Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

25. juni 1998

Hafniasagen udløser skarp ktitik
*Der er skarp kritik af Lønmodtagernes Dyrtidsfond, LD, i den rapport, som Rigsrevisionen har offentliggjort om Hafnia-sagen.
Rigsrevisionen påpeger, at LD ikke havde undersøgt forholdene til bunds i Hafnia, inden fonden skød 400 mio. kr. ind i Hafnia umiddelbart før, selskabet gik konkurs i 1992.
"Rigsrevisionen finder, at LD - for at sikre at aftaleforudsætningerne var opfyldt - umiddelbart efter færdiggørelsen af due diligence-undersøgelsen burde have søgt at få bekræftet, at alle fondens spørgsmål vedrørende due diligence-undersøgelsen var besvaret," skriver Rigsrevisionen i sin rapport.
Der er også kritik af Finanstilsynets rolle i sagen. Tilsynet burde have anmodet Hafnia Holding om at rette henvendelse til Københavns Fondsbørs for at afklare, om der var nogle forhold om virksomheden, der burde have været offentliggjort før, aktieemissionen blev gennemført i sommeren 1992.

Hooligans sigtet for mordforsøg
*To tyske fodboldtilskuere blev sent tirsdag sigtet for mordforsøg og overfald efter et voldsomt angreb på en fransk politibetjent i forbindelse med søndagens VM-kamp mellem Tyskland og Jugoslavien i Lens.
Anklageren sagde, at de to tyske mænd, som begge er 27 år, risikerer op til 30 års fængsel.
Mændene var blandt 15 fængslede efter gadekampe mellem tyske hooligans, hvis kerne var nynazister, og fransk politi.
Betjenten, en 43-årig familiefar, var tirsdag fortsat i koma og har lidt varig hjerneskade som følge af det brutale overfald.
Nyhedsanalyse her på siden

Chiquita er inde i varmen
*FDB har efter et møde med bananproducenten Chiquita besluttet at beholde Chiquita som leverandør trods beskyldninger om, at banan-giganten udsætter sine arbejdere for giftige sprøjtemidler.
"Vi har fået en fuld redegørelse for Chiquitas program frem til 1999, og vi mener ikke, at de fremsatte anklager er rigtige," siger FDB's indkøbsdirektør for ferskvarer, Peter Skafte.
Han tilføjer, at det "godt kan være", at der er problemer, men at han ikke kan se, at andre leverandørerer har bedre bud på de problemer, der har været fremført.
"Chiquita har i alle tilfælde det bedste program. Jeg vil ikke afvise, at der kan være problemer i produktionen, for selv om vi har set programmet, står vi jo ikke derude hver dag," siger Peter Skafte, og oplyser, at FDB i denne sag har haft sit sidste møde med Chiquita.

NATO afviser Kosovo-løsrivelse
*NATO opretholdt onsdag presset på Jugoslavien og dets leder, Slobodan Milosevic. Men samtidig blev de etniske albanere i Kosovo advaret om, at NATO under ingen omstændigheder støtter deres krav om uafhængighed.
I Bruxelles havde NATO's generalsekretær, Javier Solana, et møde med lederen for de etniske albanere i Kosovo, Ibrahim Rugova. Han fik klar besked om, at han ikke skal gøre sig håb om uafhængighed for Kosovo med NATO's støtte. I stedet bør albanerne forhandle og arbejde for en løsning, der indebærer selvstyre for den serbiske provins, hvor 90 pct. af de to millioner indbyggere er etniske albanere.
Artikel side 5

Færøerne og Grønland får frit slag
*Folketinget er indstillet på at lade Færøerne og Grønland løsrive sig fra rigsfællesskabet med Danmark, hvis de kræver det.
Det bekræftede en dagsordensdebat i folketingssalen onsdag.
Her afviste regeringen med bred støtte et forslag fra Dansk Folkeparti om at lade en kommission udarbejde en hvidbog for på forhånd at have overblik over konsekvenserne, hvis det skulle komme til løsrivelseskrav.
Initiativet til en løsrivelsesproces må komme fra Færøerne og Grønland selv, og ikke Danmark, lød argumentet imod DF's forslag. Et forslag, der er aktualiseret af det nye, færøske landsstyres regeringsgrundlag, der opererer med en målsætning om "suverænitet".

Flere økologiske svin i køledisken
*FDB og Danske Slagterier blev i går enige om, at der skal produceres mere økologisk svinekød.
I øjeblikket bliver det økologiske svinekød revet ned fra hylderne i landets dagligvarerbutikker, og markedet er uden problemer i stand til at opsuge den stigende produktion af økologisk svinekød, der pt. omfatter 20.000 svin på årsbasis. Det er en fordobling i forhold til sidste år, og Styregruppen forudser en yderligere fordobling af produktionen i 1999.

IMF giver Rusland kredit
*Rusland og Den Internationale Valutafond (IMF) er blevet enige om en kreditplan, der sikrer den trængte russiske regering udsættelse af betalingen af et afdrag på 670 millioner dollar (knap 4,6 mia. kr.).
Aftalen blev indgået under forhandlinger mellem den russiske ministerpræsident, Sergej Kirijenko, og ledende IMF-repræsentanter om kapital, der skal stabilisere landets turbulente finansmarked.
Den nye kreditplan kommer dagen efter, at den russiske regeringschef fremlagde en indenlandsk kriseplan, der har til formål at styrke landets økonomi.
Ruslad og IMF fortsætter drøftelserne om et nyt lån på 10 milliarder dollar (68 mia. kr.)

Børnecheken er 'hellig'
*LO foreslår, at man nedsætter børnechecken med enten 500 kroner eller gør den afhængig af hustandsindkomst.
Forslaget kommer i forbindelse med behandlingen regeringens børnepakke.
I stedet bør orlovsydelsen til enlige forældre i afgrænsede perioder hæves fra de nuværende 60 pct. til mellem 80 og 100 pct., mener LO.
Socialdemokratiet afviser LO's forslag.
Man vil heller forsøge at skabe en mere fleksibel orlovsordning. Heller ikke SF eller de konservative bider på LO's plan.
SF vil på ingen måde være med til at skære i børnechecken, og de konservative vil kun gøre det, hvis det kædes sammen med generelle skattenedsættelser.

Danskernes privatforbrug falder
*Danskernes privatforbrug faldt med næsten én pct. i årets første tre måneder i forhold til fjerde kvartal sidste år, fremgår det af friske tal for nationalregnskabet fra Danmarks Statistik. I fjerde kvartal var stigningen i privatforbruget på 3,1 pct. I forhold til samme periode sidste år viste privatforbruget en stigning på lige over tre pct.
Til gengæld stiger det offentlige forbrug, men dog i et langsommere tempo. Væksten i det offentlige forbrug var således i første kvartal på 0,2 pct. mod 1,1 pct. i den foregående tremåneders periode. I forhold til første kvartal sidste år steg det offentlige forbrug med to pct.
Dansk økonomi kører stadig i et pænt højt tempo med en årlig stigning i bruttonationalproduktet (BNP) på mere end tre pct., men i forhold til fjerde kvartal sidste år er der sket en opbremsning i farten med et fald i BNP på 0,3 pct. efter en vækst på 1,2 pct. fra tredje til fjerde kvartal.

Kina bør indrømme massakre
*Den afsatte reformvenlige kinesiske leder Zhao Ziyang kræver forud for den amerikanske præsident, Bill Clintons besøg i Kina, at det regerende kommunistparti indrømmer, at massakren på demokrati-demonstranter på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i juni 1989 var en fejltagelse.
Den 78-årige Zhao fastslår i et brev til kommunistpartiet, der blev kendt onsdag, at militærets indgreb mod demonstrationen er "et af de største menneskerettighedsproblemer i dette århundrede". Zhao, som er tidligere generalsekretær for kommunistpartiet, har reelt været under husarrest, siden han blev afsat for ni år siden på grund af sin sympati med de demonstrerende studenter.
Artikler side 5

Fortsat uro i Indonesien
*Indonesiske arbejdere, som kræver præsident B.J. Habibies afgang, aflyste onsdag en planlagt demonstration mod parlamentsbygningen i Jakarta, fordi hæren blokerede vejene.
I stedet erklærede 200 arbejdere fra fagforbundet SBSI, at de ville sætte sig uden for forbundets hovedkvarter flere kilometer borte i protest. De forlangte fri bane til at gennemføre demonstrationen. Arbejderne blev tidligere onsdag standset af soldater, der var bevæbnet med geværer og stave. Soldaterne havde afspærret vejen, men det kom ikke til sammenstød.

Oliepriserne skal op
*Olieministre fra en række olieeksporterende lande, besluttede onsdag på et møde i Wien i Østrig at skære deres samlede olieproduktion ned med over 750.000 tønder olie om dagen for at komme faldende oliepriser i møde.
Med onsdagens beslutning har de olieeksporterende lande alene i år skåret deres daglige produktion ned med tæt ved tre millioner tønder.

Det går virkelig ikke
*Der var ingen slinger i valsen, da en dommer i går idømte en en ung kvinde to dagbøder af 150 kroner for at have klappet en uniformeret betjent i numsen.
"Vi kan ganske simpelthen ikke have det," lød dommerens kommentar.
Dommeren lagde ikke skjul på, at sagen hørte hjemme i straffelovens absolutte småtingsafdeling. Men af hensyn til respekten for ordensmagten, går det altså ikke an, at give en betjent et kælent klap, når det sker på åben gade for øjnene af andre mennesker. Kvinden forsøgte at forsvare sig med, at hun uskyldigt havde strejfet betjentens lænd, men den hoppede dommeren ikke på.

Nordirsk valg skæmmes af bilbombe
*En bilbombe eksploderede onsdag forud for det afgørende valg til en ny parlamentarisk forsamling i Nordirland torsdag.
Ved eksplosionen blev to mennesker såret. Udbrydergruppen Den Irske Nationale Befrielseshær (INLA) formodes at stå bag. INLA har ikke som de store væbnede organisationer erklæret våbenhvile.
Både katolske og protestantiske politikere fordømte bomben, der sprang kun et halvt døgn, før Nordirland skal stemme til det nyetablerede parlament.
Efter at nordirerne sagde klart ja til fredsaftalen for Nordirland ved afstemningen den 22. maj, skal vælgerne nu finde 108 repræsentanter til det nye parlament, hvor repræsentanter for både moderate og militante katolikker og protestanter får plads, hvorved de tidligere fjender blive tvunget til at sidde til bords ansigt til ansigt med hinanden.
Ingen tror dog, at torsdagens valg fører til øjeblikkelig løsning af den mangeårige blodige konflikt. Årtiers fjendskab forsvinder ikke over kort tid.
Artikel side 5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her