Læsetid: 4 min.

FILM i tv

2. juli 1998

*Jack Nicholson spiller i denne filmatisering af James M. Cains hårdkogte knaldromanklassiker Postbudet ringer altid to gange den vejfarende, der i 1930'ernes USA gør holdt ved en landevejscafé og indleder en lige så heftig som fatal erotisk affære med værtens sexhungrende hustru, spillet af Jessica Lange. Romanen har været filmatiseret flere gange, men aldrig før har der været så meget kontant sex på bordet (i bogstaveligste forstand) som her i Bob Rafelsons udgave fra 1981. For manuskriptet står en af USA's på det tidspunkt førende dramatikere, David Mamet, der her debuterede som filmmanuskriptforfatter. Både han, Rafelson, Nicholson og Lange er i fineste form. Postbudet ringer altid to gange er en film, man ikke bør snyde sig selv for - også selv om man allerede har set den. Den kan sagtens ses to gange - hvis stemningen da ellers er til film efter det danske landsholds skæbnekamp mod Brasilien tidligere på aftenen.
Postbudet ringer altid to gange / The Postman Always Rings Twice, TV2, fredag kl. 01.45-03.50

*Victoria Abril er fra især Pedro Almodóvars film - Bind mig, elsk mig, Høje hæle og Kika - kendt som lidt af en steg. Det er hun også i den franske komedie En 3-kantet historie, der indleder DR2s anden temaaften om fransk film, omend hun her indgår i et, for hende, lidt mere usædvanligt forhold. Hun spiller nemlig en frustreret hjemmegående husmor, der en dag betages mere end platonisk af en hærdebred mandhaftig kvinde (spillet af filmens instruktør, Josiane Balasko), der både kan rense tilstoppede køkkenvaske og reparere genstridige bilmotorer. Dét synes husmoderens usædvanligt dumme svin af en mand naturligvis ikke om, og så kører intrigerne. Filmen, der er fra 1996, er ganske morsom, hvis man kan se forbi dens mere end karikaturagtige fremstilling såvel af lesbiske som af mænd i al almindelighed. Josiane Balasko rangerer som en af Frankrigs mest populære filminstruktører.
En 3-kantet historie / Gazon maudit, DR2, lørdag kl. 19.05-20.45

*Woody Allen behøver næppe nogen nærmere præsentation, men i Martin Ritts The Front/Stråmanden fra 1976 kan han opleves i noget så sjældent som en (næsten) alvorlig rolle, for det er en film, der på eminent vis forstår at servere et dybt alvorligt emne med et humoristisk glimt i øjet. Stråmanden udspiller sig under 1950'ernes McCarthy-heksejagter. Kongresorganet HUAC (House Unamerican Activities Committee) havde især et godt øje til Hollywoods og tv's manuskriptforfattere, som over en bred bank ansås for at være kommunistsympatisører og derfor fik Berufsverbot. Mange af dem arbejdede imidlertid videre, men via stråmænd, og det er netop en sådan Woody Allen spiller. Instruktøren Martin Ritt var selv blacklisted i 1950'erne, og det samme var såvel filmens manuskriptforfatter, Walter Bernstein, som adskillige af de medvirkende skuespillere (Zero Mostel, Herschel Bernardi, Joshua Shelley og Lloyd Gough).
Stråmanden / The Front, 3+, lørdag kl. 20.00-21.40

*Juliette Binoche, der går for at være en af verdens smukkeste kvinder og bl.a. supplerer den nok i forvejen ikke så ringe gage med at være model for parfumefirmaet Lancôme, optræder i lørdag aftens anden franske film på DR2, De elskende fra Pont-Neuf fra 1991, som usoigneret bums med klap for øjet. Sammen med den lige så bumsede fyr Alex (Denis Lavant) oplever hun en grænsesprængende kærlighed på den gamle parisiske bro Pont-Neuf, der er lukket pga. restaurationsarbejde. Filmen er instrueret af Juliette Binoches daværende kæreste, Leos Carax, og efter at den havde været fem år undervejs, drevet adskillige producenter til fallit endte den som fransk films på det tidspunkt dyreste film nogensinde. En del af pengene gik til at bygge en tro kopi af Pont-Neuf ved Montpellier i Sydfrankrig, og der gik også en pæn klat til et gigantisk fyrværkeri, der futtes af til festligholdelse af 200-året for den franske revolution. De elskende fra Pont-Neuf kom aldrig til at spille millionerne ind, men den er en helt unik film, der blander musikalske og visuelle stilarter til en umådeligt smuk hyldest til den rene kærlighed, der trodser enhver fornuft. Og i denne kompromisløse lovsang til sanseligheden ender den derangerede Juliette Binoche faktisk med at være smukkere end i mange af de glansbilled-roller, hun siden har fejret triumfer med. Men det var formentlig også netop den forelskede instruktørs fornemste hensigt.
De elskende fra Pont-Neuf / Les Amants du Pont-Neuf, DR2, lørdag kl. 20.55-23.00

*Clint Eastwood er Dirty Harry på TV2 søndag aften. Hvad mere kan man sige? Måske lige bortset fra, at filmen, der i 1971 blev Eastwoods helt store gennembrud som San Francisco-strømeren med de uortodokse metoder, er instrueret af veteranen Don Siegel. Go ahead, make our day...!!
Dirty Harry, TV2, søndag kl. 20.30-22.15

*Daniel Day-Lewis spiller over for Emma Thompson og den fortræffelige britiske karakterskuespiller Pete Postlethwaite i den dramadokumentariske irske film I faderens navn (1993), der bygger på Gerry Conlons selvbiografi. Gerry Conlon var en af de berømte Guildford Four, fire irere, som i 1974 blev uskyldigt dømt for et bombeattentat mod en britisk pub. De sad inde i 15 år, før det blev afsløret, at det britiske politi hele tiden havde været bekendt med deres uskyld og blot havde haft brug for nogen at hænge op på attentatet. Den Oscar-nominerede film er instrueret af Jim Sheridan (My Left Foot), der sammen med Neil Jordan (The Crying Game og Michael Collins) og Thaddeus O'Sullivan (Nothing Personal) hører til i forreste række af irsk film.
I faderens navn / In the Name of the Father, TV3, søndag kl. 21.00-23.25

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her