Læsetid: 3 min.

Pinsepakken blev kun lysegrøn

18. juni 1998

Venstrefløjen fik kun små grønne indrømmelser ved forliget med regeringen, men den sociale udligning fik endnu et nøk i forhold til regeringens oplæg

Venstrefløjens forlig med regeringen om pinsepakken fik kun et ganske let grønligt skær. Regeringens forslag til grønne afgifter fastholdes næsten uændret, og derudover er der kun givet småindrømmelser.
"Det er ikke noget voldsomt grønt aftryk, vi har fået sat," indrømmer Enhedslistens Frank Aaen.
Det mest konkrete, SF og Enhedslisten har fået på miljøområdet, er 200 mio. kroner til forbedringer af den kollektive trafik fra 1999 og en nedsættelse af afgiften på miljøvenlig dieselolie. Derudover skal en række forslag fra venstrefløjen udvalgsbehandles.
SF's Jes Lunde var dog mere begejstret end Frank Aaen, da forliget skulle præsenteres: "På en skala fra et til ti er jeg nok på en otte-ni stykker," forklarede han med et smil.

Fra de rige til de fattige
Både han og Frank Aaen fremhævede, at forliget - i endnu højere grad end regeringens oprindelige pinsepakke - vil tage fra de rige og give til de fattige.
"Vi er ikke nået så langt med omfordelingen i samfundet, som vi gerne ville, men dette er, så langt vi kunne komme. Overordnet kan man sige, at alle, der tjener mere end 250.000 kroner kommer til at betale mere. Dem, der tjener mindre, skal betale mindre," sagde Aaen
Men trods de glade miner slog både regering og venstrefløj fast, at der ikke er konkrete planer om at fortsætte samarbejdet om den økonomiske politik.
Alligevel måtte økonomiminister Marianne Jelved (R), da det blev regeringens tur til at møde pressen, give udtryk for en forbavselse over Venstres og De Konservatives ulyst til at indgå forlig.
Forhandlingerne med Venstre og Konservative brød sammen ved middagstid i går, hvorefter regeringen efter blot et par timer nåede en enighed med venstrefløjen.
"Det er da tankevækkende, at man skal gå til venstrefløjen for at kunne gennemføre en ansvarlig økonomisk politik," sagde Marianne Jelved, der præsenterede forliget med sammen med finansminister Mogens Lykketoft og skatteminister Ole Stavad. Og som Jes Lunde udtrykte det: "Det er blevet lettere at lave finanslov nu."

Fradrag for grønne afgifter
Blandt de forslag, der nu skal behandles i udvalg, er Frank Aaen mest spændt på et forslag om at indføre et socialt bundfradrag for de grønne afgifter. Der skal startes forsøg med at give alle familier et bundfradrag for de grønne afgifter. Hvert medlem af en familie giver ret til et vist forbrug inden de grønne afgifter sætter ind.
"På den måde kommer de grønne afgifter ikke til at ramme dem, der bruger energi fornuftigt. Det almindelige forbrug skal ikke rammes, men svineriet skal stoppes," siger Frank Aaen.
Forsøget vil gå igang, når der findes et elselskab, der er villig til at prøve med den nye ordning: "Og viser det sig at fungere, ser jeg ikke nogen grund til at det skal gennemføres overalt," siger Aaen.
Derudover skal et udvalg undersøge om kulbrinteindustrien i Nordsøen skal betale CO2-afgift.

A.P. Møller på ordet
Hvis CO2-afgiften indføres vil det betyde at A.P. Møller og de andre selskaber, der henter olie og gas i Nordsøen skal betale omkring 150 millioner kroner mere til staten.
"Vi tager bare A.P. Møller på ordet og begynder at behandle det firma som alle andre," siger Frank Aaen.
A.P. Møller har beklaget sig over, at kulbrinteindustrien ikke fik stillet skattelettelser i udsigt. I regeringens oplæg til pinsepakken fik alle andre brancher nemlig reduceret ders selskabsskat.
Men det meste af regeringens oplæg til ændringer for erhvervslivet er ikke længere med i pinsepakken. Det betyder, at selskabsskatten ikke bliver ændret i denne omgang.

Leder her på siden

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu