Læsetid: 2 min.

Volden skæmmer nordirsk valg

26. juni 1998

Apati og vold kan være faktorerne, som bestemmer udkommet af valget i dag til en ny parlamentarisk forsamling i Nordirland. Nu skal katolikker og protestanter til at dele magten

SCHULL - En likvidering i Belfast. En bilbombe i Newtownhamilton nær grænsen til Irland i forgårs. En bombe på en vej i det sydlige Nordirland tidligere på ugen. Det er iscenesættelsen omkring Nordirlands valg i går til ny parlamentarisk forsamling.
Reaktionerner på volden kan gå begge veje. Bomberne kan risikere at resultere i større opbakning til de partier, som kun ønsker at ødelægge den spæde demokratiske magtdeling mellem katolikker og protestanter i Nordirland. For vælgerne vil måske reagere med et 'det nytter alligevel ikke noget' og sætte krydset ud for de partier, som er mest kompromisløse over for de katolske bombemænd, som fortsætter den voldelige kamp for et forenet Irland. Den reaktion vil først og fremmest være at finde på den protestantfløj, som bomberne er rettet imod.
Men volden kan også fremkalde en 'fand'me nej'-reaktion, hvor folk stemmer på de kompromisvillige partier, fordi de ser disse som den eneste måde at underminere volds- og bombemændene på. Den reaktion er ikke forbeholdt hverken katolikker eller protestanter.

Stor deltagelse
I forvejen er forventningerne til valgdeltagelsen rimeligt store på omkring 70 pct. Hvilket dog stadig er mindre end de næsten 81 pct., der dukkede op ved valgstederne den 22. maj for at stemme ja eller nej til fredsaftalen fra Langfredag mellem de pro-irske katolikker og de pro-britiske protestanter i Nordirland. Hele 71 pct. stemte dengang ja. Valget i går var til den parlamentariske forsamling, som fredsaftalen etablerer.
De tilforordnede på valgstederne vurderede tidligt på dagen ifølge nyhedsbureauerne, at valgdeltagelsen var en kende større end ventet og nok ville ende på omkring 75 pct.
Også selv om politik-trætheden er sat ind. Efter årelange fredsforhandlinger og en folkeafstemning om resultatet er stemningen mat. Kedsomheden kan komme de kræfter til gode, som ønsker at kvæle forsamlingen allerede fra starten. For ekstremisterne såsom præsten Ian Paisley fra det stærkt anti-katolske parti Democratic Unionist Party (DUP) er altid velorganiserede. De stemmer, som deres leder fortæller dem, at de skal.

'Ødelæggernes magt'
Såkaldt almindelige mennesker, som nok er generelt politisk interesserede men nu bare vil have fred og ro til at se fodbold i fjerneren, er den gruppe, som uforvarende risikerer at spille ekstremisterne magten i hænde. For hvis ødelæggerne à la Ian Paisley får tilstrækkeligt med stemmer, kan de i realiteten forhindre forsamlingen i at fungere.
Dermed er Nordirland lige langt. Og det kræver ikke megen fantasi at forestille sig en tilbagevenden til tidligere tiders bombekampagner fra begge sider, som også vil koste uskyldige menneskeliv, ødelægge chancerne for økonomisk vækst og kaste skygger over de kommende generationer muligheder for et fredeligt liv uden angst og gensidigt had.
I hvilken retning det peger, får vi et fingerpeg om i dag, når optællingen af stemmerne går i gang. En prognose om resultatet ventes at være nogenlunde sikker i eftermiddag, omend selve optællingen muligvis først ender sent i aften eller i morgen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her