Læsetid: 3 min.

Aung San Suu Kyi i bilarrest på femte døgn

29. juli 1998

Konflikten mellem Burmas generaler og demokratiforkæmperen Aung San Suu Kyi eskalerer

Fem dage har Nobel-pristageren Aung San Suu Kyi nu siddet på de klæbende sæder i en overophedet, hvid bil ved en militær kontrolpost uden for Burmas hovedstad Rangoon.
Burmas militærjunta holder hende tilbage og vil have hende til at vende om, men hun sværger, at hun vil blive siddende, indtil generalerne lader hende fortsætte sin tur for at mødes med medlemmer af hendes parti National League for Democracy (NLD).
Bilprotesten er den seneste indsats i Aung San Suu Kyis kamp mod de generaler, der nægtede at anerkende NLD's valgsejr i 1990.
Både hun og generalerne har eskaleret konflikten på det seneste.
Først da Aung San Suu Kyi opfordrede til indkaldelse senest i august af 1990-parlamentet. Og nu hvor hun tog på biltur formodentlig i forventning om at blive holdt tilbage - ifølge telegrambureauerne var hun og hendes følge udstyret med mad og drikke til flere dage.
Tilfældigvis lige midt under en international konference i Manila, som sikrede opmærksomhed om sagen og bevirkede, at militærjuntaen blev hængt ud i internationale medier for at have tilbageholdt hende.
Generalerne har også eskaleret modsætningsforholdet for eksempel ved at indføre pligt for NDL-medlemmer til at melde sig to gange dagligt hos det militære efterretningsvæsen.

Social eksplosion truer
Hvis meningen var at tiltrække international opmærksomhed, er Aung San Suu Kyis strategi lykkedes. USA's udenrigsminister, Madeleine Albright, sagde forleden, at hun frygtede for den burmesiske demokratiforkæmpers helbred, hvis hun sådan fik lov til at sidde og stege i bilen.
Så Madeleine Albright opfordrede Burmas generaler til at lade Aung San Suu Kyi køre videre for at undgå en eskalation, der efter den amerikanske udenrigsministers mening kunne ende med en "social eksplosion" i Burma.
I går kom såvel EU som Japan og flere andre lande med lignende opfordringer, ligesom der - igen - fra EU's side blev lagt pres på ASEAN (Association of South East Asian Nations), som Burma er medlem af, for at hjælpe med til at finde en løsning i landet.
Det er et par af ASEAN-landene da også så småt begyndt på i stedet for at henholde sig den gamle tese om, at man aldrig blander sig i andre landes indre anliggender.
Årsagen er klar. Især i en tid hvor udenlandske investorer er blevet bange for snart sagt alt, der minder om Sydøstasien på grund af regionens økonomiske kollaps, har ASEAN bestemt ikke brug for noget, der bare ligner en "social eksplosion" i Burma.
Det vil skade regionens omdømme endnu mere og i øvrigt føre til mildt sagt uønskede flygtningestrømme.

Ubøjelige generaler
Men indtil videre er der ikke meget, der tyder på, at Burma-generalerne er på vej til at lade sig presse af hverken naboerne i ASEAN eller det internationale samfund som sådan til at indlede en dialog med Aung San Suu Kyi.
Styrtdykkene i nabolandenes økonomier synes nærmest at have fået de benhårde generaler til at isolere sig endnu mere. Se bare hvad der sker, hvis man åbner økonomien op for vestlig kapitalisme!
Lige sådan med systemskiftet i Indonesien. Burmas generaler har altid syntes, at de selv lidt lignede Suhartos regime, bare militært i stedet for familie-orienteret som i Indonesien.
Nu har generalerne set, hvordan optøjer og uroligheder kan gøre en ende på sådant et regime, og det kan meget vel have fået dem til at skærpe kontrollen endnu mere med oppositionen hjemme.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu