Læsetid: 4 min.

Japans nye ministerpræsident går ind til urias-post

24. juli 1998

Når det japanske regeringsparti i dag vælger ny ministerpræsident er det et skelsættende valg - både for partiet og for Japans økonomiske fremtid

Det japanske regeringsparti, det Liberale Demokratiske Parti (LDP), vælger i dag ny leder, efter at ministerpræsident Hashimoto tidligere på måneden besluttede at trække sig tilbage. Tre kandidater slås om posten ved valget, der fra flere sider bliver kaldt afgørende for Japans fremtid.
Meget tyder på, at det bliver den 61-årige udenrigsminister Keizo Obuchi, der trækker det længste strå. Meningsmålinger blandt de 414 stemmeberettigede i partiet viser, at Obuchi kan regne med omkring 200 stemmer, mens rivalerne, den 72-årige Kajiyama og den 56-årige sundhedsminister Junichiro Koizumi, hver har omkring 70 stemmer i ryggen. De resterende har endnu ikke bestemt sig.

Obuchi forkert valg
Kobayashi, der er politisk redaktør på Japans næststørste avis, den velansete Asahi Shimbun, kalder valget en milepæl for LDP. Partiet er i modvind og har brug for en leder, der både kan føre landet igennem den økonomiske krise og skabe ny opbakning til partiet, der i de seneste meningsmålinger tordner tilbage.
"Det lader til, at udenrigsminister Keizo Obuchi vinder, men det tror jeg hverken er godt for partiet eller for Japan. Han er ikke meget anderledes end Hashimoto og vil næppe gennemføre store reformer," siger Kobayashi til Information.
Han foretrækker den 72-årige Serioku Kajiyama, der på trods af sin alder har bebudet omfattende økonomiske reformer. Ikke mindst en omfattende reform af finanssektoren. Den yngste af de tre kandidater, den 56-årige sundhedsminister Junichiro Koizumi, der især taler for en reducering af den offentlige sektor, levnes ikke mange chancer.
"Koizumi er ellers den mest populære af de tre blandt befolkningen, men den ældre del af LDP er meget konservativ og er bange for forandringer. De vil sandsynligvis afgøre valget til Obuchis fordel. Koizumi er for ung, mens Kajiyama er for vidtgående i deres øjne," fortæller Kobayashi, der mener, at der i aller højeste grad er brug for vidtgående reformer.
"Vi står ved et vendepunkt, hvor vi med reformer i løbet af de næste par år kan få vores økonomi på fode igen. Hvis ikke det sker, så går Japan mod svære tider," siger den politiske redaktør. Han mener ikke, at Japan kan komme uden om en bankreform, hvis der skal gang i investeringerne igen.
"Der er 20 store banker i Japan. Alle får støtte fra staten med den nuværende ordning. Men halvdelen har så dårlig økonomi, at de burde lukkes. Derfor er en reform, hvor man får siet de dårligste banker fra, helt central for en bedring af den japanske økonomi," siger den politiske redaktør for avisen Asahi Shimbun.
Han bakkes op af seniorøkonom Lars Storr-Hansen fra Codan Bank.
"Det er vigtigere at få skabt grundlaget for en sund japansk finanssektor end at gennemføre store skattelettelser. Lavere skatter vil i Japan typisk give større opsparing, som ikke kommer "videre" i økonomien og skaber vækst" siger Lars Storr-Hansen til Ritzau.
Skattereformen er ellers Obuchis kardinalpunkt. Han har bebudet en sænkning af selskabsbeskatningen samtidig med at de højest lønnede skal have skattelettelser.
Den 72-årige Kajiyama var tidligt på banen med et forslag til oprydning i finanssektoren og har netop nævnt muligheden for at lukke nogle af bankerne med baggrund i deres dårlige lånemasse - et levn fra 80'erne, hvor bankerne lånte ud til tvivlsomme projekter og skønnes at have fået tab på 565 milliarder dollars - hvad der svarer til næsten 20 storebæltsbroer. På trods af det hårde signal, bakker de finansielle markeder op bag Kajiyama.
Et væsentligt problem er, at de japanske bankers udlånsvirksomhed stort set er gået i stå med alvorlige negative virkninger for virksomhedernes investeringer og dermed for den økonomiske vækst.
"Regeringen kan pumpe store beløb ud i banksystemet, men pengene kommer ikke videre, fordi de japanske banker har store problemer med at opfylde internationale krav," siger Lars Storr-Hansen.
Uanset hvem af de tre, der vinder valget er LDP under pres. Partiet har ikke flertal i overhuset, og er tvunget til at samarbejde med oppositionen i et forsøg på at gennemføre økonomiske reformer. Og det kan blive svært, fordi de seneste meningsmålinger har vist, at LDP er gået tilbage til omkring 20 procent mod 28 procent for blot en måned siden. Andre meningsmålinger har i øvrigt vist, at Obuchi er den mindst populære af de tre.

Forlænger krise
De økonomiske problemer i den japanske økonomi - verdens tredjevigtigste efter USA og EU - truer med at forlænge krisen i det øvrige sydøstlige Asien, samtidig med at der bliver lagt en dæmper på den globale vækst.
Det amerikanske finanshus Goldman Sachs vurderer således ifølge nyhedsbureauet Reuter, at den økonomiske vækst på globalt plan i år "kun" vil blive på 2,4 pct. mod en vækst sidste år på 3,7 pct.
Hvis ikke det lykkes én af kandidaterne at opnå mere end 50 procent af stemmerne, skal de to med flest stemmer ud i en anden omgang, inden partiet kan sætte navn på den nye ministerpræsident. Vinderen af afstemningen ventes at tiltræde posten som ministerpræsident den 30. juli eller i begyndelsen af august, hvis man skal ud i en anden runde for at afgøre valget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her