Læsetid: 2 min.

Oprørere har tabt base i Guinea-Bissau

23. juni 1998

Oprørerne kæmper fortsat på trods af tab af deres base. Senegal benytter lejligheden til at angribe mål i det nordlige Guinea-Bissau

Borgerkrigen i det ellers så fredelige vestafrikanske land Guinea-Bissau går nu ind i sin tredje uge. Det er endnu ikke lykkedes regeringstro styrker, at nedkæmpe oprørerne, der forsøger at afsætte præsident Joao Bernard Vieira.
Regeringstropperne har med støtte fra nabolandet Senegal fordrevet rebellerne fra deres hovedbase i militærkomplekset Bra i den nordlige del af hovedstaden Bissau. De er nu trukket tilbage til lufthavnen, som de stadig kontrollerer. De senegalesiske styrker rykker fortsat frem mod lufthavnen, men deres fremrykning stoppes af store minefelter, som rebellerne har lagt ud.
Ifølge journalister, der har hørt radioudsendelser fra den kaprede rebelradio-station, har oprørerne tre gange tilbudt at forhandle, men de tilbud er hver gang blevet besvaret med nye mortérangreb.
En talsmand for præsident Vieira sagde i går, at man ikke ville forhandle med oprørsleder Ansumane Mane, før en eventuel våbenhvile træder i kraft. Mane blev fyret som hærchef efter beskyldning om at støtte diola-separatisterne, der kæmper for selvstændighed i Casamanceprovinsen i det sydlige Senegal, men har base i Guinea-Bissau.

Angriber base i nord
Senegal benyttede i weekenden deres militære tilstedeværelse i landet til at gå til angreb på Diola-separatister i den nordlige del af Guinea-Bissau.
Byen Ingora, der ligger ved grænsen til Senegal, blev udsat for et artilleri-bombardement. Senegal hævder, at byen var base for separatister og nødhjælpsarbejdere anslår, at omkring 100 mennesker blev dræbt under angrebet. Konflikten i Casamance rækker langt tilbage. Befolkningen i Guinea-Bissau og Casamence er af samme etniske baggrund og Casamance tilhørte Portugal indtil 1888, hvor det blev overdraget til Frankrig og senere blev en del af Senegal.
Casamence spillede også en vigtig rolle, da Guinea i 1974 vandt den blodige selvstændighedskrig mod Portugal. Dér kæmpede de på Guineas side.
Men for senegaleserne er Casamence en vigtig provins af flere årsager. Størstedelen af landets produktion af jordnødder ligger i Casamence og området er et potentielt turistparadis og en af de sidste regioner, der ikke er blevet forvandlet til halv-ørken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her