Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

10. juni 1998

Børnepakke får hård medfart
*Børnepakken, som regeringen fremlagde i går, kritiseres for at være for tynd og for ikke at leve om til regeringens valgløfter om bedre vilkår for børnefamilierne. Der er for få konkrete forslag, mener både SF og Venstre.
"Det er meget utilfredsstillende, at regeringen ikke har fremsat konkrete forslag, men bare en åben bog," mener SF's børnepolitiske ordfører Willy Søvndal, der blandt andet efterlyser konkrete forslag til, hvordan kvaliteten i den offentlige børnepasning kan forbedres. Ligeledes havde venstrefløjspartiet håbet på, at regeringen ville have givet forældre retskrav på en pasningsplads til deres børn.
Artikel på side 4

Politiet sigter 50-årig for mord
*Politiet sigtede i går en 50-årig mand for mordet på den 10-årige Susan Rasch Ipsen fra Tranumparken i Brøndby Strand syd for København. Det var blodspor i mandens opgang, der førte politiet til den 50-årige mand. Blodsporene fører op til en repos ud for den 50-åriges lejlighedsdør. Politiet fastslog allerede mandag, at blodet satmmede fra den 10-årige pige. Manden nægter at have slået pigen ihjel. Oprindelig havde han - på linje med en stor del af blokkens mandlige beboere - indvilliget i at lade politiet undersøge sin lejlighed.
Men manden ombestemte sig og da politiet samtidig fik slået fast, at blodsporene stammede fra Susan, blev manden anholdt kort efter klokken 14 tirsdag. Han fremstilles i dag i grundlovsforhør.

Jeltsin bør presse Milosevic
*Boris Jeltsin er parat til at bruge sin indflydelse i Beograd til at presse den jugoslaviske præsident Milosevic til en løsning på konflikten i Kosovo. Det sagde den tyske forbundskansler Helmut Kohl i går, efter at have talt med Jeltsin, der er på officielt besøg i Tyskland.
"Jeg tror, at Jeltsin vil bruge sin indflydelse i Beograd til at få sat en stopper for blodbadet," sagde Kohl.
Jeltsin var dog mere forbeholden og nøjedes med at fastslå, at han "deler de tyske bekymringer over situationen i Kosovo," mens han endnu engang gentog, at "udenlandsk indblanding kan være farlig." I følge Jeltsins talsmand er det sandsandligt, at Jeltsin i nærmeste fremtid mødes med Slobodan Milosevic.
Artikel side 5

Vestbreddens skæbne til afstemning
*Den israelske ministerpræsident Benjamin Netanyahu lægger op til, at en folkeafstemning skal afgøre yderligere israelsk tilbagetrækning fra Vestbredden.
I går svarede han på spørgsmålet om en eventuel folkeafstemning, at "jeg overvejer metoder, der giver den israelske offentlighed lejlighed til at udtrykke sin holdning til beslutninger, der skal træffes for at sikre fred og sikkerhed. USA har krævet, at Israel overlader mindst 13 pct. af Vestbredden til de palæstinensiske selvstyremyndigheder i løbet af tre måneder. Til gengæld skal palæstinenserne arbejde for at standse anti-israelske palæstinensernes vold mod Israel.

Bolvig er tilfreds med dom
*Det tidligere folketingsmedlem Jens Jørgen Bolvig (R) fik tirsdag en bøde på 4.000 kroner for at have skjult tre hviderussere, hvis asylansøgning var blevet afvist. Sagen kom for retten, fordi Bolvig nægtede at betale en bøde på 2.500 kr.. Han erkendte at have skjult de tre hviderussere for myndighederne, men henviste til, at der var tale om nødret. De tre ville blive udsat for overgreb, hvis de vendte hjem til Hviderusland, mente Jens Jørgen Bolvig. Han har tidligere bebudet, at han vil anke dommen til landsretten, hvis han blev fundet skyldig.
Artikel side 4

Vietnamkrigen spøger stadig
*På baggrund af den amerikanske tv-station CNN og ugebladet Time's afsløringer af, at daværende præsident Nixon under Vietnamkrigen godkendte brug af nervegas, kræver USA's forsvarsminister William Cohen en kulegravning af sagen. I følge CNN og Time brugte amerikanske elitesoldater nervegassen sarin under mindst ét angreb i 1970 på en landsby i Laos, hvor deserterede amerikanske soldater var mistænkt for at opholde sig..
Ifølge Time og CNN blev brugen af sarin godkendt af præsident Richard Nixon. Også det amerikanske efterretningsvæsen CIA medvirkede i planlægningen.
Adskillige soldater, som deltog i angrebet, trådte frem i CNN's og Time's rapport. En af dem bedyrede, at han personligt dræbte to amerikanske desertører, som nægtede at overgive sig. Efter angrebet på landsbyen fandt eliteenhederne mindst 10 lig, der kunne være amerikanere. Et tidligere medlem af den øverste ledelse i USA's militærstab, admiral Thomas Moorer, har bekræftet historien overfor de to amerikanske medier.

Grænsekrig bremser dansk bistand
*Grænsekrigen mellem Eritrea og Etiopien kan tvinge Danmark til at indstille bistandshjælpen, fastslog den danske udviklingsminister Poul Nielson i går.
"Hvis krigen udvikler sig, kan vi blive nødt til at indstille hjælpen til Eritrea og Etiopien, fordi det simpelthen bliver umuligt at arbejde der," sagde Nielson. Otte bosiddende danskere i Eritrea blev denne weekend evakueret, og også det har gjort det svært at fortsætte den danske hjælp. Nielson havde torsdag i sidste uge samtaler med repræsentanter for Eritrea, hvor han gjorde opmærksom på dette. Eritrea blev i 1993 udpeget til et af de 20 lande, Danmark har bilateralt programsamarbejde med, mens den danske bistand til Etiopien bliver kanaliseret gennem private hjælpeorganisationer.
I Eritrea er der afsat 212 millioner kr. til et landbrugsprogram i perioden 1996-2000, mens et uddannelsesprogram har et budget på 80 millioner kr. for perioden 1996-98. I Etiopien støtter Danmark en række mindre projekter gennem Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Dansk
Missionsråd.

Rod i MF'eres boligforhold
*Folketingets næstformand Birte Weiss opfordrede i går folketingspolitikere med rod i deres boligforhold til at få bragt orden i sagerne. Senest har den konservative landbrugsordfører, Lene Espersen, ifølge Ekstra Bladet netop har flyttet sin folkeregisteradresse fra sine forældres hus i Hirtshals til Frederiksberg, hvor hun ifølge bladet har boet i mindst et år sammen med sin kæreste.
Den nye konservative boligsag kommer efter, at partiets sundhedsordfører, Henriette Kjær, for nylig blev presset til at flytte sin adresse fra Århus til København, hvor hun bor med sin kæreste og sit barn. Begge politikere må med adresseskiftet sige farvel til 56.000 skattefrie kroner om året på grund af et lavere omkostningstillæg i København. Og sager som disse er "bestemt ikke opbyggelige for politikernes omdømme", mener Birte Weiss.

Militærchef afløser diktator
*Efterfølgeren for Nigerias hidtidige diktator, Sani Abacha, bliver chefen for Nigerias militærstab, generalmajor Abdusalam Abubakar. Sani Abacha døde mandag af et hjertetilfælde.
Abdusalam Abubakar har ikke tidligere spillet en synlig rolle på den politiske scene men har arbejdet sig op indenfor det militære system.
Portræt side 5

Dyremose i spidsen for TeleDanmark
*Den tidligere konservative arbejds- og finansminister, Henning Dyremose blev i går udpeget til TeleDanmarks nye administrende direktør. Siden ministerårene i Schlüteregeringen har Dyremose fra 1993 været administrerende direktør for træhandelsvirksomheden Dalhoff Larsen & Horneman A/S.

Fogh: ØMU skal til afstemning
*Trods statsminister Poul Nyrup Rasmussens forsikringer om, at danskerne ikke skal til folkeafstemning foreløbig, så vil Venstre arbejde for, at danskerne senest om tre år skal til folkesafstemning. Det gælder det danske forbehold overfor den fælles mønt. Det fastslog partiets formand, Anders Fogh i går, i en tale til EU-Parlamentets liberale gruppe.
"Desværre forhindrer den danske undtagelse, at vi kan deltage fra starten næste år. Men Danmark bør med senest, når sedler og mønter kommer på gaden i år 2002. Det vil sige, at der bør holdes en folkeafstemning om senest tre år," sagde Venstres formand.

Uroen ulmer på Cypern
*Cyperns regering afviste tirsdag at kommentere meldinger om, at kontroversielle russiske S-300 anti-luft missiler allerede skulle være leveret til den delte ø - to måneder før planlagt.
Den russiske avis Sevodnija bragte tirsdag en forsideartikel om, at missilerne allerede er blevet afsendt til Cypern. Tyrkiet mener, med støtte fra USA og andre vestlige lande, at missilerne vil ødelægge den fine magtbalance i regionen. Tyrkiet, der ser sig som beskytter af den tyrkisk-cypriotiske nordlige del af Cypern, har tidligere truet med at ødelægge missilerne, hvis de leveres.

Operation Danish Bacon
*Den britiske tabloid-avis The Express kunne i går afsløre, hvordan britiske soldater på øvelse i Danmark har skudt levende svin for derefter at kunne øve sig i at behandle skudsår - en 30-år gammel praksis herhjemme, der for svinenes vedkommende foregår under fuld bedøvelse og for forsvarets læger forbereder dem på virkelighedens verden. Ifølge den britiske avis går øvelserne under kodeordet, Danish Bacon. Og det bekymrer formanden for Danske Slagterier, Jørgen Laursen Vig, der ikke er blind for, at dyrevelfærd ligger forbrugerne på sinde - ikke mindst på det britiske eksportmarked, der hvert år aftager tonsvis af Danish Bacon.
Ifølge Forsvarets Sanitetsskole lægger 40 svin årligt krop til kurserne - i forhold til den samlede svineproduktion herhjemme, ville det være ønskværdigt om den generelle dyrevelfærd i de danske svinestalde også kunne bringe den bekymrede mine frem hos Danske Slagterier.

Bombeattentat mod franske højreekstremister
*Frankrigs ekstreme højreradikale parti Front National blev i går udsat for et bombeattentat.
Det skete i den sydfranske by Marseilles, hvor en bombe tirsdag morgen sprang på Front Nationals partikontor. To af Jean Marie le Pens partitropper kom lettere til skade men blev ikke alvorligt såret. Endnu har ingen påtaget sig ansvaret for bomben, men det franske politi mener, at attentatet skal ses i lyset af retssagen mod tre medlemmer af Front National, der står anklaget for mordet på en afrikansk 17-årig immigrant i 1995.
De tre anklagede har erklæret sig uskyldige i mordanklagerne, og deres advokat slår på, at de blot handlede i selvforsvar, da de skød teenageren.
De tre mænd hævder, at de følte sig truet, da offeret og hans venner kom løbende imod dem, mens de var var ved at hænge valgplakater op for Front Nationale. Afdødes venner siger, at de løb, fordi de skulle nå en bus, da de tre mænd begyndte at skyde efter dem.
Sagsøgerenes advokater kalder drabet for et 'racistisk mord.' Retssagen har påkaldt sig stor opmærksomhed i Marseilles og både tilhængere og modtsandere af Front National var mødt op i retten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her