Læsetid: 2 min.

Stadig flere rester af atomaffald ved nordiske kyster

17. juni 1998

Radioaktivt stof spreder sig fra det britiske anlæg Sellafield, der oparbejder atomaffald

Mængden af det radioaktive stof Technetium-99 ved kysterne i Norge, Sverige og Danmark er steget stærkt. Det dokumenterede miljøorganisationen Greenpeace i går.
Stoffet stammer fra det britiske atomoparbejdningsanlæg Sellafield, der behandler atomaffald fra hele verden.
Greenpeace har taget prøver af blæretang ved Stavanger, Egersund, Strømstad, Hirtshals og Esbjerg. Prøverne er analyseret på universitetet i Southampton.
I begyndelsen af 90'erne blev der kun målt niveauer på 30 bequerel pr. kilo tang ved Norges kyst. I februar fandt man 270 bequerel pr. kilo i norsk hummer. Og nu er der målt op til 465 bequerel i tang fra Stavanger. Ved Hirtshals blev der målt 53 bequerel. Prøverne er taget i april og maj. Greenpeace vil i den kommende uge tage nye prøver ved Frederikshavn og Grenå.
Technetium 99 har en halveringstid på 213.000 år. Isotopen lukkes ud i havet sammen med op til 40 andre i de otte millioner liter radioaktive affald, som Sellafield har fået myndighedernes tilladelse til at lukke ud i havet. Det føres med strømmen nord om Skotland til Skandinavien i løbet af 2-3 år. Sellafield fik tilladelse til at øge udslippet i 1993.
I området tæt ved Sellafield er der målt niveauer som er langt højere end EU-kommissionens interventionsgrænse i tilfælde af atomulyker, påpeger Greenpeace.

Overhørt protest
De nordiske miljøministre protesterede i februar i år mod de voksende udledninger fra Sellafield. Den britiske miljøminister, Michael Meacher afviste den nordiske bekymring som ubegrundet.
Men de nordiske lande vil tage sagen op på ministerkonferencen i OSPAR-konventionen om beskyttelse af havmiljøet i Nordøstatlanten i Portugal 22.-24. juli. Det oplyste miljøminister Svend Auken i sidste uge til Folketingets miljøudvalg.
"De nordiske lande vil fortsætte presset over for Storbritanien og Frankrig (som også udleder radioaktivt materiale til havet fra anlægget La Hague nær Cherbourg, red.). Den norske miljøminister har bebudet, at sagen vil blive fulgt op på ministermødet i Portugal, og Danmark vil støtte et nordisk initiativ," sagde Auken til udvalget.
Så længe synes Steen Gade (SF), formanden for Folketingets miljøudvalg, ikke man skal vente. Han opfordrer Auken til at søge direkte konfrontation med sin britiske kollega allerede på miljørådsmødet i disse dage i Luxembourg.
"Ligesom Auken havde jeg en forventning om, at regeringsskiftet sidste år i Frankrig og Storbritannien ville have ført til ændringer i de to landes politik... men siden regeringsskiftet i de to lande har embedsmændene fortsat modarbejdet ethvert fremskridt", påpeger Gade over for Ritzaus Bureau.
Grunden til, at der skal reageres over for briterne allerede nu, er, ifølge SF'eren, at vicepremierminister John Prescott i mandagens udgave af The Independent lægger afstand til sine embedsmænds forhandlingslinje forud for OSPAR-mødet. Det er endnu for tidligt at sige, hvad den britiske linje vil blive, fastslår Prescott, der i 1983 var med i en kampagne mod dumpning af radioaktivt affald i havet.
"Det er åbenbart stadig muligt at påvirke den britiske minister," siger Gade.
Også Norge og Island støtter et forslag om at forbyde alle radioaktive udledninger til havs, mens den svenske regering ikke har udtalt nogen støtte hertil.
Ifølge Tarjei Haaland, Greenpeace, kunne det hænge sammen med, at Sverige for nylig sendte 140 tons atomaffald til oparbejdning på Sellafield.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu