Læsetid: 6 min.

NYHEDSOVERBLIK

19. juni 1998

Pinsepakke koster 3,5 mia. kr.
*Håndværksrådet vurderer, at pinsepakken kommer til at koste erhvervslivet 3,5 milliarder kroner, når alle delene er trådt i kraft i 2002.
"Med den røde pakke lænses virksomhederne for likviditet, og der skubbes yderligere administrative byrder over på virksomhederne. Det vil især skade mindre virksomheder, som i forvejen er meget afhængige af bankkapital og tynget af administrative byrder. Resultatet for virksomhederne er dårligere økonomi, færre investeringer og tab af arbejdspladser," siger Håndværksrådets direktør Lars Jørgen Nielsen.
Han mener, at det er fuldstændig uforståeligt, at virksomheder med over 10 mio. kroner i omsætning nu skal til at afregne momsen hver måned. Det vil koste disse virksomheder 15 mia. kroner i tabt likviditet.
Tema side 3

Woodward forlader USA
*Den britiske au-pair Louise Woodward vendte tidligt torsdag morgen hjem til London, efter at hun tirsdag med en kendelse fra Højesteret i delstaten Massachusetts' blev fri til at rejse hjem.
Den 20-årige Woodward blev sidste år fundet skyldig i drab på en otte måneder gammel dreng, som den britiske au-pair passede. Woodward blev i første omgang idømt fængsel på livstid.
Men dommen og straffen gav anledning til internationale protester, og dommer Hiller Zobel tilsidesatte senere nævningetingets kendelse og forvandlede dommen mod Woodward til uagtsomt mand-drab og en fængselsstraf på 279 dages fængsel - svarende til den periode, hun allerede havde afsonet i varetægstsfængsel.

USA vil normalisere forholdet til Iran
*USA har for første gang i 18 år opfordret til, at Iran og USA bør udforske mulighederne for igen at oprette diplomatiske forbindelser.
Den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, anerkendte i en tale onsdag de ændringer, der er sket i Iran siden 1997, hvor den moderate præsident, Mohammad Khatami, blev valgt. Albright tilføjede, at de to landes regeringer bør søge at opbygge tilliden til hinanden.
Det sker få dage før, de to lande efter planen skal mødes ved VM i fodbold i Frankrig søndag.
Irans FN-ambassadør, Hossein-Nejad Hosseinian, hyldede torsdag de "positive toner" fra USA, men sagde, at de måtte følges op af konkret handling.

Holbrooke bliver FN-ambassadør
*USA's præsident, Bill Clinton, nominerede torsdag den amerikanske hovedmægler under krigen i Bosnien, Richard Holbrooke, til posten som USA's FN-ambassadør.
Holbrooke har ry for at være en hård forhandler og ses som hovedarkitekten bag Dayton-fredsaftalen for Bosnien-Hercegovina i 1995.

Hjulring årsag til togkatastrofe
*Tysklands statsbaner, Deutsche Bahn, meddelte onsdag, at årsagen til togkatastrofen i den tyske by Eschede den 3. juni var et brud på en af togvognenes hjulringe, som forårsagede en forrykkelse af et sporskifte på jernbanelegemet, hvorefter hele toget blev afsporet. Selve skaden på hjulringen skyldtes indre slitage, der kan være opstået på grund af enten en materialefejl eller vedvarende overbelastning, oplyste Deutsche Bahn.

Situation spændt i Det Ægeriske Hav
*Tyrkiet sendte torsdag seks F-16 kampfly til det nordlige Cypern og advarede Grækenland om risikoen for krig, hvis der kom flere græske militærmanøvrer på den delte ø.
De tyrkiske fly landede på det nordlige Cypern to dage efter, at grækerne for første gang havde ladet fire F-16 fly lande på en base på øen. Den tyrkisk-cypriotiske leder, Rauf Denktash, advarede om, at enhver militær manøvre ville blive mødt med stærkere gengældelse fra tyrkisk side.
Både den græske regering i Athen og den internationalt anerkendte regering på Cypern, der består af græsk-cyprioter, kaldte den tyrkiske manøvre for "illegal".

SU-Råd ikke enige
*SU-rådet kunne torsdag ikke nå til enighed om at anbefale ændringer i SU-systemet, som skulle animere de studerende til at starte tidligere og blive hurtigere færdige med deres studium.
Rådet diskuterede forslag, hvor de studerende for eksempel skulle have mindre uddannelsesstøtte det første år og kun få det manglende beløb udbetalt, hvis man bestod en stopprøve inden for halvandet år.
Rådet vil senere på året fortsætte drøftelser om nogle af de idéer til at forbedre SU-systemet, som har været fremlagt af Steffen Møller fra Teknisk Uddannelsesråd. Planerne om at skære ned i uddannelsesstøtte, som undervisningsminister Margrethe Vestager (R) overvejer af hensyn til at skaffe besparelser, har rådet ikke haft til diskussion.

Ny kampe i Guinea-Bissau
*Ny kampe brød ud torsdag i det vestafrikanske land Guinea-Bissaus hovedstad, Bissau, hvor oprørske militærenheder opretholder kontrollen med en af de største militær-lejre - på trods af heftige angreb fra de regeringsvenlige tropper. Kampene blev genoptaget efter en relativ rolig dag onsdag, hvor den gambianske udenrigsminister, Sidat Jobe, mødtes med repræsentanter fra regeringen.
Artikel side 5

Regeringen splittet
*Regeringen blev torsdag ramt af voldsom intern uenighed i spørgsmålet om udlændingepakken. Det skete, efter at Det Radikale Venstre fastholdt, at indenrigsminister Thorkild Simonsen skal opgive en vigtig brik i indenrigsministerens aftale med Venstre og de konservative om regeringens foreslåede integrations- og udlændingelove. Regeringen har således foreslået, at ansøgere til familiesammenføring ikke blot skal have orden i økonomien - de skal også have en passende bolig. Et forslag, de radikale blankt afviser.
"Den radikale gruppe fastholder, at den ikke kan acceptere forslaget, fordi det er diskriminerende," sagde de radikales flygtningeordfører, Henrik Svane
Artikel på forsiden

Center for torturofre lukket
*De tyrkiske myndigheder har lukket et kun fem dage gammelt behandlingscenter for torturofre i den sydøstlige del af Tyrkiet - et projekt som blev støtet af Danmark, og som blev indviet lørdag af blandt andet. tidligere statsminister Anker Jørgensen.
Den lokale guvernør i byen Diyarbakir, hovedstaden for Tyrkiets sydøstlige region - begrunder lukningen med, at der ikke var opnået de nødvendigt tilladelser, men det afvises pure af Inge Genefke, leder af det internationale center for rehabilitering af torturofre, IRCT.

Ekspert: FN kan gribe ind i Kosovo
*FN's sikkerhedsråd kan godt gribe ind i konflikten i den oprørske serbiske provins Kosovo uden at være inviteret af Serbiens stærke mand, Slobodan Milosovic.
Det siger den danske ekspert, Ole Wæver, som er seniorforsker ved Center for Fred og Konfliktforskning.
I tidligere konflikter har FN ofte været inviteret af en af parterne, når organisationen er gået ind i et område.
"Hvis Sikkerhedsrådet bliver enige om, at situationen i et område er "en trussel mod fred og sikkerhed", så har FN lov til at åbne for kapitel syv, hvilket er muligheden for militær indgriben. Sikkerhedsrådet kan i virkeligheden gøre, hvad de vil i de sager, som de kan blive enige om," siger Ole Wæver til Ritzau.
Artikel på forsiden og leder

Asien hilser støtte til yen velkommen
*Asiatiske ledere roste torsdag USA og Japan for de to landes fælles indsats for at støtte den skrantende japanske valuta, yen'en.
Det skete efter, at yen blev styrket i forhold til dollar med en pris på omkring 144 yen for en dollar onsdag og en pris på 136 yen per dollar torsdag. Samtidig gentog lederen af den kinesiske centralbank, Dai Xianglong, det vigtige signal om, at Kina ikke vil devaluere sin valuta, yuan'en. Den udvikling har mange internatonale analytikere ellers set som den næste sandsynlige udvikling i den nedadgående asiatiske krisespiral.
Artikel side 5

Lægemiddelstyrelsen afviser kritik
*Lægemiddelstyrelsen er lodret uenig i den kritik, som professor Lars Nordskov Nielsen har rejst i sin Boneloc-rapport. Den første advarsel til myndighederne, et brev fra overlæge Ole Mogens Hansen, blev behandlet korrekt. Derfor var Sundhedsstyrelsens Lægemiddelafdeling i sin fulde ret til at udstede eksportcertifikater til Boneloc-producenterne, skriver styrelsen i en foreløbig kommentar til Sundhedsministeriet, som Dagens Medicin har fået aktindsigt i.
Studerende som sygeplejersker
nAkut mangel på intensivsygeplejersker får nu Århus Kommunehospital til at ansætte 30 lægestuderende som erstatning for sygeplejersker.
Vikarerne skal forhindre aflysninger af operationer og personalemangel hen over sommeren, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Alene på den ene af hospitalets to intensive afdelinger har mangelen på sygeplejersker i årets første fem måneder betydet 18 aflysninger i sidste øjeblik af livsvigtige operationer. Mangelen på intensiv-sygeplejersker skyldes et stort arbejdspres på afdelingerne.

14-årig dreng taget i falskmøntneri
*En 14-årig svensk dreng fra Västerås er blevet taget som falskmøntner af politiet. I drengens værelse fandt man avanceret udstyr og flere bundter med falske 100-krone-sedler.
"De sedler, han har præget, er gode forfalskninger," siger nærpolitichef Anders Hedström ifølge avisen Vestmanlands Läns Tidning.
Politiet har ikke overblik over, hvor omfattende falskmøntneriet er, men nogle af drengens kammerater også mistænkt for medvirken. Drengens forældre siger, at de ikke har bemærket noget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her