal studenter, bydes Clinton officielt velkommen af de kinesiske værter. Clintons besøg er også kontroversielt i USA, fordi der er blevet fremsat ubekræftede beskyldninger om, at Clintons valgkamp i 1996 blev støttet med bidrag fra Kina. Clinton-regeringen kritiseres også for, at tillade et amerikansk firma at eksportere raket-teknologi til Kina.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her