Læsetid: 1 min.

EU frygter falske euro

23. juli 1998

Europol skal have nye beføjelser til at bekæmpe euro-falskneri. Originalprintet er allerede forsvundet

BRUXELLES - Tre et halvt år inden den kommende fælles EU-mønt, euroen, kommer på gaden, har EU indledt kampen mod falske euro-sedler og mønter. Europa-Kommissionen vedtog i går på et møde i Bruxelles en række initiativer, der skal bekæmpe udbredelsen af falske EU-mønter og -sedler.
I Kommissionens oplæg er der lagt op til en række forskellige initiativer. I den kontroversielle ende er der tanker om, at medlemslandenes straffelove bør tilnærmes, så det bliver nogenlunde ens i alle EU's medlemslande, hvad der er falskneri og hvordan det straffes. Der er også lagt op til, at EU's politisamarbejde, Europol, skal have kompetence til at deltage i kampen mod og efterforskningen af forfalskede euro -mønter og -sedler.
På det mindre kontroversielle område lægges der fra Kommissionens side op til, at der skal laves træningsprogrammer for personer, der er ansat i eksempelvis bankverdenen, så de ved, hvordan euro-sedler og mønter ser ud og dermed lettere kan genkende falske sedler og mønter.

Skidt fra start
Kampen mod falskneri er allerede kommet meget dårligt fra start. Det såkaldte hologram, en slags originalprint, til den fælles EU-mønt, forsvandt for nylig, da det skulle transporteres fra Paris til Frankfurt, hvor EU's centralbank har sit hovedsæde.
Politiet er stadig uden spor i den sag, og det er endnu uklart, om hologrammet er blevet stjålet.
Europa-Kommissionen har kun delvis kompetence til at foreslå, hvordan EU kan bekæmpe falskneri. Sagen skal diskuteres af medlemslandene samt i EU's centralbank og i de enkelte nationalbanker.
Der skal også etableres et samarbejde med bl.a. Interpol, da det forventes, at euroen også vil blive brugt som betalingsmiddel uden for EU's medlemslande.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu