Læsetid: 2 min.

Træt selvtægt i Texas

5. juni 1998

James Lee Burkes nye krimiserie er henlagt til Texas, hvor hans hovedperson er en forsvaradvokat, der gerne uddeler bøllebank til de genstridige - men det sker uden den store fortællelyst

KRIMI
Texas opfatter fortsat sig selv som et nybyggerområde.
Børn i Texas har ikke samme historiebøger som børn i resten af USA. Texas lægger vægt på at staten vandt sin selvstændighed gennem et oprør og en krig mod Mexico og var uafhængig nogle år før staten frivilligt søgte optagelse i De forenede Stater.
Som nybyggerstat har man tradition for udbredt tolerance overfor selvtægt.
Man lægger vægt på de gamle dyder - ingen skal blande sig, enhver er sin egen lykkes (eller ulykkes) smed, penge og magt er ikke noget man skal skjule eller skamme sig over.
Efter tilsyneladende at have udtømt mulighederne for krimi-intriger i miljøet omkring New Orleans og Louisiana er James Lee Burke nu rykker over grænsen til Texas, som nok er samme sprog og samme møntunion, men en ganske anderledes kultur med anderledes omgangsformer.
I romanerne om eller med detektiven Dave Robicheaux fra New Iberia blev der spundet tråde til de caribiske øer, voodoo, Ku Klux Klan, franske indvandrergrupper - den gamle verden.

Rig mod fattig
Den ny romanserie, der har advokaten Billy Bob Holland som hovedperson, trækker på westerntraditionen - nybyggerne, de utrolige klasseforskelle, korruptionen, den åbenlyse voldsanvendelse, den fortsatte konflikt med men også tætte forbindelse til Mexico og Latinamerika - den ny verden.
En rose fra Texas, den første Billy Bob-roman på dansk, benytter sig af alle disse elementer eller forudsætninger. Rige terroriserer fattige, folk bliver gjort sindssyge af fængselsoplevelser, mexicanere tolereres kun i meget ydmyge og og underordnede stillinger, sorte er frit bytte og nærmest usynlige.
Mest interessant - og mærkeligst set her fra - er kompetencestridighederne mellem lokale og føderale politimyndigheder, som ligger i brutal og åben krig.
Burkes første Robicheaux-romaner var præget af en vis miljø- og samtidsreportage. Gradvist blev det mere og mere til blod og vold, og de sidste af romanerne har ikke været til at læse af mangel på egentlig fremdrift.

Rod og ingen lyst
Man kunne have håbet på, at det var denne action-fælde han forsøgte at komme ud af med skiftet til ny geografi og ny hovedperson. Det er desværre ikke tilfældet.
En rose fra Texas (ikke den gule, desværre) er præget af et frygtelig indviklet, frygtelig rodet antal handlinger og godt med blod og bøllebank, når handlingen truer med at gå i skuddermudder.
Billy Bob Holland, forsvarsadvokat, ligger ikke på den lade side. Han nikker skaller og straffer de genstridige med baseball-køller eller sågar de bare næver.
Nok er Texas et fribytterland, men selv dér ville han nok - hvis han ellers havde noget med virkeligheden at gøre - have mistet sin bestalling på grund af sine virkemidler.
Han er et ubegavet fantasiprodukt i et forfatterskab, der er løbet tør for oplevelsesevne og fortællelyst.

* James Lee Burke: En rose fra Texas. Overs. af Ole Lindegård Henriksen. 316 s. 258 kr. Hovedland. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her