Læsetid: 2 min.

USA tøver i Kosovo-konflikt

10. juni 1998

Clinton støtter britisk FN-forslag, men har endnu ikke forpligtet sig til militært indgreb

BOSTON - Den amerikanske regering vil støtte et britisk FN-forslag om at bemyndige NATO til at anvende "alle nødvendige midler" mod Serbien, når Sikkerhedsrådet i dag eller i morgen skal drøfte et indgreb i Kosovo-konflikten. Det siger en talsmand for det nationale sikkerhedsråd i Det Hvide Hus til Information.
"Vi er enige med briterne i, at vi bør arbejde sammen med vores allierede om en løsning indenfor FN-regi, men det betyder ikke, at vi har besluttet at gribe ind militært. Situationen i Kosovo er yderst kompliceret og vi overvejer mange alternative modeller. Ingen udveje bør udelukkes," siger Eric Rubin.
På den anden side siger en højtstående regeringskilde til Wall Street Journal tirsdag: "Vi kan ikke true uden at være rede til at følge truslen op med våbenmagt."
Det er således usikkert på nuværende tidspunkt, om præsident Bill Clinton vil bemyndige amerikanske luftstyrker udstationeret i Italien og på hangarskibe i Middelhavet til at beskyde serbiske stillinger i det vestlige Kosovo. Reuters rapporterede i går, at Storbritanien, Frankrig og Tyskland støtter en sådan fremgangsmåde.
Et luftangreb ville være en eksakt gentagelse af USA's aktion mod serbiske militærinstallationer i Bosnien i sommeren 1995, som i sidste ende tvang Serbiens præsident Slobodan Milosevic til forhandlingsbordet og førte til Dayton-aftalen.
Det er endnu mere usikkert, om amerikanske tropper vil deltage i en eventuel fredsstyrke, der ifølge NATO-kilder skulle erstatte det serbiske militær i Kosovo og berede vejen til en afstemning om selvstyre for provinsen i Jugoslavien. Men det anses ikke for at være så afgørende for en missions udfald; europæiske NATO-soldater vil eventuelt kunne udgøre et troværdigt kontigent i Kosovo.
Indsættelse af amerikanske tropper kan give Clinton-regeringen vrøvl med Kongressen, der utålmodigt venter på, at USA's styrker i Bosnien bliver trukket tilbage efter to og et halvt års tjeneste. Men indtil videre har senatsformand Trent Lott åbnet døren på klem for en hård amerikansk reaktion.
"Vi kan ikke tillade, at denne form for slagtning af civile fortsætter. Vi burde overveje at sætte tropper ind, hvis det fortsætter," sagde den republikanske leder i søndags.
I alle tilfælde synes USA nu definitivt at have opgivet en tidligere idé om at opstille styrker i Albanien og Makedonien med henblik på at hindre en spredning af konflikten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her