Læsetid: 2 min.

Pakistan og Indien strækker hænder frem

13. juni 1998

De to lande planlægger en genoptagelse af fredsdrøftelserne om Kashmir-regionen, hvor de to landes militære styrker står ansigt til ansigt

BOSTON - Indien og Paki-stan erklærede i går, at de planlægger en genoptagelse af fredsdrøftelserne om Kash-mir, en omtvistet region i Himalaya-bjergkæden, hvor de to landes militære styrker står ansigt til ansigt.
Nyheden kom netop, som G8-landenes udenrigsministre på et møde i London besluttede at suspendere lån af ikke-humanitær karakter til Indien og Pakistan som straf for de to landes prøvesprængning af en snes atombomber i sidste måned. Dagen inden havde Pakistan bebudet et moratorium på sine a-bombesprængninger, som følger en lignende forpligtelse fra Indien.
Genoptagelsen af de bilaterale forhandlinger repræsenterer en klar indrømmelse fra Pakistan, som hidtil har ønsket international mægling i striden om Kashmir. Siden subkontinentets uafhængighed fra det britiske kolonistyre i 1947 har Indien afvist at efterkomme FN's krav om en folkeafstemning i den indiske del af Kashmir, som skal bestemme provinsens nationale tilhørsforhold.
En talsmand for det indiske udenrigsministerium oplyste fredag, at de to landes udenrigsministre vil mødes i forbindelse med en længe planlagt Sydasien-konference i Colombo, Sri Lanka den 22. juni.
"Vi vil bestræbe os på at etablere et forhold til Pakistan, som er baseret på venskab, tillid og gensidig respekt," sagde han.
I kommunikéet fra New Delhi blev det afgørende spørgsmål om et nukleart våbenkapløb ikke nævnt, og i et interview med BBC i går benægtede udenrigsministeriets talsmand endda, at Indien opruster til et atomvåbenkapløb.
G8-landenes udenrigsministre opfordrede Indien og Pakistan til at afstå fra at bevæbne deres mellemdistanceraketter med atomare sprænghoveder og afholde sig fra at overføre deres teknologi til andre nationer.
"Fra dette møde lyder budskabet, at det internationale samfund står forenet ikke alene i sin fordømmelse og sin forargelse over begivenhederne i Sydasien, men også står sammen i handling," sagde USA's udenrigsminister Madeleine Albright på et pressemøde i går i London.
Indien er allerede blevet nægtet lån fra Verdensbanken til en værdi af 1 mia. dollar og Pakistan vil nu lide samme skæbne. Imod forventning valgte G8-landene at undlade at give Indien og Pakistan et tilbud om økonomiske og diplomatiske incitamenter, dersom de undsiger deres nye status som atommagter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her