Læsetid: 3 min.

Bankchef hentet fra venstrefløjens rækker

8. juli 1998

Sydafrikas nye centralbankdirektør, Tito Mboweni, tilhører den gamle garde indenfor ANC, og mange er bekymrede for bankens uafhænighed

JOHANNESBURG - Den sydafrikanske centralbank har kun haft få direktører i sin 78-årige historie, og de er alle uden undtagelse kommet fra bankverdenen. Derfor var den åbenlyst politiske udnævnelse af arbejdsminister Tito Mboweni til denne post lørdag noget af en overraskelse.
Han tilhører den gamle garde inden for regeringspartiet African National Congress (ANC), og mange er bekymrede for, hvordan det skal gå med centralbankens uafhængighed.
Mboweni kom første gang i rampelyset, da han som næstkommanderende i ANC's økonomisk-politiske afdeling skræmte erhvervslivet og den hvide middelklasse med sit forslag om en formue-skat, der skulle bidrage til landets genopbygning, og sin støtte til en anti-trustlovgivning.
Den slags radikale udtalelser dækker imidlertid over en ansvarlig holdning - han forsøgte blot at inddæmme de mere yderligtgående tendenser inden for fagbevægelsen. Selv har han altid stået for en moderat økonomisk politik.
Som arbejdsminister blev han sat på den vanskelige opgave at skulle samarbejde med en yderst velorganiseret og militant fagbevægelse under ledelse af Congress of South African Trade Unions (COSATU), en af ANC's gamle forbundsfæller.
Hans baggrund er en eksamen i økonomi fra University of Lesotho, en magistergrad fra University of East Anglia og en periode som leder af ANC's afdeling for økonomisk planlægning i slutningen af 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne.
Det er lykkedes ham at få gennemført en række lovændringer, og trods skarp intern kritik har han holdt fast ved sin vision om et arbejdsmarked præget af samarbejde i stedet for konfrontation.
Hans ry for at være en af de førende venstreorienterede inden for regeringen kunne ikke undgå at vække bekymring, men med tiden har han støt og roligt sat sig i respekt hos erhvervslivet som en uafhængig tænker med en god faglig ballast.
"Han er en intelligent mand og en god økonom," siger Mike Schussler fra First City Bank. "Der er ikke sat en plet på hans omdømme."

Politisk udnævnelse
Det kan ikke bestrides, at der er tale om en politisk udnævnelse, selv om Mboweni afgiver sine politiske poster, når han træder til som skygge-centralbankdirektør den 18. juli. Den nuværende direktør, Chris Stals, går først af til næste år.
Som den øverste leder af centralbanken, South African Reserve Bank, vil hans vigtigste opgive blive at forsvare rand'ens værdi og bekæmpe inflationen.
Det betyder, at han må være forberedt på konfrontationer med regeringen, fordi dens politik ofte må vige for finanspolitiske interesser.
Nyheden om hans udnævnelse førte mandag til en yderligere svækkelse af valutaen, som faldt næsten 40 cent til 6,73 rand for en dollar, men senere steg til omkring 6,60 rand. Spotprisen ligger dog stadig på 6,355 rand for en dollar - et fald på omkring 30 cent i forhold til fredagens notering.
"Det er klart, at udnævnelsen er blevet hilst med skepsis, siger dealer Penny Him Lok fra finanshuset Barnard, Jacobs & Mellet.
De negative forventninger skyldes Mbowenis manglende finansbaggrund og hans tilknytning til ANC og regeringen. Det er det, markedet har reageret på med kursfaldet, siger Penny Him Lok.

Konstruktivt skridt
Hun vurderer det imidlertid som positivt, at regeringen langt om længe har taget et konstruktivt skridt ved at udpege en efterfølger for Stals.
De fleste økonomer ser et lysglimt i "Manuel-faktoren". Trevor Manuel, der blev opfattet som en radikal aktivist, blev mødt med en stor skepsis, da han blev finansminister i 1995, men efter nogle få turbulente uger overraskede han alle med sin vilje til at lytte til erhvervslivet. Spørgsmålet er nu, om Mbo-weni vil gøre det samme.
Uanset Mbowenis personlige kvalifikationer bunder den største bekymring dog i udsigten til, at en politiker skal lede en institution, hvis renommé bedømmes på dens evne til om nødvendigt at trodse regeringen.
"Han er en yderst ambitiøs politiker," siger en økonom, "Hvad vil han bruge posten som centralbankdirektør til?"
Penny Him Lok understreger, at finansverdenen må se tiden an. Markedet vil vurdere Mbowenis indsats, når han får det fulde ansvar efter Stals. Og markedet vil straffe ham, hvis han træffer forkerte beslutninger.

© 1998 Mail & Guardian.

Oversat af Birgit Ibsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu