Læsetid: 2 min.

Fransk vrede over britisk-tysk alliance

21. juli 1998

Bitterhed i Paris over at børserne i London og Frankfurt kom først med en aftale om at forene deres markeder til nytår

PARIS - En uventet alliance mellem børserne i London og Frankfurt efter hemmelige forhandlinger har vakt bitterhed i Paris, hvor børsen er blevet stillet over for en fuldbyrdet kendsgerning. Paris havde netop ført forhandlinger med Frankfurt med henblik på en fransk-tysk alliance.
London Stock Exchange og Deutsche Börse har meddelt, at de vil forene deres markeder fra 4. januar 1999 - den dag den europæiske enheds-valuta, euroen, træder i kraft.
De vil danne kernen i et fremtidigt paneuropæisk aktiemarked.
I den franske presse har man betegnet den tysk-britiske aftale som 'forræderi'. Der tales om et 'chok', om 'marginalisering af Paris' og om et nederlag for den franske regering, der i årevis har satset på at bringe Paris op på topplan som internationalt finanscentrum.
Efter den franske reaktion har børslederne i Frankfurt og London tilbudt den parisiske børs en minoritær deltagelse på 20 procent i det nye selskab, men det betyder, at franskmændene må indordne sig under et system, der er udarbejdet af 'det tysk-britiske par'. Det franske børsselskab SBF har meddelt, at man vil vente til september med at svare på dette tilbud.
Fra fransk side havde man håbet på en alliance med Frankfurt for at danne en modvægt mod den mægtige børs i City, der er verdens næststørste med en kapitaliseret børsværdi svarende til 2.130 mia. dollars - mere end Frankfurt og Paris tilsammen.
Samtidig ønskede franskmændene gennem en alliance med Frankfurt at sikre sig en position i inderkredsen som kompensation for det forhold, at den europæiske centralbank er blevet placeret i Frankfurt.

Frankfurt vigtist
Der blev gennem nogle måneder ført fransk-tyske forhandlinger, men tyske kilder siger, at disse forhandlinger var for langsomme og komplicerede. Til gengæld blev forhandlingerne med London gennemført i løbet af nogle uger, og i stedet for Paris er det Frankfurt, der sikrer sig stillingen som kontinentets vigtigste internationale finanscentrum.
Det nye fælles marked, som City og Frankfurt opretter, vil omfatte de 300 mest efterspurgte aktieselskaber i Europa.
Hvis projektet lykkes, vil det betyde de nationale børsers undergang eller degradering til et sekundært system for lokale transaktioner. Enhedsmarkedet vil tiltrække alle vigtige investorer i kraft af forenkling og nedsatte transaktionsomkostninger med en fælles elektronisk platform - i stedet for de 17 forskellige edb-systemer, der nu findes på de europæiske børser. Udviklingen af et fælles system favoriseres af, at børserne i London og Frankfurt allerede har en elektronisk 'arkitektur' fra den samme leverandør, verdensfirmaet Andersen Consulting.
Med denne koncentration håber City og Frankfurt på langt sigt at kunne måle sig med New York, verdens nr. 1. Under alle omstændigheder mener de ledende børsfolk, at der på langt sigt kun er plads for et eller to markeder i Europa - i stedet for de nuværende 32 børser. Verdens største vekselererfirma, Merrill Lynch, støtter det tysk-britiske initiativ.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu