Læsetid: 4 min.

Regeringsstrid bremser udlændingelov

19. juni 1998

De radikale saboterer og begår løftebrud, siger Birthe Rønn Hornbech, Venstre

"Den radikale Henrik Svane saboterer Thorkild Simonsens udlændingepakke og har begået løftebrud. Han har deltaget i alle de møder, som Venstre og konservative har været til hos indenrigsministeren."
Så skarpt formulerede Venstres Birthe Rønn Hornbech sig, da det torsdag eftermiddag stod klart, at Folketingets retsudvalg - på grund af uenighed mellem regeringspartierne - heller ikke denne torsdag kunne skrive betænkning over forslagene til integrationslov og til ændring af udlændingeloven.
Birthe Rønn Hornbech tilføjede - som for at drive kilen ekstra langt ind mellem socialdemokrater og radikale - at hun har tilbudt indenrigsminister Thorkild Simonsen, at han kan gennemføre pakken uden de radikales stemmer og regne med Venstres støtte.
I mere end et halvt år har regeringen og oppositionen forhandlet om de kontroversielle lovforslag, der af flere humanitære organisationer og menneskeretseksperter er blevet kritiseret for at være diskriminerende på flere punkter.

Dementi fra Simonsen
Torsdagens udlændingeslagsmål startede med, at Ritzaus Bureau klokken 8.16 udsendte meddelelsen om, at udlændingepakken ville blive vedtaget, men at regeringen havde trukket et forslag om, at indvandrere, der søger familiesammenføring med deres ægtefæller eller mindreårige børn fra udlandet, skal dokumentere, at de råder over en "passende bolig". Kilden til oplysningen var den radikale udlændingeordfører Henrik Svane.
Formuleringen står ikke i regeringens oprindelige lovforslag, der blev fremsat i december 1997, og heller ikke i det delvis ændrede genfremsatte forslag fra april i år. Kravet om en "passende bolig" er et resultat af regeringens forhandlinger med Venstre og konservative, men ifølge Henrik Svane havde regeringen altså igen opgivet forslaget.
Oplysningen fra Svane fik imidlertid ikke lov at stå i det offentlige rum i blot en halv time. Allerede 8.44 lod Ritzau indenrigsministeren dementere den radikale udlægning af enigheden.
"Det er meget nødvendigt, at regeringen ikke vakler," sagde ministeren til Ritzau.
Blot en time senere kunne samme bureau meddele, at Venstres folketingsgruppe - måske ikke uden sans for en ulmende splittelse mellem S og R - ville stemme for udlændingepakken. Men: "Venstres støtte er betinget af, at regeringen fastholder sit forslag om, at indvandrere, som ønsker udenlandske slægtninge til Danmark, ikke blot har orden i økonomien, men også har en passende bolig."
Socialdemokrater og radikale forøgte derpå at nå til enighed, mens timerne hastigt svandt frem mod retsudvalgsmødet klokken 15, hvor regeringspartierne - uden Henrik Svanes tilstedeværelse i øvrigt - blot kunne meddele, at der ikke skulle skrives betænkning torsdag.
Mødedeltagere fra regeringspartierne - Elisabeth Arnold (R) og Dorte Bennedsen (S) - havde absolut intet at sige til journalisterne. Det havde til gengæld Birthe Rønn Hornbech:
"Vi har ikke nogen statsminister i øjeblikket. Han lader sig drive rundt i manegen af en radikal stedfortræder,
som ikke engang tør møde op nu."
Henrik Svane er stedfortræder for økonomiminister Marianne Jelved, der er udtrådt af Folketinget for at give plads til mere parlamentarisk arbejdskraft i den lille, radikale folketingsgruppe.
Information spurgte Birthe Rønn Hornbech, hvorfor kravet om, at indvandrere skal have en "passende bolig" for at få familiesammenføring, er så vigtigt for Venstre:
"For det første er vi vant til, at aftaler holdes. For det andet er det et meget vigtigt skridt på vej til en indvandrerpolitik, hvor man stiller krav til indvandrere," sagde Birthe Rønn Hornbech.
Både hun og Bendt Bendtsen (K) talte om "parlamentarisk krise".
"Vi havde en aftale med statsministeren og indenrigsministeren. Det ser ud til, at vi ikke har det alligevel," sagde Bendt Bendtsen.
Information spurgte, om de konservative stemmer imod udlændingepakken eller undlader at stemme, hvis stemmeaftalen bortfalder:
"Vi har en fuldstændig ny situation," svarede Bendt Bendtsen.
Fra sidelinjen glædede SF's Pernille Frahm sig: "Jeg ser al udsættelse af det her som en fordel, fordi Danmark er ved at begå en frygtelig fejl og vedtage en lov, der krænker FN's flygtningekonvention," sagde hun.
Også Kristeligt Folkepartis formand Jann Sjursen så det hele lidt udefra. Han mener, at regeringen under forhandlingerne har taget hans parti for givet, og at udlændingepakkens integrationsydelse til flygtninge, der er lavere end bistandshjælpen til andre borgere, er et større problem end kravet om "passende bolig" ved familiesammenføringer: "Det er helt ude af proportioner, at de radikales bekymringer ligger der. Den burde snarere ligge omkring introduktionsydelsen, som risikerer at blive en isolationsydelse," sagde Jann Sjursen.
Henrik Svane meddelte efter retsudvalgsmødet, at han "bestemt ikke" havde nogen kommentarer til udviklingen omkring udlændingepakken.
Inden splittelsen mellem regeringspartierne brød ud i lys lue, stod det klart, at regeringen, Venstre og konservative var enige om, at man ikke - som oprindelig planlagt - ville forbyde asylansøgere at gifte sig. I stedet vil man nu indføre en regel om, at afviste asylansøgere, der har indgået ægteskab i Danmark, skal forlade landet, inden de kan søge om at blive familiesammenført til Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her