Læsetid: 3 min.

Ål i rødvin

25. juli 1998

TIL NÆSEN
Vi holder meget af ø-ferie - Irland (Den grønne Ø), en lille ø i Ægæerhavet, eller måske noget mere eksotisk i Det indiske Ocean.
Også denne sommer står den på ø-ferie. Men da vores skæbne og økonomi efter købet af den beskedne parcel i Sundbyøster er lagt i hænderne på Totalkredit, Jyske Bank og finansminister Lykketoft, måtte der nytænkning til.
Vi har derfor delt sommerens øferie i to dele - først var vi en uge på sydfynske Avernakø, hvad der tidligere er berettet om i denne spalte, og resten af sommerferien holder vi på øen Ama'r nær hovedstaden København.
Når man sådan tusser rundt i de vante omgivelser og forlyster sig med synet af hårdtpumpede cyklister på de franske veje, kan man få trang til at se gamle venner. Og da faldt min tanke på Provinsjournalisten og hans hustru.

Provinsjournalisten er en trind mand, som er glad for mad. Mangen en gang husker jeg, at han på vejen hjem fra et seksretters måltid i det franske eller det spanske drømmende har underholdt os andre om hjemlandets glæder såsom stegt flæsk med persillesovs, gule ærter med flæsk og pølse eller stegte ål med stuvede kartofler.
Denne gang skulle det være ål, og han skulle medbringe dyrene. Det gjorde han også i form af tre meget flotte ål i overkanten af mellemtykkelse - samt en rødtunge til Den Snakkesalige, som ikke kan li' ål (den stakkel).
Det kom sig egentlig af, at jeg gjorde opmærksom på, at ål ikke nødvendigvis skal steges eller røges. Jeg havde berettet om en sydfransk opskrift på anguilles matelote, og det skulle det være.
Det går i korthed ud på, at man småkoger ålene i rødvin sammen med diverse urter, rød peber og en massiv mængde hvidløg. Hertil blot hvidløgscroutoner og friskklippet persille.
Vin til både kogning og drikning købte jeg i Gunnar Madsens vinhandel i Holmbladsgade på Amager - ud fra devisen om at tænke globalt og handle lokalt. Madsens biks ser ikke pralende ud udefra, og en del af omsætningen er nok kolde pilsnere eller ditto fra kassen. Alligevel er det øens nok førende vinhandel med et bredt og gennemtænkt sortiment - også i den finere ende af skalaen.
Åleretten kræver vin med krop og karakter, og jeg vendte mig endnu en gang til det sydlige Rhône for at finde det. Indkøbt blev sydlige Rhône-vine i tre niveauer: en Côtes du Rhône Villages Lestours-Clocher til 48 kroner, en Gigondas Cuvée du Seigneur de Lauris til 67 kroner, og den sydlige Rhônedals topvin, en Châteauneuf-du-Pape Clos de l'Oratoire til 85 kroner - alle unge vine fra 1996-høsten. Til Den Snakkesaliges fladfisk en hvid Châteauneuf fra samme domaine i samme årgang og til samme pris.

Megen tid kan gå med at diskutere, hvor meget man bør ofre på vin til madlavning. De rigtigt seje insisterer på, at det skal være den samme, som man drikker til. Andre siger, at det er stort set lige meget. Her gav det sig selv - jeg brugte Villagen, og med godt resultat. Men ellers ligger jeg nok nærmest på en kompromislinie - vinen skal være anstændig og ligne den, man drikker til. Men hvis jeg en dag skulle vælge at drikke en Chambertin til en gryde Burgunderbøf, så kan jeg garantere, at der ikke kommer det samme i gryden!
Vi lagde for med en Muscat de Rivesaltes fra Midi lidt længere mod syd som aperitif (78 kr.). Denne Vin Doux Naturel har den fordel, at den kan "genbruges" som dessertvin, og det gjorde vi så.
Om Rhône-vinene dette: Villagen var god til prisen med en fin næse af peber og hindbær. Gigondasen, der fik sin egen appellation i 1971, har altid været blandt mine favoritter. Et pænt eksemplar som dette til 67 kroner er givet vis blandt de bedste køb i fransk vins "højere middelklasse". Den røde Châteauneuf bærer på pæne løfter, men den er to år gammel stadig noget rå i kanterne og bør nok ligge mindst et par år endnu. Hvorimod dens hvide søster præsenterer sig nu frisk og sprød fra sin bedste side.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her