Læsetid: 2 min.

Amerikansk kursskifte svækker Dayton-aftalen

29. juli 1998

USA's indstilling af jagten på Karadzic og Mladic styrker højre-nationalistiske kræfter i den serbiske zone af Bosnien

BOSTON - "USA's indstilling af jagten på de to krigsforbrydere Radovan Karadzic og Ratko Mladic er et alvorligt tilbageslag for NATO-landenes bestræbelser på at få bugt med højrenationalisters indflydelse i den serbiske zone af Bosnien."
Det siger George Biddle, vicedirektør i International Crisis Group, til Information.
Den amerikanske avis New York Times skrev i søndags, at den amerikanske forsvarsledelse har overbevist præsident Bill Clinton og hans ministre om, at NATO-troppers tilfangetagelse af Karadzic vil føre til uacceptabelt store tab af serbiske og amerikanske menneskeliv og destabilisere den skrøbelige politiske og militære balance i Bosnien.
Karadzic formodes at holde sig skjult i Bosnien, mens Mladic skulle være bosiddende i Beograd og under beskyttelse af den serbiske præsident Slobodan Milosevic. Begge mænd blev i 1995 sigtet af den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag for folkemord, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser under krigen i Bosnien 1992-95.

Ikke god for Dayton
Siden 1995 har det været NATO-landenes officielle politik, at krigsforbrydere sigtet af FN-domstolen skal opsøges og arresteres, hvis NATO-tropper kender deres opholdssted. Men indtil sidste år havde det været småt med arrestationer. Så i juli 1997 blev to store fisk - serbisk-bosniske officerer - tilbageholdt, i oktober faldt ti kroatere i nettet, ved juletid var det to serbere og i januar 1998 arresterede amerikanske tropper "den serbiske Adolf" - Goran Jelisic.
"Denne arrestationsbølge bidrog til at forbedre situationen i Bosnien," siger George Biddle fra International Crisis Group, en amerikansk organisation, som har sat sig til opgave at forebygge etniske konflikter og krige kloden rundt.
"Medierne i den serbiske zone blev mere frie og i vinters blev den reformivrige forretningsmand og politiker Milorad Dodik valgt til premierminister. Han støtter bestræbelserne på at arrestere krigsforbrydere. Indstillingen af jagten på Karadzic er en dårlig nyhed for Dodik og hans tilhængere," mener Biddle.
I særdeleshed frygter International Crisis Group, at planerne om at hjemsende flere hundretusinde bosniske flygtninge til deres landsbyer vil komme i fare, hvis Karadzic og hans fløj føler sig styrket af den amerikanske beslutning. De er svorne modstandere af et multi-etnisk samfund i Bosnien som statueret i Dayton-aftalen fra 1995.
"Dette her er ikke godt for Dayton-aftalen og man kan frygte, hvad amerikansk passivitet i Bosnien vil betyde for konflikten i Kosovo. Vi så gerne, at USA stiller et ultimatum til præsident Milosevic med krav om tilbagetrækning af de serbiske styrker fra Kosovo, men det er der ikke store håb om nu," siger Biddle.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu