Læsetid: 2 min.

EF-dom stopper nødhjælp

15. juli 1998

EU-penge til fattige, handicappede, immigranter og minerydning er blokeret. Ingen udsigt til løsning på fredag

STRASBOURG - Adskillige humanitære organisationer har meldt deres ankomst til Bruxelles på fredag, for at protestere mod konsekvenserne af en dom fra EF-Domstolen, som blandt andet har ført til, at EU har stoppet for tilskud til eksempelvis minerydning i Laos.
Et stop for tilskud, som allerede har ført til, at organisationen Handicap International har måttet stoppe en del af sine aktiviteter i Laos.
Samme organisation er også i gang med at stoppe et projekt som går ud på at få børn fra Nordafrika, der har været udsat for overgreb, integreret i det belgiske samfund. Igen på grund af manglende udbetaling af støtte fra EU-kassen.

Prop i betalingerne
Kommissionen suspenderede i sidste måned udbetalingen af flere milliarder kroner i støtte til forskellige organisationer, som beskæftiger sig med at bekæmpe fattigdom, hjælpe handicappede, rydning af miner og sikring af overholdelsen af menneskerettighederne.
Suspensionen skete efter en afgørelse fra EF-Domstolen som gjorde det klart, at penge til sådanne projekter ikke må udbetales, hvis der ikke er et såkaldt retsgrundlag.
Penge til sådanne projekter kan i følge EF-dommen kun udbetales, når projekterne er en del af hjælpeprogrammer, som er vedtaget af EU´s 15 medlemslande.
På fredag mødes budgetministrene fra de 15 EU-lande i Bruxelles. Dels skal de diskutere det kommende EU-budget for 1999, men derudover skal ministrene også mødes med repræsentanter fra Europa-Parlamentet og EU´s budgetkommissær, Erkki Liikanen. Mødet mellem de tre parter er beregnet på at finde en løsning på de problemer, som EF-dommen har givet og som har betydet, at Kommissionen har måttet stoppe udbetalingen af penge til en lang række projekter som eksempelvis minerydningen i Laos.
Sagen blev diskuteret i går på et møde i Europa-Kommissionen i Strasbourg og budget-kommissær, Erkki Liikanen, afholdt efterfølgende et møde med Europa-Parlamentets budgetudvalg.
Sam Biesemans, som i Bruxelles repræsenterer en paraplyorganisation for de mange forskellige organisationer som modtager EU-penge til deres arbejde med handicappede, fattige osv, var i går i Strasbourg for at lægge pres på Europa-Kommissionen. Biesemans opfordrer alle EU-parter til, at der kan findes en kreativ løsning, som skal gøre det muligt at fortsætte de suspenderede støtte-udbetalinger fra EU-kassen.

Storpolitik i sagen
Men der er ikke meget der tyder på, at det vil være muligt for de tre EU-parter, ministerråd, parlament og kommission at finde en løsning, når de mødes i Bruxelles på fredag.
Den britiske premierminister og daværende EU-formand, Tony Blair, lovede i Europa-Parlamentet i sidste måned, at programmerne ville blive fortsat. Men i mellemtiden er der gået EU-storpolitik i sagen.
Europa-Parlamentet har benyttet sagen til at foreslå, at der skal indgåes en aftale mellem de tre EU-parter, som i fremtiden vil give parlamentet endnu større indflydelse på EU's budget, end parlamentet har i dag.
Det vil næppe være acceptabelt for EU-landene.
Hvis de suspenderede programmer skal fortsættes vil det ofte kræve enstemmige beslutninger blandt EU's medlemslande og dette kan også vise sig uhyre vanskeligt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu