Læsetid: 5 min.

Det bedste er ikke for godt

30. juli 1998

Legoland er Legeland. På det seneste også i endnu højere grad Læreland. Nye aktiviteter udnytter den nyeste forskning i interaktiv legetøj

Seks almindelige og otte knopsklodser kan kombineres på 102.981.500 måder. Ikke mange kan være i tvivl om, hvad der hentydes til: LEGO er i verden og mærker børn og legesyge voksne med kreativt legetøj. Med et moderne ord kan man kalde legen med især firmaets nyeste produkter for 'edutainment'. Men det er vel egentlig lige meget, hvad det hedder, bare det virker - og det gør det.
LEGO-klodsen og de senere udviklede produkter har indtaget verden - LEGO Gruppen er blandt verdens største legetøjsudbydere og beskæftiger omkring 9.400 medarbejdere fordelt på 50 selskaber i 30 lande.
Bonbon-land, Fårup Sommerland, Brændegårdshaven på Bornholm, Djurs Sommerland og andre kunstigt skabte legelandskaber, er miniforetagender i forhold til LEGO. Ejet og ledet af familien Kirk Kristiansen i Billund. Målet for legetøjsfabrikanten er, at LEGO logoet og navnet i år 2005 er kendt som det stærkeste varemærke i verden blandt familier med børn.

Jylland og jyder - jubi!
"Velkommen", siger den smilende dame på smukt klingende jysk. Vi står i receptionen på Hotel Legoland. Her som i hotellets restaurant tøver man ikke med at udlevere kreditkortet. Man kan ikke fuppe med dét smil, dén receptionist har.
Som rejsende udi mange afkroge af verden med dertilhørende fupmagere - De ved, Special prize only for you my friend-typen) - er det næsten saliggørende at komme til Billund og turde se sig selv hænge al mistillid i garderoben og bare være barn og smuglege igen.
Man kommer til Legoland med fly eller med bil. Der er et sted i nærheden af Legoland, de kalder vandrehjem, men man vandrer kun med sine små børn til Legoland, hvis man er gået fra forstanden. Forlystelsesparken er for den bilende eller flyvende familie.
Alle aktiviteter er gratis (med undtagelse af Trafikskolen). Entreen koster i højsæsonen 120 kr. for børn, 130 kr. for voksne, for børn over 60 år er prisen 90 kr. Legoland samarbejder med SAS Eurobonus. Hvis De rejser meget med SAS, kan De pt. for 25.000 bonus-points få en overnatning på Hotel Legoland for fire personer samt to hele dage i Legoland med familien.
En del skandinaviske familier havde, lige som skribenten, Fruen og Valkyrierne, benyttet sig af dette tilbud.
Det kunne man bl.a. konstatere ved samtale i hotellets restaurant. Der i parantes bemærket også er beregnet for voksne - til eksempel: Stofduge, professionel betjening, god mad.
Men ellers kommer gæsterne i Legoland fra alle dele af verden. Mange er interesseret i at vide mere om Legoland: Pressechef Annemarie Kvist oplyser til Informations udsendte, at ca. 1.100 journalister besøger Legoland i løbet af en sæson.

Bedre end Mindship
Et af de nyeste tiltag i Legoland, som harmonerer med det føromtalte begreb 'edutainment', er LEGO Mindstorms Center, som er det første af sin art i Europa. Målgruppen er familier med børn i aldersgruppen 10-15 år og skoleklasser. Børnene reserverer tid til en 45 minutters workshop, hvor børnene leger/løser opgaver ved computere.
Først på året blev den programmerbare LEGO-klods med indbygget mikrochip præsenteret i Mindstorms lokaliteter. Her kombinerer man legen med LEGO-klodser og computere og yder dermed et bidrag til den kreative beskæftigelse, der består af lige dele leg og indlæring.
I workshoppen bygger man sin egen robot - herefter stables programbrikkerne på pc-skærmen. Et program, der putter liv, personlighed og adfærd over i robotten. De ældre børn kan så lege videre med at tilkoble motorer og lyssensorer. Robotten afprøves på testbaner.
Det er umiddelbart stimulerende at iagttage, hvordan børnene gennem overvejelser løser opgaver alene og i fællesskab. De lærer at anvende mekaniske principper, når de eksperimenterer med, hvordan sensorer, tandhjul og motorer virker.
"Det bedste er ikke for godt", stod der på et træskilt i Ole Kirk Christiansens gamle snedkerværksted i 1930'erne.
Med LEGO Mindstorms præsenterer legetøjsfabrikanten tredje generation af LEGO-produkter. Gennem mange år har LEGO Gruppen forsket i computerbaseret interaktivt legetøj. Udviklingen er sket i samarbejde med Massachusetts Institute of Technology (MIT), Boston.

Nye aktiviteter
Legoland er bygget op over flere årtier. Det betyder, at Legoparken gennem årene stille og roligt er opbygget og videreudviklet i takt med at LEGO-koncernen er blevet større.
De traditionelle aktiviteter som børneteater, Cirkus Duploni, Piratland og Legoldmine er nu suppleret med nye legeområder. I år var der en nyhed at hente i det Miniland, der består af nogle af de kendte steder og bygninger i verden - bygget i LEGO-klodser!
Det oprindelige havneområde i Miniland fra 1984 er nu erstattet af et spændende havneterræn, hvor alt er bygget i målestoksforhold 1:20. Havnen er designet som en typisk dansk trafikhavn med animation.
Blandt de seværdige opfindelser oplever vi et interaktivt oliesupplyskib i havnebassinet. Fra et kontrolpanel på gangarealerne kan børnene selv aktivere pumperne på skibet, så de sprøjter vand ud i en stråle. Skibet er bygget af 264.000 LEGO-klodser.
I havnebassinet er der livlig trafik af skibe og under overfladen skimtes en gul ubåd. Der er travle trucks på kajen, lokomotiver og farverige godsvogne. Det nye område dækker et areal på 600m2. Der er 37 skibe i området. Til fremstilling af LEGO modellerne er der brugt 10.800 arbejdstimer, hvilket angiveligt skal svare til 5 1/2 års arbejde for én modeldesigner. I alt er der anvendt 1,9 mio LEGO-elementer i det nye område.
Af andre nye opfindsomme aktiviteter kan nævnes Ørnereden, der åbnede i forbindelse med Legolands 30 års fødselsdag.
Ørnereden er et legeområde for de større børn, bygget af naturmaterialer (hovedsagelig lærketræ - altså Ørnereden). En rigtig tumleplads på jorden og indtil fire meter over jorden, med klatre- og balance-udfordringer, hemmelige gange og huler - og meget mere.
Da jeg legede i dette rå område præget af gamle urkraft-symboler, tænkte jeg sjovt nok på to forfattere i avisens artikelserie: Flemming Kyed (som har skrevet om Bonbonland) og Erik Thygesen (udi Fårup Sommerland). D'herrer ville have nydt at være med til den pirrende sanseoplevelse, det er at kravle op ad en skakt gennem et net af ramlende kæder, for derefter at hive sig det sidste stykke vej til den hemmelige hule på et tykt reb - Kyed & Thygesen: Vil I være med til at finde skatten næste år?
Der er sikkert også plads til andre legesyge i alle aldre, som læser denne lykkelige rejsebeskrivelse med tilhørende invitation. I Legoland bliver man imponeret og betaget - og måske også en smule mere begavet.

Dette er den sjette artikel i en serie om de kunstige paradiser, som er opstået af masseturismens behov for nye seværdigheder. De forrige artikler blev bragt blev bragt 23. juni, 1., 10., 18., og 23. juli. Serien fortsætter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her