Læsetid: 2 min.

Clinton afviser taiwansk selvstændighed

1. juli 1998

Clintons afvisning af taiwansk selvstændighed vækker harme på Taiwan, selv om det ikke er udtryk for ny amerikansk politik

Regeringen på Taiwan reagerede i går vredt på udtalelser fra USA præsident Bill Clinton, der i Shanghai præciserede USA's syn på konflikten mellem Taiwan og Kina.
Clinton sagde i går, at han ved lørdagens møde med præsident Jiang Zemin har gentaget den amerikanske politik i forhold til Taiwan - den såkaldte tre-nej'ers politik.
"USA mener ikke, at Taiwan skal være en selvstændig nation, og vi mener ikke, at Taiwan skal være medlem af nogle organisationer, hvor selvstændighed er en forudsætning," sagde Clinton.
Han understregede, at USA ikke går ind for "to Kina-er" - altså et Fastlandskina og et Taiwan som to uafhængige nationer.
Kina har ønsket en fælles skriftlig erklæring om Taiwan, hvilket blev afvist fra amerikansk side. Som et kompromis valgte Clinton at understrege den amerikanske politik.
Udenrigsminister Madeleine Albright har tidligere fremlagt den amerikanske politik med stort set det samme ordvalg, men kineserne ønskede at høre præsidentens udlægning.

Taiwan raser
Regeringen i Taipei rasede i går over, at Clinton kom ind på emnet under sit besøg. Taiwans udenrigsministerium meddelte, at USA og Kina "ikke er i nogen position til at kunne diskutere emner, der berører os."
Og det er ikke så mærkeligt, at Taiwan opmærksomt følger de signaler, den amerikanske præsident udsender, i sit forsøg på at etablere et bedre forhold til Kina.
Uden støtten fra USA, der primært består af levering af avancerede forsvarsvåben, vil Taiwan være sårbar overfor den frygtede fjende på den anden side af Taiwan Strædet.
Forholdet mellem Kina og Taiwan er spændt. Styret i Beijing anser den lille ø-stat som en oprørsk provins, der før eller siden skal blive ét med resten af Kina.
En meningsmåling, der blev offentliggjort i går i Taiwan, viser, at over halvdelen af taiwanerne er imod et kinesisk forslag om 'et land - to systemer', som en mulig vej til løsning af konflikten. En model, som forsøges i Hong Kong, der i dag fejrer et-årsdagen for overdragelsen fra England til Kina.
51,1 procent sagde ifølge meningsmålingen, at de ikke kunne acceptere forslaget, selv om det skulle vise sig, at systemet fungerer i Hong Kong, skriver det taiwanske nyhedsbureau CNA.
Clintons understregning af USA's holdning til forholdet mellem Kina og Taiwan, får dog ikke nogen betydning for Taiwans ansøgning om at blive medlem af FN.
Allerede i 1994 gjorde USA det klart, at de ikke vil støtte Taiwans ansøgning, og de nye udtalelser ændrer ikke på situationen, lyder det fra det taiwanske udenrigsministerium.
"Vi søger stadig om medlemskab af FN," siger viceudenrigsminister David Lee ifølge CNA.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her