Læsetid: 2 min.

Hjælpearbejde i svær klemme i Afghanistan

21. juli 1998

Mandag lukkede Taleban-militsen 35 nødhjælpskontorer i Kabul. EU stopper al støtte i protest. Røde Kors fortsætter dog arbejdet

Den evige konflikt mellem den ortodokse Taleban-milits og de udenlandske nødhjælpsorganisationer, der arbejder i Afghanistan, brød endnu en gang ud i lys lue, da Taleban-militsen i går gjorde alvor af truslen om at lukke en række nødhjælpskontorer.
Nødhjælpsarbejdere fra 35 mindre organisationer blev bedt om at forlade landet og blev truet med retsforfølgelse, hvis ikke de følger ordren.
"Det er et alvorligt tilbageslag for hjælpearbejdet i Af-ghanistan. Det betyder, at en masse mennesker mister muligheden for at få hjælp," siger Laurent Jung, fra Læger Uden Grænsers hovedkvarter i Paris. Læger Uden Grænser er sammen med Internationalt Røde Kors en af de hjælpeorganisationer, der ikke er blevet bedt om at forlade landet.
I protest mod Talebanstyrets diktat besluttede EU-Kommissionen allerede lørdag at indstille al støtte til hjælpeprojekter i Kabul. EU er den største bidragsyder til hjælpen i Afghanistan og finansierer mange af de private organisationers arbejde.
Nødhjælpsorganisationerne havde fået ordre på at flytte til en primitiv bygning i midten af Kabul, hvis de fortsat ønskede at blive i landet.
Talebans planlægningsminister, Qari Deen Muhammed, afviser, at andre organisationer vil blive bedt om at overtage de forviste organisationers arbejde.
"Det er ikke aktuelt lige nu. Gud har tidligere givet os mad - det vil han fortsætte med," siger han.

Vestlig trussel
"De er trætte af de mindre private organisationer, der kun er i landet i kort tid. Og så bliver for mange vesterlændinge opfattet som en trussel mod det meget muslimske samfund, talebanerne er ved at indføre," siger en kilde i Røde Kors om årsagen til at de mange mindre hjælpeorganisationer er blevet bedt om at flytte.
FN, der fungerer som paraplyorganisation for nødhjælpsarbejdet, har haft flere sammenstød med talebanerne - især om kvindernes rettigheder. I Afghanistan må kvinder hverken arbejde eller modtage undervisning.
I følge informationsmedarbejder i Dansk Røde Kors, Jette Sørensen, får lukningen ikke nogen betydning for Røde Kors arbejde.
"Vi har en stor stjerne i landet efter 20 års arbejde. Vi står for fødevareuddelingen til mange tusinde mennesker i Kabul, og det arbejde fortsætter," siger Jette Sørensen. Hun forventer ikke, at Røde Kors bliver bedt om at flytte eller at arbejdet bliver underlagt yderligere restriktioner.

Ortodoks stat
Taleban-militsen kontrollerer to tredjedele af landet - og efterlever med hård hånd, hvad de mener, er Koranens budskab.
Deres religiøse politi forsøger at skabe verdens reneste muslimske stat og håndhæver religiøse normer og love. Det indebærer blandt andet, at mænd ikke må klippe deres skæg, at kvinder ikke må forlade deres hjem uden at være helt tildækket fra top til tå, samtidig med at de skal ledsages af en blodsbeslægtet mand.
For de danske kvinder, der arbejder for Røde Kors i Kabul, betyder det, at de ikke må gå ud alene, og skal være tildækkede. Samtidig må de ikke køre bil.
"Men det er ikke usædvanligt. Sådan var det også i Pakistan og andre af de meget muslimske lande, som vi arbejder i. Det ved man, når man bliver sendt ud, og det må man respektere," fortæller Jette Sørensen.
Taleban har også indført en række middelalderlige straffemetoder, som pisk, afhugning af lemmer og stening for en lang række forseelser, blandt andet utroskab og homoseksualitet.
Pakistan, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater er de eneste lande, som anerkender Taleban-regeringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her