Læsetid: 2 min.

Grøn strøm uden effekt

3. juli 1998

Novo Nordisk har købt svensk miljø-el fra Barsebäck-ejeren Sydkraft. Det jyske DISAM vil også købe miljø-el. I praksis betyder det ingenting

Novo Nordisk i Kalundborg har købt strøm det meste af sin strøm i det kommende år fra det svenske Sydkraft - og sikret sig i kontrakten, at det ikke er strøm fra Barsebäckværket. Men i praksis betyder det ikke noget.
"Jeg vil tro vores strøm i fremtiden kommer fra Asnæsværket, hvis det kører, ligesom den plejer," siger Erling Nielsen på Novos fabrik i Kalundborg til Information. "Ohms lov gælder jo stadigvæk". Ohms lov betyder, at elektronerne vil følge den vej, hvor der er mindst modstand - og det er der næppe i de ledninger, der forbinder Kalundborg med de 120 vandkraftværker, Sydkraft ejer ved svenske og norske elve.

Ingen ændring
"Men vi melder dagligt ind på nettet, hvad vi bruger. Og Sydkraft skal dagligt melde en tilsvarende mængde ind fra et af deres vandkraftværker."
Det kan Sydkraft imidlertid gøre uden at ændre på noget i virkelighedens verden.
"Vi har længe handlet med strøm, der er klassificeret som et godt miljøvalg af Svensk Naturskyddsförbund"," siger salgschef Peter Rodenstam, Sydkraft.
"Vi garanterer, at den tilsvarende produktion finder sted med Vindkraft, Biobrændsler, Solceller eller Vandkraftværker, som opfylder Naturskyddsförbundets kriterier."
I praksis betyder det vandkraft. Sammensætningen af Sydkrafts strøm er nemlig 52 procent atomkraft, 32 procent vandkraft, 1 procent fossilkraft og 15 procent strøm, der er købt på spotmarkedet, oplyser han.
Det ændrer aftalerne intet ved, siger Peter Rodenstam. For selv om han betegner interessen for miljø-el som stor, så er salget dog kun en lille brøkdel af de 8-10 milliarder kilowatttimer. der under alle omstændigheder fremstilles hvert år på Sydkrafts 120 vandkraftværker.

Badekarsmodel
"Du kan se systemet som et badekar," siger kraftmægler Mike Thygesen, den jyske sammenslutning DISAM, som lige har skrevet kontrakt med Sydkraft: "Alle producenterne hælder strøm i karret, og vi forbrugere tager den ud for neden."
DISAM og Sydkraft aftalte samtidig at undersøge muligheden for at sælge grøn el eller miljø-el.
"Det får ingen praktisk betydning for produktionen af strøm før den dag kunderne eventuelt efterspørger mere grøn el end der produceres," erkender han:
"I dag er der en overkapacitet i Danmark på 60 pct. Og i Sverige er der 20-25 procents overkapacitet."
Hvis forbruget vokser, så laver man noget mere strøm på de værker, der findes. Selv om ti procent af kunderne får garanti for, at der produceres miljøvenlig strøm til at dække deres forbrug, vil der bare være nogle andre, der får forbruget dækket fra ældre, mere forurenende værker.
Hvis Sydkrafts succes på det danske marked fortsætter, kan det derimod medføre at den sydsvenske overkapacitet bliver brugt op. Det bliver med andre ord sværere - og dyrere - for Sydkraft at undvære Barsebäck.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu