Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

2. juni 1998

Tilfredshed hos SF's to fløje
*Såvel ja- som nej-fløjen i SF er tilfredse med udfaldet af partiets landsmøde.
Der blev - trods hårde ord undervejs - enighed om SF's nye Europa-politik, selv om debatten om EU ifølge partiformanden hverken vil eller skal stoppe.
"Vi samledes, og det er flot klaret. Vi har fået ordnet SFs problemer, og det har været et fantastisk positivt landsmøde," sagde SF's formand, Holger K. Nielsen.
Han afviste igen enhver form for splittelse i SF som følge af uenigheden om Amsterdam-traktaten.
"Vi vil ikke have splittelse i SF. Den første, der snakker om det, er en færdig mand i SF," fastslog partiformanden.
Hovedprincippet er, at beslutningerne skal tages så tæt på borgerne som muligt, selv om visse problemer kræver fælles løsninger. Det skal afvejes i de konkrete tilfælde.
Partiets mest markante ja-siger, den tidligere gruppeformand Steen Gade, var også godt tilfreds med forløbet. Han hæftede sig især ved, at landsmødet ved at vælge sideordnet opstilling ved næste års Europa-parlamentsvalg viste, at man mente ordene om forsoning alvorligt.

Seks albanere henrettet i Kosovo
*Serbiske sikkerhedssoldater henrettede i weekenden seks etniske albanere i en landsby i det centrale Kosovo.
Det oplyste uafhængighedspartiet Kosovos Demokratiske Liga, LDK, mandag.
"Seks albanske mænd blev af serbisk politi tvunget ud af deres hjem, stillet op på række og skudt," hed det i en erklæring fra LDK i landsbyen Poklek.
Landsbyens øvrige indbyggere blev ligedes tvunget ud af deres hjem og drevet ud af byen, hvorefter politiet satte ild til landsbyens 20 huse, lød det videre fra LDK, der er det største albanske parti i Kosovo. Provinsen Kosovo tilhører Serbien, men 90 procent af indbyggerne er etniske albaner, som kræver selvstændighed.

Dansk Greenpeace- aktivist anholdt
*Den danske Greenpeace-aktivist Jacob Hartmann, der siden søndag har forhindret en norsk boreplatform i "Helan Hansen-oliefeltet" i at foretage prøveboringer, blev mandag morgen anholdt og fjernet fra sin position på et af boreplatformens ben.
Danskeren kravlede søndag op i det ene af boreplatformen "Ocean Alliances" ben, hvor han stadig sad, da han ved 7:30 tiden mandag blev fjernet.
Ifølge Greenpeaces oplysninger, vil han senere på dagen blive fløjet fra Nordsøen til Kristiansund på det norske fastland.
Greenpeace-skibet "Stahl-ratte" befinder sig stadig ved platformen for at forsøge at forhindre prøveboringerne. Her forsøger et norsk kystvagtskib at forhindre flere miljø-aktivister i at kravle op i platformens ben.
Greenpeace-aktivisterne aktionerer mod prøveboringerne, fordi der ifølge FN-tal allerede i dag er fundet fire gange så mange fossile brændstoffer, som der kan afbrændes, hvis farlige klimaændringer skal forhindres.

Tusinder døde efter jordskælv
*Helikoptere begyndte mandag at levere særdeles tiltrængt nødhjælp til en række afsidesliggende bjerglandsbyer i det nordøstlige Afghanistan, 48 timer efter at regionen blev ramt af et voldsomt jordskælv, under hvilket tusinder frygtes omkommet.
To helikoptere fløj dagen igennem med nødhjælp til landsbyerne fra Faizabad, oplyste en talsmand for Det Internationale Røde Kors (ICRC).
På flyvningerne tilbage fra landsbyerne medbragte helikopterne sårede landsbyboere, der var blevet gravet ud af ruinerne.
Samtidig kæmpede andre redningsfolk mandag for via landjorden at nå frem til de mange tusinde berørte ofre i bjerglandsbyerne.
Så sent som i februar i år mistede omkring 4000 mennesker livet ved et andet voldsomt jordskælv i den samme region.

G7 koordinerer Ruslands-hjælp
*USA samarbejder med andre af de såkaldte G7-lande om at yde finansiel støtte til Rusland for at hindre landet i at glide yderligere ud i finansiel kaos, oplyste det amerikanske udenrigsministerium mandag.
"Der er nu en aktiv dialog i gang mellem amerikanske embedsfolk, embedsfolk fra andre G7-lande samt internationale finansielle organisationer for at se på yderligere reformer, der måtte være nødvendige. For at se på, hvilke finansielle behov, der er i lyset af de øjeblikkelige markedsforhold," sagde udenrigsministeriets talsmand, James Rubin.
"Der er altså en aktiv vurderingsproces i gang," sagde talsmanden.
Ud over USA består G7-landene af Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien, Japan og Canada.
USA's præsident, Bill Clinton, sagde søndag, at Washington vil hjælpe med til at mobilisere - hvis det viser sig nødvendigt - yderligere økonomisk støtte fra Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken for at berolige de finansielle markeder og hjælpe Moskva med at få styr på den økonomiske krise.

Konflikten kostede Billund dyrt
*Storkonflikten i sidste måned blev dyr for Danmarks næststørste lufthavn i Billund.
På lufthavnens trafikrapport ses et tydeligt fald i aktiviteten i den jyske storlufthavn.
Fra januar til og med maj var der således 4500 færre landinger - svarende til et fald på 18 procent - i forhold til året før. Og det er langt fra den faste togforbindelse over Storebælt, der har hele skylden for den faldende aktivitet i lufthavnen.
I årets første tre måneder har der bare været 1300 færre landinger og starter på det flade terræn ved Billund end året før, hvilket betyder et fald på 10 procent. Det store fald er sket, mens de fleste andre aktiviteter i landet også var lammet af konflikt, viser tallene fra Billund Lufthavn.

Grænseoverløbere sendt på kro
*Antallet af illegale grænseoverløbere ved den dansk-tyske grænse blev i pinsen så stort, at politiet ikke længere kunne finde plads til de anholdte i arresthusene.
Derfor måtte politiet ved grænsen mandag vælge at sende ti grænseoverløbere, kvinder og børn, til en af de lokale kroer for at indlogere dem der indtil det er afgjort, om de skal sendes tilbage til Tyskland eller videre til Sandholmlejren i Nordsjælland.
Mandag formiddag anholdt politiet endnu en halv snes grænseoverløbere, og det bragte det samlede tal siden fredag eftermiddag op på 38.
Grænseoverløberne kommer mest fra Irak og det tidligere Jugoslavien.

Krisemøde om fransk pilotstrejke
*Præsidenten for luftfartsselskabet Air France, Jean-Cyril Spinetta, vil tirsdag mødes med repræsentanter for pilotfagforeninger i et forsøg på at få afsluttet en strejke, der mandag lammede fransk flytrafik. Det oplyste Spinettas kontor mandag aften.
98 pct. af selskabets piloter deltager i strejken, der ventes at ville påvirke verdensmesterskabet i fodbold, som starter i Frankrig 10. juni.
Op imod 90 pct. af Air Frances flyvninger blev mandag aflyst. Kun enkelte afgange til udlandet blev gennemført, mens alle indenrigsflyvninger blev indstillet.
Udenlandske selskabers flyvninger til og fra franske lufthavne er ikke berørt af strejken.
Piloternes fagforening, SNPL, der repræsenterer godt 3200 af Air Frances piloter, har iværksat strejken, efter at selskabets ledelse har fremsat krav om, at piloternes løn skal reduceres med 15 procent i gennemsnit.
Piloternes strejke, der foreløbig er varslet til at vare 14 dage, ventes at få stor indflydelse op til VM i fodbold.

Mange turister kører spritkørsel
*Mange tyske turister, der holdt pinseferie ved den jyske vestkyst, kørte rundt på de brede sandstrande med sprit i blodet. Alene søndag anholdt politiet otte tyske turister, der nu sigtes for spirituskørsel. En af spritbilisterne blev først anholdt efter en politijagt med 130 kilometer i timen.

Reformister sejrede ved valget i Montenegro
*Montenegros reformvenlige præsident, Milo Djukanovic, vandt en klar sejr over sin gammelkommunistiske modstander, Momir Bulatovic, ved weekedens parlamentsvalg.
Allerede da to tredjedele af de afgivne stemmer var talt op mandag morgen, havde Djukanovic og hans regeringskoalition et flertal af parlamentets 78 pladser.
Valgkommissionen sagde, at de reformvenlige partier havde vundet 50,4 procent af stemmerne, mens Bulatovic og hans konservative allierede havde opnået 34,4 procent. Det lille parti, Den Liberale Alliance, blev tredjestørst med 6,3 procent.
Resultatet giver Djukanovic mulighed for at tage et endeligt opgør med den jugoslaviske præsident, serberen Slobodan Milosevic, der åbent støttede Bulatovic. Montenegro og Serbien udgør tilsammen Jugoslavien.
Djukanovic ønsker mere demokratiske tilstande i Jugoslavien og vil dermed fratage Milosevic den nærmest diktatoriske magt, han ha.
Djukanovic beskylder Bulatovic for at have kørt det lille lands økonomi i sænk.Artikel side 5

Redigeret af Henrik Brun

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her