Læsetid: 2 min.

Boom i den elektroniske undergrund

30. juli 1998

I dag får Danmark sit første digitale forlag, og København får nyt fagblad for luksuseuforister

Internettet kribler og krabler med undergrundsmagasiner, Internetaviser og digitale forlag. Hver dag modtager aviserne pressemeddelelser med annonceringer af typen 'nyt forlag', 'nyt livsstilsmagasin', 'ny service' eller 'nyt mødested'.
I den forløbne uge har Danmarks således fået sit første, rent digitale internetforlag, og København er blevet et elektronisk livsstilsmagasin rigere.
Ungdomsmagasinet, der hedder eXposed, er redigeret af folkene bag webdesign-firmaet Myth-site Creations på Frederiksberg. Magasinet sætter bl. a. "permanent fokus på rusmidler" ud fra et princip om "hedonistisk livsindstilling".
Danmarks erklæret første digitale forlag hedder www. lorenz.dk, og skyldes den 24-årige tidligere roadie Simon Lorenz fra Esbjerg, der blev træt af at få sine tekster tilbage fra forlagene og derfor lavede sit eget.
Lorenz forlag (og forfatterskab) blev i går omtalt i Berlingske Tidende, et "gennembrud", mange upublicerede forfattere ville misunde Lorenz.

Træt af litteraturkendere
- Til lykke - men hvad er forskellen på din og alle andre private hjemmesider?
"Forskellen er, at jeg har startet et forlag," siger Simon Lorenz.
"Jeg blev træt af alle de folk, som tror, de ved noget om litteratur. Det er utrolig hårdt for en ung forfatter, som gerne vil frem, ikke at komme nogen vegne. Jeg har fået mange breve fra forlag, der skriver, at de ikke er interesserede, uden at fortælle hvorfor."
"Jeg fik et afslag på en
science fiction-roman og fik det svar, at forlaget havde taget de bøger ind, de ville udgive frem til midten af 1999. Det er indlysende løgn, for hvis der kom en ny Jan Sonnergaard, ville de selvfølgelig udgive det."
"Mit mål er at sætte tanker og følelser i gang hos folk, og den eneste måde, jeg kan gøre det på som fattig sagpengemodtager, er at bruge det nye medium, Internettet."
Simon Lorenz har lejet sig ind på et webhotel og købt sit eget domænenavn. Eventyret har kostet under 1.000 kroner, telefonregninger excl.
Med tiden vil Lorenz gerne udgive andres ting, men "foreløbig handler det om at slå navnet Simon Lorenz fast."
Internetmagasinet (Ezinet) eXposed, der går online i sin første, færdige udgave i dag, satser mere bredt på både litteratur, multimediekunst og artikler.

Hedonister på nettet
Initiativtageren og webdesigneren Adam Choleva kalder bladets målgruppe the intercaste city aristocracy. "Det er en bred gruppe af folk på mellem 20-40 fra København, der kender hinanden og færdes i de samme miljøer."
eXposed (www.exposed.dk) er på engelsk, og i pressemeddelsen hedder det, at grundholdningen er hedonistisk og at magasinet permanent vil sætte fokus på rusmidler samt fortælle, hvordan man kommer i besiddelse af dem.
"Med hedonisme mener vi, at vi gerne vil skabe et univers, hvor folk kan underholde sig selv på nogle mere elegante og interessante måder end ellers," siger Adam Choleva til Information.
"I første udgave beskæftiger vi os med luksushallucinogener som DMT og ketamin. Det er stoffer for folk, der er på jagt efter en meget speciel, ekstrem oplevelse."
Foruden stofartiklerne byder eXposed på kapitler af forfatteren Konrad Fields seneste roman.
Choleva tror ikke, digitale magasiner som eXposed på sigt går hen og bliver en trussel for den trykte presse.
"Jeg foretrækker personligt at have magasiner mellem hænderne," siger den 25-årige redaktør.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu