Læsetid: 2 min.

Grøn el bør strømlines

7. juli 1998

Sydkrafts salg af miljø-strøm til Novo ville ikke blive godkendt i det nye system, som Energistyrelsen og Elværkerne er ved at blive enige om

Novos fabrik ved Kalundborg har købt 155 mio. kWh strøm fra Sydkraft, og det er ikke atomstrøm fra Barsebäck, forsikrer Novos chefforhandler Erling Nielsen.
I kontrakten er det nemlig indføjet, at den strøm, Sydkraft melder ind på nettet, når Novo trækker strøm ud, skal være miljøcertificeret strøm.
"Det har vi ikke betalt ekstra for," siger Erling Nielsen. Novo har tværtimod valgt Sydkraft som leverandør, fordi de gav et tilbud, der var væsentligt billigere end det lokale elværk, NVE, som ejer Asnæs-værket.

Øremærket strøm
"Sydkraft gav os et fordelagtigt tilbud, men jeg vil ikke betragte det som en dumpingpris," siger Erling Nielsen.
Sydkraft har længe solgt "øremærket strøm" til sine kunder, siger salgschef Peter Rodenstam. For to øre ekstra pr. kilowatt (plus moms) kan de får vandkraft eller atomstrøm. For tre øre ekstra kan de vælge vindkraft eller "godt miljøvalg".
Det sidste betyder strøm fra vind, biomasse, solceller eller vandkraftværker der er bygget før 1996. Det anbefales af den svenske naturfredningsforening. Når nye vandkraftværker er undtaget, skyldes det at vandkraften på hele den skandinaviske halvø allerede er så kraftigt udbygget at yderligere vandkraft strider mod naturbeskyttelseshensyn. Faktisk er de svenske myndigheder i færd med at beskytte fire af de sydsvenske elve mod vandkraft.
Men Sydkraft kan imødekomme disse ønsker fra kunderne uden at gøre noget ekstra for miljøet. I forvejen er energimikset i 1997 nemlig 52 procent atomkraft, 32 procent vandkraft, mest fra ældre anlæg, 1 procent fossilbrændsel (olie) og 15 procent købt på spotmarkedet, siger Peter Rodenstam.
Han vil ikke oplyse de nøjagtige salgstal for øremærket strøm. Der er ikke så mange privatkunder, siger han, men en del kommuner køber "godt-miljøvalg"-strøm, for at leve op til deres målsætning om lokalt bæredygtig udvikling.

Ønsker troværdighed
I Danmark er Danske Elværker Forening bekymret.
"Vi ønsker et billigt og troværdigt system," siger Hans-Erik Kristoffersen, der er økonom i foreningen. "Der skal være klare regler der sikrer dokumentation til kunderne om at der er igangsat en produktion af miljøvenlig strøm når de køber den - og samtidig et system, der kan virke mere effektivt uden tilskud."
Det frie marked kan føre til større forurening, hvis ikke der indføres klare spilleregler, erkender han. Hvis for eksempel polske elværker sælger billig strøm og øger produktionen på bekostning af danske værker. Eller hvis man sælger dansk vindmøllestrøm til forhøjet pris til miljøbevidste forbrugere og samtidig eksporterer billig kulstrøm til udlandet.
"Vi foretrækker fælles internationale spilleregler med miljøkvoter og frit omsættelige beviser," siger Hans-Erik Kristoffersen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu