Læsetid: 3 min.

Tøbrud i Kina

29. juni 1998

Den amerikanske præsident har uventet succes med sit felttog for demokrati og menneskerettigheder

Den amerikanske præsident Bill Clinton fortsatte i går sit fremstød for menneskerettigheder og personlig frihed i Kina, da han deltog i en gudstjeneste i Beijings største protestantiske kirke i et forsøg på at fremme religionsfriheden.
Samtidig summede den kinesiske hovedstad af livlig debat om betydningen af lørdagens åbenhjertige meningsudveksling mellem Clinton og den kinesiske præsident Jiang Zemin. For første gang havde 1,3 milliarder kinesere lørdag mulighed for at overvære en historisk direkte tv-transmission fra pressekonferencen efter topmødet mellem Clinton og Jiang.
På mødet, der fandt sted i Folkets Store Hal ved Tiananmen Pladsen - Den Himmelske Freds Plads - kritiserede Clinton direkte beslutningen om at sætte den kinesiske hær ind mod demokratiforkæmperne på pladsen for ni år siden.

Forkert beslutning
Tiananmen-massakren har ellers været tabu i den kinesiske offentlighed lige siden 1989, men for første gang var måbende kinesiske tv-seere vidner til, at der blev sat spørgsmålstegn ved Kommunistpartiets håndtering af krisen. "Jeg og amerikanerne mener, at brugen af magt og det tragiske tab af menneskeliv var forkert," sagde Bill Clinton.
Dermed søgte Clinton tydeligvis at afværge den hårde hjemlige kritik, der har været af, at han er gået med til, at selve modtagelsesceremonien kom til at foregå ved Den Himmelske Freds Plads. På pressemødet sagde han således, at modtagelsen på pladsen havde fremkaldt minder om begivenhederne for ni år siden.
"Trods alle vore aftaler er vi fortsat uenige om betydningen af det, der skete dengang."
En tydeligt pikeret Jiang Zemin kom derefter med sit forsvar for regeringens handlinger i 1989:
"Jeg har forklaret vor holdning. Hvis den kinesiske regering ikke havde taget de relevante forholdsregler i forbindelse med de politiske uroligheder i 1989, så ville vi ikke kunne fremvise den politiske stabilitet, vi nyder godt af i dag," svarede Jiang Zemin.
Hvortil Clinton sagde: "Jeg mener, at stabilitet i det 21. århundrede forudsætter en høj grad af frihed."

Hemmelig Tibet-dialog
På pressemødet udvekslede de to præsidenter også synspunkter om et andet kontroversielt emne, Tibet.
Clinton opfordrede for åben skærm Jiang Zemin til at møde Tibets åndelige leder, Dalai Lama, der lever i tvungen eksil. Mens Jiang gentog den officielle kinesiske holdning ved at understrege, at et sådant møde kun kan finde sted, hvis Dalai Lama fuldt ud anerkender, at Tibet - og Taiwan - er en del af Kina, gav han samtidig udtryk for, at der allerede finder en dialog sted 'på flere niveauer'.
Udtalelsen er overraskende, fordi den kinesiske ledelse hidtil klart har afvist al tale om dialog med Dalai Lama. Men under lørdagens pressemøde citerer nyhedsbureauerne Jiang for at sige, at "vi fører en dialog med Dalai Lama gennem adskillige kanaler."
Jiangs udtalelse falder også sammen med, at Dalai Lama under et nyligt besøg i Frankrig sagde til dagbladet Le Monde, at han i de seneste fem år ikke har haft officielle kontakter med ledelsen i Beijing, men at han uofficielt har opretholdt kontakter med den kinesiske regering gennem forskellige private kanaler.
Dalai Lama siger også til det franske dagblad, at der på længere sigt er grund til optimisme, fordi Kina er i gang med at åbne sig mod omverden.
En åbning, som Bill Clintons igangværende besøg er udtryk for, og som understreges af, at Clinton i dag taler til studenter ved Beijings Universitet, som i 1989 stod i spidsen for demonstrationerne på Tiananmen Pladsen.
Ifølge en talsmand vil Clinton i talen igen fokusere på menneskerettigheder og "det, som Kina bliver nødt til at gøre for at få succes i det 21. århundrede."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her