Læsetid: 4 min.

Genbrug i smukke omgivelser

22. juli 1998

Der er gang i Bakkehuset ved Vedbæk havn: Bridgeklubber, gymnastik, værksteder, en genbrugsbutik og et cafeteria, som drives af ældre søllerødborgere

Et af Søllerød kommunes dagcentre for ældre borgere ligger i Bakkehuset - en hvid pragtvilla med sort glaseret tegltag, som vekselerer Johan Levin opførte i 1915 ved Strandvejen med udsigt over Vedbæk havn.
Her er gang i den: Bridge er en yndet beskæftigelse blandt de 115 ældre, som i gennemsnit kommer på centret hver dag; der er billard, velindrettede værksteder, gymna-stikrum og smukke stuer til samvær og foredrag.
I en moderne sidebygning ligger cafeteriet, der som alt andet andet holdes i gang af ældre frivillige, fortæller Susanne Aldring, som leder centret. Hun er den eneste fuldtidsansatte:
"Folk kommer ikke her for at blive underholdt, men for at lave noget sammen med andre. Der er utroligt mange selvstændige ældre mennesker i Søllerød - og vores fælles planlægning af aktiviteter foregår bestemt ikke uden ... meningsudvekslinger," siger hun med et fornøjet smil.
Bakkehuset har 15 år på bagen som ældrecenter. Fra første færd blev brugerne inddraget i planlægningen: Kommunen annoncerede efter faguddannede pensionister til at indrette værksteder og lokaler - og kvaliteten af begge dele er iøjnefaldende.
Det sidste skud på stammen af Bakkehusets vidtforgrenede træ af aktiviteter er Genbrugsbutikken. Den ligger i det legehus, Johan Levin byggede til sine børn. Legehuset passer til villaens format: Et 16-17 kvadratmeter stort træhus med to rum, udskårne søjler foran og fint malerhåndværk både inde og ude.

Små beløb
Butikkens indtjening skal bruges til "dyre foredragsholdere", fortæller Anne Mary Helger, som er en af de otte kvinder, der driver genbrugsbutikken: "Jeg tror vores gennemsnitsalder er 78 år," siger hun. Butikken er blevet en succes: I løbet af halvanden måned er der solgt tøj, hatte, sko og bælter for 14.000 kr.
"Det er er jo summen af små beløb," siger Anne Mary Helger og viser tøjstativerne frem. Alt er nyvasket og nystrøget: En stribet bomuldskjole til 50 kroner. En dragt til 100. En rustorange ruskindsjakke til 150 kroner, som Susanne Aldring falder pladask for og får lagt til side.
Villaens pragt og skønne placering er ikke enestående for Søllerøds tilbud til de ældre medborgere, understreger Helge Hagenbo, som er formand for Ældrerådet:
"De to plejehjem ligger lige ned til en sø, og det nye Strandholm, som skal bruges som midlertidigt plejehjem, er placeret ved Strandvejen med udsigt over vandet."
Han og næstformanden Kirsten Weicher har været på rundtur og beset alle kommunens tilbud til ældre. Og de bruger mestendels rosende ord om kommunens ældrepolitik. Rådet har medindflydelse, når der sker væsentlige omlægninger inden for hjemmeplejen, udbringning af mad og ældreboliger, og
"Vi bliver hørt", siger Kirsten Weicher - og tilføjer:
"Men misforstå mig ikke. Der er også kritikpunkter."
Helge Hagenbo nævner ventelisterne til plejehjemmene: "30 på venteliste - det er for mange. Og på de demografiske fremskrivninger kan vi se, at der blver behov for omkring 45 pladser i løbet af de næste tre-fire år. Men de er dyre: en plads koster omkring 300.000 kroner om året."
Kommunen har mange i de dyre aldersgrupper, børnene og de ældre:
"Men man skal ikke overdrive - det er faktisk kun seks procent af de gamle, som kommer på plejehjem. Resten dør stille og fredeligt i eget hjem," siger Helge Hagenbo.

Skat og orden
Det er rart med den lave kommuneskat, men "tingene skal være i orden," er Ældrerådet enige om. Højt på ønskelisten, ved siden af flere plejehjemspladser, står boligfællesskaber til psykisk handicappede.
Det er imidlertid svært at finde egnede steder:
"Problemet er ikke bare penge, men også, at kommunen er fuldt udbygget og at der er så mange fredede områder. Så der er kamp om de tomme huse," forklarer Kirsten Weicher.
Helge Hagenbo "har på fornemmelsen", at der i nær fremtid kommer til at sidde mange kvinder over 80 alene i store villaer. Men hverken han eller Kirsten Weicher gør sig illusioner om, at de har lyst til at flytte til en ældrebolig: "Folk hænger ved deres ting. Når en kvinde har gået og poleret hjemmets mahognimøbler i gennem et helt liv, kan hun ikke forlade dem," siger Helge Hagenbo.
Er der ingen, der bare lever af folkepension i denne kommune?
"Jo. Man kan jo godt se det. Men det er slående, at det er meget aktive mennesker, uanset om det er velhavere eller mennesker, der udelukkende lever af folkepension," siger Kirsten Weicher.
Helge Hagenbo tilføjer: "Det taler vi ikke om" - lige som Rådets medlemmer ikke taler om politisk tilhørsforhold:
"Vi er upolitiske," siger Kirsten Weicher, "men man kan jo gætte."
Hver morgen kommer en hjemmehjælper og hjælper Kirsten Weicher med at få den stramme støttestrømpe på:
"I morges spurgte jeg hende om, hvordan situationen på området er. Den er faktisk god. De er blevet gode til at skaffe vikarer, så vi har ikke de problemer med hjemmehjælp, som man hører om i andre kommuner."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her