Læsetid: 4 min.

Film i TV

30. juli 1998

*Robert Redford optræder med lang mellemrum som instruktør, altid med seværdige resultater. Her fortæller han om det truede meksikanske mindretal i New Mexico, hvor landsbyen Milagro risikerer udslettelse til fordel for golfbaner og ferieboliger. En bønnemark er ved et tilfælde blevet overrislet, og dette stykke uventet frugtbare land bliver samlingspunktet for den lille bys modstand mod udradering. Det er en gammeldags politisk engageret film, men med anstrøg af eventyrfortælling i den forenklede rollefordeling mellem chicanos- helte og kapitalistskurke. - Musikeren og instruktøren Ruben Blades yder en af filmens bedste præstationer som den kloge lokalsherif, mens Christopher Walken ses som fanatisk politimand for the bad guys. I øvrigt medvirker John Heard og Sonia Braga.
The Milagro Beanfield War/ Milagro. TV3, torsdag kl. 20.55-23.10

*Paul Newman gik ikke særlig godt i spænd med Alfred Hitchcock, der ikke yndede method-skuespillere. Men Newman har måske - forståeligt nok - heller ikke været alt for inspireret af sin rolle som en videnskabsmand, der hopper af til Østtyskland - dog kun for des bedre at spionere for sit amerikanske fædreland. Kold krigs-filmen er fra 1966 og en af Hitchcocks mere primitive røverhistorier, fuld af bagprojektioner og urimeligheder, men også med enkelte markante scener, der viser den aldrende mesters klo. Julie Andrews er Newmans kone, der tager turen med uden at ane dens egentlige formål.
Torn Curtain(Bag jerntæppet. TV3, torsdag kl. 23.20-01.50

*John Wayne forsøgte sig to gange som instruktør. Først i 1960 med den stort opsatte westernfiasko The Alamo, dernæst i 1968 med den berygtede Vietnamfilm De grønne djævle, hvis Danmarkspremiere i sin tid udløste ret kraftige demonstrationer foran Saga-biografen. Den er en forherligelse af amerikanernes krigsindsats i Vietnam, så skældsordet 'politisk korrekt' kan i det mindste ikke bruges om den. Til gengæld har det ikke skortet om andre ukvemsord om den oppustede, patetiske historie om The Special Forces' heroiske gerninger. Wayne selv, David Janssen og Jim Hutton er blandt heltene.
The Green Berets/ De grønne djævle. TV-Danmark, fredag kl. 01.00-03.35

*Joe Dante er en af Hollywoods mere sprælske underholdere, især i sine to Gremlins-film. De blander på en sjældent veloplagt måde det eventyrlige med gysereffekter, satire og parodi. Den første historie om de tilsyneladende så søde pelsklædte mogwai'er kom i 1984. Her slipper Joe Dante helvede løs i en bevidst sødladen lilleby-idyl af den slags, vi kender fra film af Spielberg, Capra og ikke mindst Disney. De nuttede mogwai'ere bliver ren spruttende, sydende djævle, når de bliver overhældt med vand, og til sidst er de ved totalt at underlægge sig det lille samfund. Ikke mindst en biografvisning af noget så uskyldigt som Disney-tegnefilmen Snehvide og de syv dværge udvikler sig til det rene ragnarok.
Gremlins, TV2, lørdag kl. 19.55-21.45

*Nils Malmros udsendte i 1981 sin centrale ny-klassiker Kundskabens træ om pubertetens store omvæltninger. Vi følger en mellemskoleklasse i Århus i en afgørende periode på to år, hvor eleverne oplever intens kærlighed, venskab, forræderi og ensomhed. Men måske værst af alt: udstødning fra fællesskabet. Klassens mest modne pige Elin fører sig for dristigt frem, og så skal hun kanøfles. En mobning, der måske sætter mærker for livet og i hvert fald forkrøbler skoleforløbet, så det ikke bliver til oprykning i gymnasiet. - Men Kundskabens træ er trods sin viden om børns delvis ubevidste grusomhed mod hinanden ikke nogen dyster film: den gennemstrømmes af munterhed og århusiansk slagfærdighed. Malmros' replikkunst er jo enestående, når han genskaber skoletidens hverdag på godt og ondt, med hele det komplicerede intrigespil børnene imellem. Forældrene befinder sig ude på sidelinien, selv om deres undertrykkelsesmekanismer ufravigeligt virker. - Den mest kendte af de medvirkende børn er Line Arlien-Søborg, der spiller den intrigante Mette og havde hovedroller i de to efterfølgende Malmros-film, Skønheden og udyret og Århus by Night.
Kundskabens træ. DR 1, lørdag kl. 20.55-22.40

*Maurice Pialat laver altid film, der kradser og på én eller anden måde går mod strømmen. Den upolerede franskmand går tæt på sine personer, ikke for at gøre dem sympatiske (det er de sjældent), men for at nå ind til den usminkede sandhed. Sådan opleves også Loulou fra 1980, et trekantdrama om den småborgerlige Nelly, der bryder op fra sit ægteskab og kaster sig ud i et frihedsdyrkende liv med den anti-konventionelle Loulou, spillet af Gérard Depardieu. Nelly fremstilles af Isabelle Huppert, og sammen inkarnerer de elektrificerende godt, hvad Janis Joplin sang om: Freedom is just another word for nothing left to loose. Den ægtemand, Nelly flygter fra, spilles af den altid seværdige Guy Marchand.
Loulou. DR 2, søndag kl. 20.50-22.40

*Matt Dillon har en af hovedrollerne i denne usædvanlige fortælling om en irsk dværg, der skriver en selvbiografisk roman om sin ungdom. Hans mor er fransk og spilles af Anne Parillaud (især kendt fra Nikita. Gabriel Byrne og Dillon er mændene i moderens liv i den efter sigende indtagende skæve beretning om en mærkværdig opvækst. Michael Lindsay-Hogg har instrueret den amerikansk-irske produktion, der er fra 1995 og belønnes med tre anbefalende stjerner i Leonard Maltin's film-guide.
Grankie Starlight. DR 1, onsdag kl. 21.25-23.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her