Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

22. juni 1998

Vælgerne straffer S for pinsepakken
*Socialdemokratiet får éen på hatten i den første Gallup-meningsmåling efter forliget om pinsepakken med venstrefløjen, skriver Berlingske Tidende søndag. Partiet ville - hvis der var valg i morgen - gå tilbage fra 36 procent af stemmerne til 31,2.
Øjeblikkets store vindere er Venstre og SF. Socialistisk Folkeparti ville ifølge undersøgelsen gå frem fra 7,5 til 9,5 pct. - hvilket vil forøge mandattallet med fire, så partiet kunne sætte sig på 17 pladser i folketingssalen.
Venstre ville gå frem fra 24 til 28,5 pct. af stemmerne, og dermed forøge sit mandattal med ekstra ti. Tallene overrasker dog ikke finansminister Mogens Lykketoft (S):
"Al historisk erfaring viser, at den type af indgreb - med råb og skrig fra interesseorganisationer - altid vil koste det ledende regeringsparti noget en overgang."

Flere friskoler oprettes
*Til august indvies 26 nye, frie grundskoler i Danmark. Det er en stigning på 60 procent i forhold til sidste år, hvor tallet var 16. For to år siden var det 15.
Formanden for Frie Grundskolers Fællesråd, Per Kristensen, mener, at tilgangen til friskolerne hænger sammen med de mørke skyer over folkeskolen.
"Tiltroen til, at folkeskolen kan løse sine problemer, er ikke stor i øjeblikket, og det er en del af motivet til at vælge en fri grundskole. Jeg tror ikke, vi har set den største stigning endnu," siger han til JydskeVestkysten søndag.
Det er bl.a. forslag om flere børn i klasserne, færre aktiviteter som lejrskole og sammenlægning af små skoler, der fører til, at forældrene retter interessen mod friskolerne.

Indonesien lover Østtimor særstatus
*Den nye indonesiske præsident, B.J. Habibie, lover Østtimor særstatus, men fastslår samtidig, at det omstridte territorium, som blev annekteret i 1976, fortsat skal være en integreret del af Indonesien.
Habibie sagde i går i et interview med australske journalister desuden, at Indonesien vil løslade den timoriske oprørsleder Xanana Gusmao.
Habibie, som kom til magten efter Suhartos afgang for en måned siden, forsikrede, at han søger en politisk løsning på den blodige Østtimor-konflikt. Men han bad samtidig den internationale kritik om at forstumme og sagde, at omverdenen skal blande sig udenom og anerkende Østtimor som en integreret del af Indonesien.

Manglende logik i lavere SU
*Studerende ved de tekniske uddannelser savner logik i undervisningsminister Margrethe Vestagers (R) plan om at skære i uddannelsesstøtten, SU.
Forslaget strider ifølge Alex Dyberg Larsen, der er formand for Studierådet ved Danske Teknika, mod flere af ministeriets egne målsætninger om bl.a., at 50 procent af alle unge skal tage en videregående uddannelse, at studietiden skal være kortere, og at de unge skal være internationalt orienterede.
"Det er svært at se, hvordan en nedsættelse af SU'en skal være med til at få flere til at starte på en videregående uddannelse," siger Alex Dyberg Larsen.
Han frygter desuden, at ministerens ønske om lavere SU til dem, der starter studiet sent, helt vil afholde nogle fra at starte eller forhindre, at de søger erfaringer i udlandet inden studiestart.

Roser til radikale med hår på brystet
*Socialdemokraten Lubna Elahi, der er indvandrer og medlem af Borgerrepræsentationen i København, glæder sig over, at de radikale havde mod til at sætte hælene i over for udlændingepakken, som hun mener er styret af en socialdemokratisk borgmester-mafia.
"Borgmester-mafiaen ønsker boligreglerne for at kunne afskære familier med mange børn fra deres kommuner, og det glæder mig, at de radikale tager hensyn til det humanistiske, når de øvrige socialdemokrater ikke har hår nok brystet til at gøre det," siger Lubna Elahi.
Hun håber, at udlændingepakken ikke når at blive vedtaget inden sommerferien, så politikerne får tid til at tænke sig om en ekstra gang.
Artikel på forsiden og her på siden

52 millioner til Bolivias indianere
*Økonomisk støtte fra Danmark skal være med til at sikre, at Bolivias oprindelige befolkning, indianerne, får ejendomsretten til den jord de lever på.
Udviklingsminister Poul Nielson har derfor søgt Folketingets finansudvalg om 52 mio. kr. til formålet.
Pengene skal gå til et sektorprogram, der har til formål at forbedre den oprindelige befolknings levevilkår og deltagelse i den politiske og økonomiske udvikling.
En del af den danske støtte er målrettet til at afklare, hvem der har ejendomsretten til et jordområde på 11.667 kvadratkilometer - svarende til en fjerdedel af Danmarks areal - og derefter til udstedelse af ejendomsskøder.
Den anden del af den danske støtte gives i institutionel støtte til Viceministeriet for Etniske Anliggender og Oprindelige Folk. Støtten til Viceministeriet skal bl.a. anvendes til at sikre, at etniske rettigheder indarbejdes i Bolivias love. I Bolivia lever mere end to tredjedele af befolkningen under fattigdomsgrænsen.

Kina vil ikke sælge raketter
*Den kinesiske præsident, Jiang Zemin, lover, at Kina ikke vil levere raketter til Iran og Pakistan.
Jiang kommer med løftet i det kommende nummer af det amerikanske nyhedsmagasin Newsweek, og han opfylder dermed et hovedkrav fra Washington forud for den amerikanske præsident, Bill Clintons forestående besøg i Kina.
"Svaret er ret enkelt. Vi agter ikke at sælge raketter," siger Jiang.
USA ønsker ikke, at Iran får raketter, fordi det vil styrke den islamiske republik i Mellemøsten over for bl.a. Israel. Og USA ser heller ikke gerne, at Pakistan får missiler, da det vil kunne bruge dem til at fremføre atomsprænghoveder og således kan udgøre en mere alvorlig trussel for ærkerivalen Indien og øge spændingerne mellem de to nabolande.

Rigsrevision kritiserer LD og ATP
*To af landets største pengetanke, Lønmodtagerne Dyrtidsfond, LD, og Arbejdsmarkedets Tillægspension, ATP, løber i den kommende uge ind i hård kritik fra revisionen, skriver De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten.
LD og ATP gjorde ikke deres forarbejde ordentligt, før de for seks år siden skød over en halv milliard pensionskroner ind i det sorte hul, som forsikringskoncernen Hafnia viste sig at være, lyder dommen i den rapport, som statsrevisorerne har bestilt.
De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten erfarer, at kritikken formentlig vil blive karakteriseret som "hård", når de seks statsrevisorer onsdag mødes for at gennemgå den over 100 sider lange rapport.
Rigsrevisionen kritiserer ikke de to pensionskasser for, at de ikke ville være med til at sagsøge Den Danske Bank, børsmæglerselskabet Bjørnskov samt den franske bank Paribas for at have udsendt et vildledende prospekt. Konklusion synes at være, at et sagsanlæg er nytteløst, når forarbejdet ikke var bedre forud for investeringen.

Kampe fortsætter i Kosovo
*En serber blev dræbt under nye kampe mellem albanere og serbere i Kosovo i går. Det rapporterer det serbiske informationscenter i Pristina.
Et af søndagens voldsomste sammenstød fandt sted ved byen Klina i det centrale Kosovo, hvor bevæbnede albanere og serbere skød på hinanden. Albanerne gik blandt andet til angreb på byens politistation og bygninger ejet af serbere.
Tidligt søndag morgen gik en større gruppe albanere til angreb på 60 serbiske familier byen Kijevo. Der var ingen oplysninger om sårede eller kvæstede.
I byen Morina tæt ved grænsen til Albanien beskød en serbisk kampvogn flere landbrugsejendomme tilhørende albanere.
Også i den albanske by Bajram Curri gik serbiske styrker til angreb. En kampvogn og flere militære lastbiler angreb byen med let artilleri. Beskydningen var de hidtil mest omfattende i over en uge, rapporterer øjenvidner i området.
Artikel side 3

Tjekkiet i tomrum efter mudret valg
*Tjekkiet befandt sig i går i et politisk tomrum, efter at landets valgresultatet blev endeligt fastslået.
Godt nok fik Socialdemokratiet en kneben sejr med lidt over 32 procent af stemmerne - og 74 af de i alt 200 pladser i parlamentet - men partiet får tilsyneladende svært ved at samle en arbejdsdygtig regeringskoalition.
Valgeksperter forudser derfor, at højrefløjen kan ende med at generobre den magt, den mistede sidste efterår.
Tjekkiske ledere havde ellers håbet, at valget til parlamentets underhus ville få landet bragt tilbage på rette økonomiske kurs. Tjekkiet oplever i øjeblikket den værste økonomiske krise siden kommunismens fald i 1989.
Valget fredag og lørdag blev afholdt to år før normal tid. Målet var at få erstattet den mindretalsregering, der har styret landet, siden højre-samarbejdet smuldrede i november på grund af en finansskandale i det Borgerdemokratiske Parti (ODS). ODS, anført af den tidligere ministerpræsident Vaclav Klaus, kan efter valget sætte sig på 63 af sæderne i parlamentet med knap 28 pct. af stemmerne. Og selv om Klaus blev "begravet levende for bare et par måneder siden" så kan han og partiet meget vel have en chance for at vende tilbage til magten.
ODS og Socialdemokratiet (CSSD) har nemlig på forhånd udelukket at danne en venstre-højre-regering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her