Læsetid: 4 min.

Dandy kvikker bestandy

29. juli 1998

Dandy, som har ligget i Vejle i tre generationer, er i gang med at bygge en tyggegummifabrik i Rusland. Her er indbyggerne efterhånden kommet op på at tygge 100 gram tyggegummi om året

Tyggegummifabrikken Dandy, som ligger i Vejle, er i færd med at bygge en tyggegummifabrik til 750 millioner kroner i Novgorod syd for Skt. Petersborg i Rusland. Det er indtil videre den største danske investering i Rusland.
Holger Bagger-Sørensen er hovedaktionær i det familieforetagende, hans farfar Holger Sørensen startede i 1915 under navnet Vejle Caramel- og Tabletfabrik.
Nogle år efter så Holger Sørensen et nyt produk i London, og han købte straks en recept på fremstillingen, og i 1927 kom Vejle Tyggegummi på markedet.
På spørgsmålet om, hvordan man dog kommer på at sælge tyggegummi i Rusland giver grundlæggerens barnebarn beskedent sin administrerende direktør Lars Funder æren:
"Vi andre i firmaet er marketingfolk - og da vi tidligere har solgt lidt til dollarbutikker, især i Polen, vidste vi, hvor umuligt det østeuropæiske marked er."
"Men Lars Funder er ingeniør. Han vidste ikke, at det ikke kunne lade sig gøre at sælge tyggegummi i Rusland. Så en dag kom han ind på mit kontor og foreslog, at vi skulle bruge tre millioner kroner på reklamespots i russisk tv. Jeg syntes ikke, det var en god ide. Men på den anden side kostede et reklamespot kun omkring 3.500 kroner - det koster mellem 80.000 og 100.000 i Danmark - så man kunne få mange spots for tre millioner kroner."

Prinsen og hesten
Det var en af Dandys Stimorol-reklamer, der er "sådan lidt frihedsinspireret", russerne pludselig fik ind i deres stuer:
En unge mand sidder på sit kontor og ser på et billede af en køn blond pige. Han bliver fjern i blikket og går ned på gaden og hiver overfrakken af sin motorcykel og kører langt, langt ud i et ørkenlignende landskab, til en træhytte.
Da han når frem, står den blonde skønhed på terassen med et barn om benene - helten stivner, men heldigvis viser barnets mor sig at være en anden kvinde; skønheden hopper op bag på motorcyklen og de kører afsted sammen.
"Det er historien om prinsen og den hvide hest," ler Bagger-Sørensen.
- Tror russerne, at Stimorol er et amerikansk produkt?
"Sikkert - det går vi også lidt efter. Men der er nu også mange danskere, der tror, at Stimorol er amerikansk."
Russerne kunne lide Stimorolreklamen. Da først reklamerne spottede løs begyndte distributionsnettet at danne sig selv:
"Nogle driftige folk fandt ud af, at de kunne købe Stimorol i Vejle og så fordelte det sig som ringe i vand. Nogle havde bare en lastbil og klappede ladet ned og solgte tyggegummi på vejen."
Blandt andet gennem sponsoraftaler med den russiske superliga i fodbold og senere med de russiske verdensmestre i ishockey har Dandy på rekordtid opnået et salg på godt 500 millioner kroner.
"Folk har altid tygget på et eller andet, blade eller græsklumper. Som dreng tyggede jeg ofte paraffin - vi kaldte det tøgsne, altså tyggesne. I Mellemøsten tygger man stadig uraffineret harpiks, og grønlænderne tygger spæk," fortæller Bagger-Sørensen
Markedet for tyggegummi er stadig i vækst østpå. Siden 1990 er russernes forbrug af tyggegummi steget fra næsten ingenting til 100 gram pr. indbygger om året. Der er stadig langt til det vesteuropæiske tyggeforbrug på 300-400 gram og det amerikanske på et kilo.
"Stort set hele salget i Rusland er sukkerfrit tyggegummi. På mindre end ti år har de gennemlevet hele den vestlige verdens tyggegummievolution," siger Bagger-Sørensen.
I dag afsætter Dandy således mere Dirol, der sælges som særligt tandhygiejnisk, end Stimorol på et russiske marked.

Nøglefærdig
På alle måder illustrerer Dandy, at Vejle er et lokalt hjørne af et globalt marked:
Fabrikken i Novgorod leveres nøglefærdig af et finsk entreprenørfirma, som har årtiers erfaring med store byggerier i Rusland. Dandy Holding stiller med 220 millioner kroner i egenkapital, 65 millioner kroner kommer fra IØ Fonden og resten lånes gennem den europæiske udviklingsbank for østeuropa, EBRD, i Den Danske Bank, BG Bank og den hollandske Rabobank.
Hvis alt går vel, og "det gør det ind til videre," står den russiske tyggegummifabrik færdig i august måned næste år. Her skal 300 lokale medarbejdere producere Stimorol og Dirol til russere og andre østeuropæere. Fabrikken i Vejle beskæftiger næsten 1.700 medarbejdere.
Men nemt har det ikke været at nå så langt, bemærker Holger Bagger-Sørensen: "Det har krævet så mange tilladelser, at bygge en fabrik i Rusland, man ikke drømmer om det på forhånd."
For ikke at tale om alle toldproblemerne, valutaproblemer med eksporten til Kirgisien, Turkmenistan og Kasakhstan og det faktum, at Jugoslavien og Usbekistan pludselig blev "lukkede lande".
Men efterhånden har Dandy erobret omkring 50 procent af tyggegummimarkedet i Rusland - kun det amerikanske Wrigley's, der globalt er syv gange større end fabrikken i Vejle, er en reel konkurrent.
Og i Dandy Inspiratiorium - en firefarvet pjece i magasinformat - kan man nu læse om den vejlensiske fabriks historie, kultur og fremtidsvisioner på dansk, engelsk og russisk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her