Læsetid: 3 min.

Fraskilte fædre holder på deres ret

31. juli 1998

Det giver konflikter, når fædre i stigende grad ønsker samvær med deres børn efter en skilsmisse - statsamterne modtager flere og flere henvendelser om hjælp til at løse problemerne

Siden 1995 har der på landsbasis været en stigning på 42 procent i de sager, hvor forældre har søgt om hjælp hos statsamterne til at løse konflikter om samvær med børnene efter en skilsmisse. Hvor statsamterne i 1995 afgjorde omkring 6.000 sager, var tallet i 1997 steget til 8.600.
Denne udvikling svarer meget godt til udviklingen i Københavns Statsamt, oplyser kontorchef i familieretskontoret, Lone Hørup Knudsen, til Information.
I København er antallet af sager steget fra 885 i 1995 til 1.415 i 1997.
I første halvdel af 1998 ligger antallet af afgjorte samværssager på 733, hvilket ifølge Lone Hørup Knudsen betyder, at det endelige tal for 1998 kommer til at overstige de 1.415 sager fra i fjor.
"Det er klart, at fædrenes stigende bevidsthed om deres rolle som fædre er medvirkende til stigningen," siger Hørup Knudsen:

Den onde skilsmisse
"De sager, vi ser, er dem med højt konfliktniveau, og det vi kalder det onde skilsmissesyndrom, hvor den ene part ikke kan rumme, at barnet har en anden forælder. Og det kan meget vel være moderen, der er den obstruerende part, når hun har barnet. Der er ikke tvivl, om at begge forældre vil det bedste for barnet, men de vil altså også begge to have deres ret."
Kontorchefen tilføjer, at langt de fleste skilsmisser forløber uden konflikter om samværet. Omkring en kvart million børn bor alene med en forældre, og 8.600 aftaler om samvær med børn afgøres altså i statsamterne.
En del af stigningen begrunder Lone Hørup desuden med en lovændring i 1996, der gav fædre, der aldrig havde boet sammen med deres børn, ret til samvær. Samt at de fædre, der efter tidligere regler havde fået nej, kunne søge igen.
Civilretsdirektoratet har samtidig præciseret, at forholdene skal være overordentlig kritisable, hvis der nægtes samvær.
Ifølge Erling Fundal, aktiv i Foreningen Far - til Støtte for Børn og Forældres lokalforening i Valby, mærkes der også her en stigning i henvendelser.
"Da jeg startede for fem år siden, sad der en fem seks stykker hver gang. Nu ligger vi på omkring 15-25 og har ikke kapacitet til at rådgive flere, fordi vi netop har åbnet en ny rådgivning i Roskilde, hvor flere af vores rådgivere er rykket med over," siger Erling Fundal til Information.
Lokalforeningen har ved en intern stikprøveundersøgelse opgjort, at der i løbet af et år er omkring 800 personer, der møder personligt op for at få rådgivning i forbindelse med samværssager, samt 3.000, der henvender sig via telefonen.

Slut med at bukke
Der findes ingen samlede tal på landsplan for hele foreningen, hvilket heller ikke er tilfældet for de to-tre andre foreninger, der beskæftiger sig med lignende rådgivning.
Også Erling Fundal peger på mænds stigende bevidsthed og behov for at være "ansvarlige fædre" efter en skilsmisse som årsag til stigningen.
"Før i tiden bukkede og skrabede mænd, når de fik at vide, at de havde ret til at se deres børn to weekender i en måned plus ferier. Men der er flere og flere mænd, der henvender sig i statsamtet, fordi de ikke mener, det kan være rigtigt, at de ikke kan få lov at være fædre på ligeværdig vis med moderen."
Ifølge Erling Fundal kan de mænd, der søger rådgivning, groft inddeles i tre grupper.
I den første finder man de mænd, der har ikke har fået fælles forældremyndighed og som kommer til foreningen, fordi de ikke føler, de har modtaget nok vejledning -
bl. a. fra statsamtet.
Dernæst kommer der en del mænd, hvor skilsmissen endnu ikke er en realitet, og hvor de har brug for at vide, hvordan de skal forholde sig juridisk i forhold til fælles børn, hvis den skulle blive det.
Den tredje gruppe er mænd, hvor den tidligere kone, har fundet en ny partner og derfor ønsker at skabe en ny familie, hvor der ikke er plads til den biologiske far.

Side 4: Det er jo ingen fejl at være far

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu