Læsetid: 1 min.

Ønsker indgreb i Guinea-Bissau

27. juni 1998

Borgerkrigen i Guinea-Bissau skal standses med indsættelsen
af en regional militærstyrke, siger Liberias præsident

Liberias præsident Charles Taylor vil have de vestafrikanske lande til at danne forenet front mod oprøret i Guinea-Bissau. Han har overfor formanden for Det Økonomiske Fællesskab af Vestafrikanske Stater, Ecowas, foreslået, at man sender en fredsbevarende styrke til Guinea-Bissau.
"Det er nødvendigt med en regional styrke til at støtte Senegals og Guinea Conakrys kampe mod oprørerne i Bissau. Liberia vil støtte indsættelsen af Ecomog-styrker i landet," sagde Taylor torsdag.
Ecomog, der er de fredsbevarende styrker i Vestafrika, blev etableret i 1990 ved begyndelsen af Liberias borgerkrig og har siden også været indsat i Sierra Leone.
Imens er kampene i Bissau gået i hårdknude. På trods af flere fremstød de seneste dage, er det ikke lykkedes for regeringsstyrker med støtte fra Senegal at erobre lufthavnen nord for hovedstaden.
Den kontrolleres stadig af oprørstyrker med den fyrede hærchef, Ansumane Mane i spidsen. Rebellerne hævder at have ammunition nok til at fortsætte kampen det næste halve år.

Svarer igen
Både onsdag og torsdag har regeringsstyrkerne bombarderet lufthavnen, mens rebellerne har svaret igen med beskydning mod bymidten.
Senegaleserne beskylder Diola-seperatisterne, der kæmper for selvstændighed i Senegals sydlige provins Casamence, for at kæmpe på Ansumane Manes side. Og konflikten har da også klare undertoner af den interne konflikt i Senegal. Ansumane Mane blev netop fyret efter beskyldninger om våbensmugling til Diola'erne.
"Senegaleserne har sendt tropper ind for at hjælpe den demokratisk valgte præsident Vieira, men de forventer, at man udover at slå oprøret ned i Bissau, får dæmpet den stemning for oprør, der i øjeblikket er i Casamence," fortæller den danske generalkonsul, Knud Clausen, der følger begivenhederne fra Senegals hovedstad Dakar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her