Læsetid: 2 min.

Arbejdsgivere: AF leverer ikke varen

17. juli 1998

Mangel på arbejdskraft trods 300.000 registrerede ledige beviser, at AF ikke leverer varen, siger DA - vi prøver, men tiderne har ændret sig, siger Arbejdsmarkedsstyrelse

Tidernes gunst har gjort det svært at skaffe arbejdskraft. Det får DA til at kritisere Arbejdsformidlingerne for ikke at gøre deres arbejde godt nok. Samtidig falder produktiviteten i AF, siger DA.
"Når LO netop har lavet en undersøgelse der viser en mangel på arbejdskraft, så er det jo paradoksalt, i lyset af at der er 300.000 registrerede aktiverede eller ledige. Ud fra en overordnet betragtning burde der være arbejdskraft nok. Problemet består i at få den frem til virksomhederne," siger DA-konsulent Jørgen Bang-Petersen.
En af flaskehalsene er altså arbejdsformidlingerne.
"AF skal understøtte arbejdsmarkedets behov for at skaffe arbejdskraft. Der er allerede sket en opstramning på regelsiden, men AF-systemet hænger fast i den gamle tænkning. Arbejdsformidlingernes driftsorganisation halter langt bagefter intentionerne i lovgivningen, og har ikke formået skiftet henimod at understøtte arbejdsmarkedets behov for arbejdskraft. Vi mener at kunne dokumentere, at AF indtil videre ikke har formået at leve op til intentionerne," siger Jørgen Bang-Petersen fra DA.
En af patronerne i DA's revolver er en undersøgelse over produktiviteten i AF-systemet. Hvis alle AF's aktiviteter, som samtaler med ledige, aktivering, ordinær jobformidling og så videre omdannes til enheder, kan man måle at produktiviteten er faldet fra 622 enheder pr. ansat i 1995 og til 556 i 1997.
Samtidig er der kommet flere ansatte til.

Vi kan ikke følge med
Sekretariatschef i Arbejdsmarkedsstyrelsen, Erik Møller Hansen, medgiver at produktiviteten er raslet ned.
"Men om faldet i produktivitet må jeg sige, at den væsentligeste grund er, at arbejdsmarkedet har ændret sig. Det er sværere at matche de ledige med et arbejde. Derfor falder produktiviteten. Det samme gælder for antallet af udarbejdede handlingsplaner for de ledige. For et par år tilbage var det ofte nok med et brush-up for en ledig, før han kunne kome i arbejde."
"Nu er der typisk flere hensyn der skal tages. Derfor tager det længere tid. Men styrelsen har lagt en plan for en kommende produktivitetsstigning, og vi har lagt niveauet efter 1996, altså før faldet i produktiviteten. Den er for lav, der skal ske noget, men der er en god forklaring," siger Erik Møller Hansen.
Den underliggende grund til den lave produktivitet er altså at de arbejdsløse, der endnu ikke har fået arbejde under opsvinget, er tungere at trække.
"Men i princippet burde folk i aktivering stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er klart, at efterhånden som arbejdsmarkedet har opsuget mange, er de, der er tilbage, lidt tungere, men principielt burde de ikke være så tunge at det var en umulig opgave at sætte dem i arbejde", siger Jørgen Bang-Petersen, konsulent i DA.
I efteråret vil et embedsmandsudvalg under regeringen fremlægge en række forslag til effektivisering af arbejdsmarkedet, og disse forslag kommer også til at omfatte AF.
Udvalget skriver i sin foreløbige rapport fra maj i år, at "der er behov for initiativer, der kan forbedre AF's ordinære formidling og virksomhedskontakt således at målretning af aktiveringen mod jobåbningerne forstærkes".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her