Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

3. juni 1998

Pinsepakke skal dæmpe forbruget
*Regeringens pinsepakke vil lægge en markant dæmper på den økonomiske aktivitet.
Blandt andet vil regeringen skære 10-14 procent af boligpriserne og føre til et fald i byggeriet. Til gengæld bevares reallønnen set under ét uændret, og betalingsbalance-overskuddet forbedres med en mia. kr. i år og seks mia. kr. i 1999, fremgår det af den økonomiske oversigt, som Økonomiministeriet offentliggjorde tirsdag.
Leder og artikel på forsiden og artikel side 4

Boneloc-ofre frygter forgiftning
*Flere Boneloc-ofre lider af gener som problemer med slimhinderne, eksem og lidelser i mund og svælg som paradentose. Det viser en spørgeskema-undersøgelse som Patienforeningen Danmark har foretaget. Foreningens formand Marianne Thomsen siger til Aktuelt, at man ikke med sikkerhed kan sige, at det er Boneloc, der er årsagen til de mange helbredsproblemer. Alligevel mener hun, at alle Bonelocofre bør undersøges nærmere, så mistanken kan be- eller afkræftes. Og det bedste ville ifølge formanden være, hvis alle Bonelocpatienter fik tilbud om at få cementen opereret ud.

Europas miljø lider fortsat
*Trods gode viljer har Europas miljø generelt endnu ikke mærket noget til nogen konkrete forbedringer. På nogle områder som f.eks. beskyttelse af ozonlaget er der taget de politiske beslutninger, der skulle vende den uheldige udvikling. Men det tager tid, før den ønskede virkning slår igennem.
Det fremgår af den anden samlede vurdering af Europas miljø, som Det Europæiske Miljøagentur tirsdag offentliggjorde i København.
Artikel på forsiden

Miljøregnskab giver bonus
*Flyvestation Aalborg har som den første danske flyvestation udarbejdet et miljøregnskab. Det viser, at stationen, efter at et nyt miljøledesystem er indført, i 1997 har opnået en betydelig besparelse på miljøregningen.
Energiforbruget blevet sænket med syv pct. - en besparelse, der svarer til normal-årsforbruget for 113 parcelhuse. Vandforbruget er blevet skåret ned med ni pct. - svarende til 35 husstande med to voksne og to børn. CO-2 udledningen er blevet skåret ned med ni pct og udledningen af spildevand med tre pct. Det har kostet flyvestationen godt en million kroner at indføre miljøledesystemet.

Toldfri u-landsimport i Norge
*Den norske regering mener, at u-landsimporten diskrimineres i forhold til import fra EU, USA og Japan og overvejer at foreslå, at tillade toldfri import af varer fra u-lande.
Det siger udenrigsminister Knut Vollebæks ministersekretær, Leiv Lunde, til avisen Dagens Næringsliv. Toldbelastningen på varer fra u-lande er betydeligt højere end for varer fra EU, USA og Japan, siger Leiv Lunde.
"Regeringen ønsker en så solidarisk og positiv importpolitik over for alle U-lande som muligt. Vi vil derfor se på mulighederne for, hvornår en udfasning af told kan gennemføres. Det vil ske i takt med hvad vi kan få gennem Stortinget," siger Lunde.

Sponsorere hæmmer fri forskning
*Nogle af medlemmerne af konsistorium på Handelshøjskolen i København er dybt betænkelige ved at sponsorerede professorater på skolen udpeges af sponsoren. De frygter, at systemet kan gå ud over den frie forskning. Konsistorium vedtog den 20. marts blandt andet, at "bevillingsgiver i samråd med højskolen udpeger den, der ønskes ansat i professoratet". Det vil sige, at stillingerne ikke bliver slået op. Det finder lektor Ole Lange betænkeligt.
"Man kan forestille sig, at sponsorerne vil knytte betingelser til. Det er også nærliggende, at der vil opstå en vis selvcensur. Og det er indlysende, at man ikke kan være sikker på, at den bedst kvalificerede får stillingen," siger Ole Lange.

Kritik af lægeerklæringer
*Foreningen af socialchefer samt en række kommunalpolitikere mener, at det er blevet for nemt for kontantshjælpsmodtagere af få en lægeerklæring og dermed slippe for at komme i aktivering.
I Berlingske Tidende tirdag anklager socialchefernes formand, Jane Torpegaard lægerne for at skrive erklæringer ud uden at undersøge patienterne ordentligt, og lægerne er for dårlige til at sætte ind, når de fysiske symptomer bunder i noget psykisk eller socialt. Problemet er særlig stort blandt kommunalt aktiverede, der bliver sendt i jobtilbud. Efter mange år på kontanthjælp er mange ganske enkelt bange for at komme ud på arbejdsmarkedet. De føler sig pressede og melder sig syge.
Kresten Nielsen, formand for Lægeforeningens Attestudvalg, er dog ikke enig i kritikken.
"Men det er ikke nemt. Selv den dygtigste læge kan ikke klare alle problemer. Nogle gange er sagerne så sammenfiltrede af sociale og lægelige forhold, at det kan være svært at finde en udvej," siger Kresten Nielsen.

Thailands parlament fortsætter
*Thailands ministerpræsident, Chuan Leekpai, afviste tirsdag at opløse parlamentet og udskrive valg.
Oppositionen har på grund af den store økonomiske krise, der hærger Thailand, i stigende grad presset på for at få en dato på valget, og i sidste uge vedtog parlamentet tre omfattende love, der netop omhandler udskrivelse og afholdelse af valg, sådan som det skal foregå i henhold til landets nye grundlov.
"Regeringen er ikke inde i overvejelser om, at parlamentet skal opløses hurtigt, efter, at vi har vedtaget disse love. Men vi vil bruge tid på at forberede et velfungerende og effektivt valg," sagde ministerpræsidenten, der ikke ville sætte dato på det kommende valg. Chuans regering, der er en koalition af seks partier, kom til magten i november sidste år.

FN advarer Indien og Pakistan
*46 af de 61 lande, som deltager i FNs løbende nedrustningskonference i Geneve, godkendte tirsdag en erklæring, hvori det kræves, at Indien og Pakistan afholder sig fra yderligere atomprøvesprængninger og tilslutter sig internationale atomnedrustnings-traktater.
Ifølge den kritisk-formulerede erklæring, der blev foreslået af Australien og New Zealand, bør Indien og Pakistan "omgående opgive deres hidtidige politik og løse deres sikkerheds-spørgsmål og uenigheder gennem politisk engagement". Den australsk-newzealandske tekst kræver også, at Indien og Pakistan skal tilslutte sig den "internationale konsensus", herunder den internationale traktat mod atomprøvesprængninger (CTBT) og aftalen om ikke-spredning af atomvåben, NPT. Indien og Pakistan har udkæmpet tre krige siden 1947, og de to nabolande har i de seneste uger foretaget tilsammen 11 atomprøvesprængninger. Den ordførende pakistanske diplomat i Geneve, Munir Akram, afviste kritikken, fordi den sidestiller Pakistan med Indien. "Verden kan ikke behandle Pakistan og Indien på samme måde. Det er Indien, som har begyndt konflikten," sagde Akram.

Voldsomme kampe i Kosovo
*En større serbisk militær offensiv i den vestlige del af Kosovo-provinsen mod formodede Kosovo-separatister fortsatte tirsdag, og der var meldinger om adskillige dræbte i de seneste par døgn.
De seneste døgns kampe, som der tirsdag kun var andenhåndsoplysninger om, er de hidtil alvorligste siden marts måned, da serbiske sikkerhedsstyrker dræbte flere end 80 Kosovo-albanere under en operation mod separatister og deres familier.
Militærattachéen ved Østrigs ambassade i Albanien, general Wilhelm Figl, som netop har besøgt grænseområdet Kosovo-Albanien, sagde tirsdag til østrigsk radio, at "serbisk militær systematisk ødelægger landsbyer i området".

Helveg roser Montenegros valg
*Udfaldet af valget i Montenegro er et vigtigt signal til den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, om, at befolkningen i den lille republik støtter en demokratisk udvikling. Det sagde udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) tirsdag.
Montenegros reformvenlige præsident, Milo Djukanovic, og hans koalition "Lev Bedre" vandt ifølge foreløbige stemmeoptællinger en klar sejr over den kommunistiske modstander, Momir Bulatovic, der er Milosevics allierede.
Nyhedsanalyse her på siden

Indonesiens nedtur fortsætter
*Indonesiens krise vil tilsyneladende ingen ende tage, og tirsdag fik økonomien endnu et chok. Oprindelige skøn for den økonomiske vækst i 1998 gik på, at bruttonationalproduktet (bnp) ville falde med fem procent. Men Sugito Suwarto, chef for Indonesiens centralbureau for statistik, oplyste tirsdag til avisen Jakarta Post, at faldet i virkeligheden bliver på 10,1 procent.
De forværrede økonomiske udsigter vil ifølge arbejdsminister Fahmi Idris få arbejdsløsheden til at stige fra oprindeligt anslået 13,4 millioner ledige til mindst 15,4, hvilket svarer til 16,8 procent af arbejdsstyrken.

Svenskerne holder på kronen
*Halvdelen af det svenske folk ønsker ikke at bytte den svenske krone ud med den europæiske euro, viser en ny meningsmåling, som avisen Göteborgs-Posten har bestilt hos analyseinstituttet Sfo.
Af de 1.000 interviewede svensker sagde 51 procent nej til euroen. 32 procent ønskede at bytte kronen ud, mens 18 procent var usikre. Spørgsmålet er slet ikke aktuelt i Sverige foreløbig, eftersom den svenske regering har sagt nej til at deltage i valutasamarbejdet fra starten 1. januar 1999.

Sommervalg til næste år
*Torsdag den 10. juni 1999 skal danskerne stemme om, hvem der skal repræsentere Danmark i Europa-Parlamentet. Det meddelte statsminister Poul Nyrup Rasmussen i går.

Taliban nægter at hjælpe jordskælvsofre
*Mens hjælpeorganisationerne arbejder på højtryk for at få nødhjælp frem til de tusinder af ramte indbyggere i det nordlige Afghanistan efter weekendens voldsomme jordskælv, fortsætter Taliban-militsen deres væbnede kamp mod oppositionen i landet, og nægter at sende nøjhjælp frem til de mange ofre. Ifølge en fransk hjælpeorganisation er dødstallet nu oppe på 4.500 efter jordskælvet.
Taliban-militsen har erklæret, at der ikke bliver nogen våbenhvile under redningsarbejdet denne gang.
Ved et lignende jordskælv i februar måned i år blev fjendtlighederne i en kort periode indstillet.
"Vi har ikke planer om at sende nødhjælp. Vi skal først og fremmest forsvare os mod oppositionens angreb, har Talibans informationsminister," Mulla Amir Khan Muttaqi, sagt til journalister i hovedstaden Kabul.
Mandag mistede Taliban-styret kontrollen over et nøgle-distrikt efter nye kampe i det nordøstlige Afghanistan. Muttaqi anklagede oppositionen for bevidst at bruge jordskælvet til iværksætte angreb, mens landet er svagest.
Taliban hersker i to trediedele af Afghanistan. 45.000 indbyggere i de værst ramte regioner, Rostak og Chai-Ab, er blevet hjemløse. Og mange overlevende er begyndt at flygte fra de ødelagte områder på jagt efter vand, mad og husly.
Nødhjælpsarbejdere har sat helikoptere ind i arbejdet for at redde de tusindvis af sårede. Mange tilskadekomne er også begyndt at strømme ind på de medicinske klinikker, ankommet på æselryg eller til fods fra de svært fremkommelige ramte områder i Afghanistan. FN bad i går om yderligere hjælp til redningsarbejdet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her