Læsetid: 3 min.

SPD ønsker nedsat EU-tempo

3. juni 1998

De tyske socialdemokrater vil sætte tempoet ned for optagelsen af nye EU-medlemmer. De rigeste EU-lande vil ikke betale øst-regningen

BRUXELLES - Mens en række lande fra Central- og Østeuropa allerede har gjort de første konkrete fremskridt i forhandlingerne om deres optagelse i EU, er EU's største medlemsland, Tyskland, begyndt at stille sig på bagbenene i forhold til den kommende optagelse af nye EU-medlemslande.
I et interview med avisen Financial Times siger de tyske socialdemokraters europapolitiske talskvinde, Heidemarie Wieczorek-Zeul, at tempoet i EU-udvidelsen bør sænkes. Wieczoreck-Zeul har gode chancer for at blive Tysklands næste europaminister, hvis de tyske socialdemokrater vinder det tyske valg i september.
Siden den 27. april har embedsmænd fra Europa-Kommissionen hver uge holdt møder med Polen, Tjekkiet, Ungarn, Slovenien, Estland og Cypern, hvor forskellige aspekter af disse landes kommende EU-medlemskab er blevet diskuteret. Centralt placerede embedsmænd fra Kommissionen, som er involveret i disse samtaler, sagde i går i Bruxelles, at der allerede nu er gjort gode fremskridt, og at de første fremskridtsrapporter for indholdet af disse diskussioner allerede er udarbejdet.
Wieczoreck-Zeul siger til Financial Times, at en ny socialdemokratisk regering vil kræve, at der indføres overgangsordninger, når det gælder de kommende medlemslandes muligheder for at være omfattet for EU's regler for personers frie bevægelighed. Det tyske SPD ønsker med andre ord ikke, at polakker, tjekker osv fra starten af deres landes EU-medlemskab skal have samme muligheder for at slå sig ned i EU-lande for at arbejde, studere eller som pensionister, som andre EU-borgere har i dag.
Tyskland har også på et andet område opstillet krav, som kan skabe problemer i forhold til den kommende udvidelse af EU. Den nuværende tyske finansminister Theo Waigel står i spidsen for en benhård kampagne, hvor Tyskland sammen med Sverige, Holland og Østrig kræver ændringer i EU's budget, sådan at de rigeste EU-lande ikke i fremtiden skal betale lige så stor en del af EU-budgettet, som det er tilfældet i dag.
EU-landene har i et år diskuteret en reform af EU's finanser. Reform-diskussionerne foregår i lyset af den kommende EU-udvidelse og skal efter planerne afsluttes næste år, i god tid inden optagelsen af de første nye medlemslande.

Begrænsninger
Embedsmændene i Europa-Kommissionen, som forhandler med østlandene om betingelserne for deres optagelse i EU har længe været klar over, at netop lande som Tyskland ville stille krav om, at der i en længere periode skal være begrænsninger på, hvordan polakker og andre kan slå sig ned i de nuværende EU-lande. Derfor er netop dette emne placeret sådan i forhandlingerne, at det først dukker op i slutfasen.
Udover de intense møder med repræsentanter fra Polen, Tjekkiet, Ungarn, Estland, Slovenien og Cypern, har Kommissionen også gennem et par måneder afholdt jævnlige møder med repræsentanter fra Letland, Litauen, Rumænien, Bulgarien og Slovakiet. Disse fem lande er ifølge EU-landenes vurdering mindre forberedte på et kommende EU-medlemskab, men kilder i Kommissionen sagde i går, at der allerede til december vil blive udarbejdet en første rapport, som vil vurdere, om et eller flere af disse lande skulle være nået så langt, at de også kan gå i gang med egentlige forhandlinger om optagelse i Unionen.
EU's 15 medlemslande er indtil videre ikke indblandet synderligt i processen. Det er Europa-Kommissionen, som diskuterer med ansøgerlandene og som arbejder på at få defineret, hvor de egentlige problemer ligger i forhandlingerne. Men EU-kilder vurderer, at de egentlige forhandlinger vil blive indledt allerede i efteråret, og det vil samtidig åbne muligheden for, at Tyskland og andre lande formelt kan stille deres krav om grænser for eksempelvis den frie bevægelighed for personer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her