Læsetid: 3 min.

Forældre har et ansvar

17. juli 1998

To bøger lægger på hver deres måde op til, at forældrene bør tage et ansvar for deres børns læring

NYE BØGER
Om to uger begynder 70.000 forventningsfulde børn i skole. Mange forældre har i den forbindelse sikkert allerede forberedt sig ved at foretage de pligtige indkøb af diverse skoleartikler lige fra det velduftende viskelæder til den obligatoriske Pilot skoletaske.
På den måde føler de sig klar til at sende poden videre af institutionsvejen og dermed videre i livet. For mange forældre er skolestart nemlig lig med at sende ansvaret for barnets udvikling videre til skolen.
Selv de senere års fokusering på, at skolestarten har en væsentlig betydning for barnets udvikling, har næsten virket omvendt proportionalt med forældrenes engagement i skolen.
Borgens forlag udgiver i dag to nye bøger, der netop lægger op til at forældre skal tage deres børns første skoletid alvorlig. Bøgerne forsøger dermed at ruste forældrene ved at skabe en forståelse for skolen og dens hverdag.
Fælles for de to bøger er at læring ikke kun er noget som foregår i skolen, men i høj grad også i hjemmet.

Skolen begynder hjemme
Det er ikke længere nok at snakke med sit barn, nu skal man også regne, læse, tegne, synge, danse ... med sit barn. Opgaver der ikke bør føles som en belastning, men en udfordring for forældre.
Skolen begynder hjemme der er skrevet af en række kompetente lærerkræfter, lægger op til netop det. Først og fremmest giver bogen en god og basal indføring i hvorfor vi holder skole i Danmark og hvordan børn opfører sig inden de skal i skole, men bogens ide er som nævnt at give forældrene konkrete forslag til, hvordan de sammen med deres børn kan være aktive sammen på en måde som støtter børnenes indlæring i skolen.
Forslagene som er inddelt efter fag, er lette at gå til og kræver ikke særlige forudsætninger hos forældrene, kun opmærksomhed på barnet, og på det man gør sammen.
Men netop fordi man forsøger at ramme alle, bliver laveste fællesnævner hurtigt også målgruppen. Den overpædagogiske måde at tale til læseren på vil derfor få mange forældre til hurtigt at føle den løftede pegefinger.
Når der i bogen står, at "det er morsomt at lave ting sammen med sine børn, også at lege sammen. At bygge med LEGO kan være udfordrende for både børn og voksne, og sommetider kan man som voksen måske føle sig lidt hægtet af i forhold til børnenes fantasi og kreativitet", så taler man til den indre Disneyfar, en person der aldrig ville hverken drømme om at købe eller læse bogen. Selv om han nok burde!
Til bogens ret skal det dog nævnes, at der i mange af kapitlerne findes mange gode forslag, som forældre såvel som skolens lærere vil kunne drage nytte af.

ABC for forældre
Hvad ligger bag ord som lærerteams, undervisningsdifferentiering, intelligens og skolepenge? Hvordan hjælper jeg mit barn med lektier?
Svarene på sådanne spørgsmål kan man finde i Håndbogen for forældre til skolebørn, der som navnet antyder kan bruges som en opslagsbog.
Bogen er skrevet af to kvindelige journalister, der desuden fremhæver sig selv som værende "mor til en" og "mor til tre".
En del af kapitlerne har også undertitler formuleret som spørgsmål. Hvor henvender man sig hvis man er utilfreds med undervisningen? Hvordan styres skolen fra lov til bestyrelse? Ja, der er sågar et kapitel om lærerens arbejdstid.
En "abc for forældre, der ikke kan læse indenad" er ikke nogen dårlig betegnelse for bogen, der klæder selv den mest ignorante forældre på til at skulle vise engagement i barnets verden.
Problemet er dog snarere, at de forældre som virkelig kunne få gavn af en sådan bog om børn og læring, på nuværende tidspunkt allerede har valgt at bruge pengene på en Bamse og Kylling skoletaske. Dermed er aben endnu engang placeret på hovedet af de lærere, der om godt en uge kan byde hjerteligt velkommen i første klasse.

*Skolen begynder hjemme, Redaktion: Bodel Nielsen, 210 s., 169 kr. Borgen.

*Håndbogen for forældre til skolebørn, Karin Hegelund og Karen Lumholt, 259 s., 199 kr. Borgen.

Begge bøger udkommer i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her