Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

18. juni 1998

Venstrefløjen bag pinsepakkeforlig
*Regeringen indgik i går forlig med SF og Enhedslisten om pinsepakken. Forliget betyder blandt andet, at der bliver større skattelettelser til de lavestlønnede samt større skattestigninger til de høje indkomster, end regeringen havde lagt op til. Bundskatten sænkes med to en halv procentpoint fra otte pct. til fem en halv. Det er et halvt procentpoint mere, end regeringen havde lagt op til i sit udspil, "Bedre Balance".
Leder og artikel på forsiden og artikel side 4

Minister i sam-råd om SU-udspil
*SF's uddannelsespolitiske ordfører, Christine Antorini, har indkaldt undervisningsminister Margrethe Vestager (R) til samråd om de planlagte besparelser på Statens Uddannelsesstøtte samt planerne om en reform af SU-systemet.
"Det ligner mere end en tanke, at ministeren først lufter forringelser af SU'en for at finde 400 mio. kr. i besparelser. Dernæst lanceres en reform, der også vil betyde langt strammere vilkår for de studerende," siger Christine Antorini.
SU-rådet skal torsdag diskutere et oplæg om en samlet reform af SU-systemet. Det peger mod strammere SU-krav, der skal få studerende til at gennemføre studierne så hurtigt som muligt og begynde så tidligt som muligt. Allerede nu har de fleste af de studerendes organisationer kritiseret forslaget.

Rebeller taber base i Guinea-Bissau
*Militærlejren Bra i udkanten af Guinea-Bissaus hovedstad, blev onsdag erobret af styrker fra Senegal. Det oplyste Guinea-Bissaus udenrigsminister, Da Silva, fra Lissabon, efter at have været i kontakt med præsident Joao Bernard Vieira.
Bra-lejren har været under oprørernes kontrol siden sidste søndag, hvor oprørerne havde forskanset sig bag et større minefelt. De er nu tvunget tilbage til lufthavnen, der stadig kontrolleres af oprørerne. Gambias udenrigsminister, Mohamed Lamin Sedat Jobe, var ellers taget til Bissau for at mægle mellem præsident Vieira og oprørsleder Ansumane Mane, men indtil videre fortsætter kampene i den næsten menneske tomme hovedstad i det lille vestafrikanske land.

USA kommer yenen til undsætning
*Den amerikanske forbundsbank, US Federal Reserve, intervenerede onsdag på valutabørserne for at understøtte den japanske yen, oplyser det amerikanske finansministerium.
USA er "rede til at samarbejde på valutabørserne i den grad, det er nødvendigt", hed det i en erklæring fra finansministeriet i Washington, der dermed kommer flere asiatiske lederes appeller i møde.

Fokus på kyllingevelfærd
*Storkonflikten i maj fik for alvor sat spot på kyllingefarmenes produktionsmetoder - så meget, at billederne af de halvplukkede kyllinger, der faldt sammen under deres egen vægt ikke skal gentage sig. En arbejdsgruppe under justitsministeriet skal nu kulegrave forholdene på farmene og komme med forslag til nye regler, der skal tage større hensyn til etik og dyrenes behov og ikke kun til produktionsøkonomi, skriver bladet CO-Magasinet.

EU-dom varsler mere åbenhed
*Det svenske journalistforbunds blad Journalisten vandt onsdag en principsag ved EU-domstolen, der øger åbenheden i EU.
De svenske journalister bad i 1995 om få 20 EU-dokumenter om det politimæssige samarbejde fra henholdsvis de svenske myndigheder og EU's ministerråd udleveret.
Den svenske regering udleverede 18 af de 20 papirer, mens Ministerrådet kun frigav fire. Journalister lagde sag an, da Ministerrådet kun må tilbageholde dokumenter, der anses for en trussel mod den almene sikkerhed, eller som kan afsløre navngivne landes optræden i forhandlingerne. Dommerne stillede sig klart på åbenhedens side, da de fastslog, at hvert begæret dokument skal behandles for sig, og at der kun kan gives afslag, hvis meget tungtvejende grunde taler for det. Udgangspunktet er, at alle EU-borgere skal kunne få indblik i alt.
Artikel på forsiden

41 års 'flugt' er forbi
*En formodet krigsforbryder fra Anden Verdenskrig, Dinko Sakic, vil onsdag blive udleveret fra Argentina til sit hjemland Kroatien for at blive stillet over for anklager for forbrydelser mod menneskeheden, oplyste de argentinske myndigheder. Sakic, der har levet i Argentina siden 1947, var i årene 1942-44 kommandant i den berygtede Jasenovac-koncentrationslejr i Kroatien. I lejren, der siden er blevet kendt som "Balkans Auschwitz", omkom tusinder af jøder, serbere og sigøjnere.

Ku Klux hylder hvid stolthed
*I selvsamme by, Jasper, hvor en sort mand forrige søndag blev slæbt ihjel efter en bil af hvide med forbindelser til Ku Klux Klan, har selvsamme racistiske organisation fået tilladelse til at marchere i Jasper.
"Om vi så er uenige eller enige med deres holdninger, så har de ret til at komme og udsprede dem," sagde Gary Gatlin, chef for byen Jaspers juridiske afdeling.
Ifølge Ku Klux Klan er formålet med marchen at udvise stolthed over at være hvid, og fordi sorte har opført sig truende i byen.

Murduch udvider sin mediemagt
*Den amerikansk-australske mediemagnat Rupert Murdoch, der allerede nu har mere eller mindre adgang til to tredjedele af verdens tv-skærme, forbereder et massivt indtog på det tyske mediemarked. Murdoch har på adskillige pressekonferencer sagt, at han vil investere mere end en mia. kr på at udvikle den tyske tv-station Vox Deutschland. I denne tv-station ejer Murdoch lidt under 50 procent af aktierne. Samtidig overvejer han at købe endnu en tv-station. Iagttagere påpeger, at Murdochs fremstød i Tyskland kommer på et tidspunkt, hvor der er store forventninger om en eksplosion på det digitale tv-marked i EU-landene. Digitalt tv åbner mulighed for en mangedobling af tv-tilbuddene og åbner samtidig perspektiver for tilkobling af internettet og computere til tv, der dermed bliver et nyt interaktivt medie med et enormt potentiale og store indtjeningsmuligheder.

Milosevic mødes med skepsis
*Forventningerne til, at Slobodan Milosevic er ved at slå ind på fredens vej i forhold til Kosovo efter tirsdagens møde med Rusland, var ikke store dagen derpå. De fleste steder vurderes Milosevics træk som en halv indrømmelse, der ikke umiddelbart giver anledning til at lette det internationale pres på Serbien. Milosevic har ikke efterkommet kravet om at trække sine sikkerhedsstyrker ud af Kosovo.
"Dette kunne have været et positivt skridt, hvis det var blevet afgivet af en anden. Men vi har kendt Milosevic længe, og enhver bør vide, at han omgås løfter letsindigt," sagde en vestlig diplomat.
En talsmand for den britiske regering sagde, at Milosevics løfter ikke er meget værd, og at NATO fortsat vil gøre sig klar til at gribe ind i konflikten. De albanske ledere i Kosovo tror heller ikke, at situationen ændrer sig efter Milosevics udmeldinger, og de opfordrede NATO til hurtigst muligt at gribe ind.
Artikel side 5

Skærpet våbenkontrol på USA's skoler
*Dagen efter endnu et skoleskyderi i USA beordrede præsident Bill Clinton sent tirsdag, at der skal indsættes flere politibetjente i amerikanske skoler inden næste skoleårs begyndelse. Mandag gik en 14-årig elev amok med et skydevåben og sårede to mennesker på et gymnasium i byen Richmond delstaten Virginia. Mindst 15 mennesker er siden oktober sidste år blevet dræbt ved skyderier på amerikanske skoler.

Uændrede mælkepriser
*De store mejerier, MD Foods og Kløver Mælk, slipper i denne omgang for at nedsætte deres priser på dansk konsummælk. Konkurrencerådet, der nøje følger det tætte monopollignende samarbejde mellem selskaberne, besluttede nemlig på et møde onsdag at tage sagen af dagsordenen og udsætte sagsbehandlingen til efteråret. Ifølge Ritzaus oplysninger havde Konkurrencestyrelsen indstillet, at selskaberne skulle sænke deres mælkepriser til butikkerne på hjemmemarkedet med omkring 25 øre. Baggrunden er, at det tætte samarbejde mellem mejerierne har sat konkurrencen ud af kraft, og mejerierne efter konkurrencemyndighedernes opfattelse har presset prisen urimeligt op.

Olsen-banden fortsætter uden Keld
*"Olsen-bandens sidste stik" bliver alligevel færdiggjort trods Poul Bundgaards død under optagelserne i forrige uge.
Det meddelte kriseramte Nordisk Film igår. Manuskriptforfatteren Henning Bahs er sammen med instruktøren Tom Hedegaard blevet færdig med at omskrive drejebogen til filmen.
Ca. halvdelen af filmen var optaget, da Poul Bundgaard døde. Mange udendørsscener i det originale manuskript mangler, men en del af scenerne skulle i forvejen være optaget med de tre hovedrolleindehaveres respektive stuntmen.

*FN indkaldte i går ledere fra Afghanistans Talebanmilits til hastemøde efter, at Taleban tirsdag meddelte, at man har besluttet at lukke alle pigeskoler og kvindecentre i hovedstaden Kabul.
Talebans beslutning strider mod den aftale, som blev indgået med FN i maj måned. Aftalen kom i stand efter at FN i protest mod Talebans systematiske undertrykkelse af landets kvinder, stoppede nødhjælpsarbejde i det sydlige Afgahnistan.
"Det får rystende konsekvenser for nogle af byens mest trængende folk - børn og kvinder," lød det fra FN i går, der ser Talebans træk, som en klar overtrædelse af den nyligt indgåede aftale.
Aftalen indebærer blandt andet, at FN-repræsentanter og Taleban-folk mødes jævnligt for at diskutere humanitære emner - blandt andet også kvinders forhold. Men trods flere henvendelser fra FN har Taleban ikke reageret og lukningen af pigeskolerne og kvindecentrene, tyder på, at Taleban ikke er villig til at indgå sin del af aftalen.
Taleban har begrundet lukningerne med, at skolerne og centrene fører propaganda mod islam. Skolerne er blevet drevet af NGO'ere.

Rettelse
*I Information i går stod der i artiklen 'EU's energispild står for skud' et citat af miljøminister Svend Auken:
"Når det bedre kan betale sig at sende en lastbil til Spanien og køre tom tilbage til København i stedet for at tage et læs varer med til f. eks. Strasbourg, så må lastbilerne og brændstofferne være for billige." Det var ikke Auken selv, men kontorchef John Bæk Sørensen, Miljøstyrelsen, der sagde ordene. Hvordan Auken selv vil formulere sig, må læserne have til gode.
Vi beklager fejlen, Red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her