Læsetid: 3 min.

Rødt

20. juni 1998

RADIO/TV
To pakker hærger. Pinsepakken og Fodboldpakken. De hærger allevegne, undtagen på Danmarkskanalen, der har erklæret forboldfri zone, og hvis tv-aviser vist ikke ret mange ser. Til gengæld ser de Glamour. Den går som altid. Eric har flashbacks til det mord, han begik i nødværge i en snehytte på Grønland. Taylor er fastspændt til en seng. Maggie vil have hendes barn, der for øvrigt er vokset. Sheila har også fået sådan et, men Ridge ved ikke, det er hans.
Men hvad rager det nogen, når bolden ruller. Hvad rager det nogen i det hele taget. Hvad rager i det hele taget nogen.
En talsmand for A.P. Møller kaldte i aftes regeringens pinsepakke for "socialistisk ideologi". Han kom godt nok ikke lige på skærmen selv, men der var en Mærsk-helikopter på en boreplatform. Der manglede bare en Carsten Fischer i stålhjelm og en slagsang af Bamse. Og så kommer politikerne ellers. En efter en. Nogen er tilfredse, andre er ikke. Det er nøjagtig ligesom Glamour. Det varer evigt, og det er altid det samme. Kom igen næste år, de er der endnu.
Hvem holder man med? Ole Stavads nye hår? Frank Åens røde glimt i øjet? Skal A.P. Møller betale afgift for al den kultveilte, hans åbenbart for dansk økonomi og alt muligt andet rødt og hvidt livsvigtige foretagende pumper ud i atmosfæren? Måske er der basis for en folkeafstemning. Der kunne jo være tale om afgivelse af solidaritet, nå nej suverænitet. Det er grove trusler, skærmen kommer med. Det er ren Eric Forester. Manden vil lade sine skibe sejle under udanske flag.

Det colombianske måske. For at fejre dommeren i kampen mellem Bosses bombere og Mandelas frihedskæmpere. Når man ser antallet af gule kort for indkast og røde for ingenting, som den lille spradebasse fra Kokainland smed om sig med, skulle man tro, det var en kamp mellem Winnie Mandelas helt eget tæskehold og måske et hold udvalgte bodegabøller fra Esbjerg, men det var det slet ikke.
Til gengæld fik vi da kampen på DR1, som vi kan se. Ikke på DR2, hvor de sender nogle af kampene, og det har det gjort mange gange før, og det er vi mange, der ikke bryder os om.
DR2 er til litteratur og kaospiloter, ikke til fodbold. DR2 er til alt det, der burde have været for alle på DR1, og som ingen endnu har kunnet lave tv på, så nogen kan forstå, hvorfor det er så vigtigt, at vi kan se budskaber om kultur på skærmen.
Måske endda på storskærmen i Forum, hvor den tidligere politiker Jacob Haugaard tonser sig igennem en lang række nye vers til den folkekære sang om, hvordan det hele bare er hammerfedt, mens en pensioneret sportsreporter sidder og jubler hysterisk af ingenting.
Nå ja, selv den lapsede Tommy Troelsen gav sig til at bande for åben skærm over den dommer. Der er da noget, og kan få blodet op i øjenhøjde på danskerne.

VM er ellers som altid en kamp på symbolske værdier mellem de store og de små. Mellem de gamle imperier og deres tidligere undersåtter. Det er den hvide mands byrde i ny ombæring. Eksempelvis englænderne, men også franskmændene. Hooligans og roligans, ikke?
Desmond Morris var på skærmen med sine dybe tanker om flok og stamme. Men Tommy tog ligesom ikke tråden op. Og nordmændene spiller stadig i gummistøvler.
Det er sikkert altsammen noget, A.P. Møller kunne ordne, hvis han bare fik lov. Hvis alt går som det skal, ender det med en finale mellem Skotland og Cameroun, under dansk flag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her