Læsetid: 2 min.

SF: Stop EU-millioner til Danmark

2. juni 1998

SF vil af med EU-millioner til Danmark. Pengene skal bruges i Østeuropa, siger Holger K. Nielsen, der betegner EU-støtten til Danmark som Ebberød Bank

SF vil nu af med EU-tilskuddene til Danmark fra de såkaldte strukturfonde. Hvert år er der tale om mere end en halv mia. kroner, som først og fremmest går til amter med høj arbejdsløshed som for eksempel Nordjyllands Amt og Storstrøms Amt.
"Hvorfor skal man lave et Ebberød Bank system, hvor vi først sender penge til EU og så får vi penge tilbage igen. Vi sender penge ned og får så bevilget midler til en golfbane i Nordjylland, det er fuldstændigt hul i hovedet. Det er et eksempel på, hvordan nærhedsprincippet kan anvendes. EU skal i hvert fald ikke bevilge penge til en golfbane. Pengene skal bruges til de virkeligt fattigste i Europa," siger Holger K. Nielsen.
Med forslaget, der indgår i SF'ernes valgprogram til næste år Europa-Parlamentsvalg, forsøger folkesocialisterne at give kød og blod til nærhedsprincippet.
"På den ene side må vi prioritere EU-pengene bedre og så må der være bedre muligheder for, at der kan ydes støtte til egnsudvikling. Det er klart, at der stadig skal være grænser for, hvad man kan støtte for ikke at forvride konkurrencen," siger Holger K. Nielsen og hentyder til de EU-regler, der begrænser muligheden for at yde statsstøtte til produktionsvirksomheder som for skibsværfter.
"Vi skal have en bedre prioritering af EU-pengene Det er også en del af østpolitikken, hvis vi skal prioritere strukturfondene i forbindelse med optagelsen af nye lande fra østeuropæiske lande,så er der ingen grund til, at man bare lægger lidt flere penge lidt oven i. Man kunne godt bruge EU-pengene lidt bedre," siger Holger K. Nielsen.
I SF-kredse betragtes forslaget som et godt eksempel på, at partimedlemmerne kan bygge bro over den EU-striden. Forslaget, der stammer fra Jørn Jespersen og Søren Winter Lundby fra ja-fløjen, blev som del af valgprogrammet vedtaget enstemmigt på landsmødet.
"Det er en god idé, danskerne må være villige til at betale, hvad det koster for at få de østeuropæiske lande med i EU," siger Nana Bjerg, en af partiets fremtrædende nej-sigere.
"Når der er brug for et massivt skulderklap til en egn, så må vi klare det nationalt," siger forslagsstilleren Jørn Jespersen, der selv er valgt i Storstrøms Amt, et af de to amter i Danmark, der modtager flest EU-tilskud.
SF vil i følge Jørn Jespersen allerede tage forslaget op i partiets folketingsgruppe i juni. Det skal ske i forbindelse med en diskussion af egnsudviklingsstøtte og udvikling af Lolland-Falster.
I 1996 fik Danmark fra EU-budgettet under strukturfondene udbetalt: 103,7 millioner ECU. Det svarer til omkring 750 millioner kroner. Pengene udbetales i forskellige kategorier:
*Strukturreformer indenfor landbrug og fiskeri (ca 190 millioner kr) til f.eks. omlægning til økologisk landbrug og til ophugning af fiskekuttere.
*Regionalfonden: (ca 22 millioner kr)
*Socialfonden:(ca 390 millioner kr). Pengene her går bl.a.til omskoling af arbejdsløse værftsarbejdere, støtte til fremme af turisme i Nordjylland og forsøg på at trække IT-virksiomheder til Falster.
*Andre struktur-aktioner (ca 152 millioner kr).
Til samenligning udgjorde EU's landbrugsstøtte i 1996 ca. 9,9 milliarder kr. Pengene udbetales direkte til landmændene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her