Læsetid: 3 min.

Kina tager førertrøjen i Asien

2. juli 1998

Den asiatiske finanskrise har ændret på magtbalancen i Asien, så Kina er ved at overtage Japans ledende rolle som USA's vigtigste partner i regionen

Den asiatiske finanskrise, der netop i dag kan 'fejre' et års jubilæum, har ikke alene væltet en række asiatiske økonomier omkuld - den er også godt i gang med at ændre på hele magtbalancen i Asien.
Kina står til overtage Japans rolle som Asiens leder, og Kina bliver dermed den nation, som USA skal bygge sit fremtidige forhold til regionen op omkring. Den amerikanske præsident Bill Clintons historiske Kina-besøg, som afsluttes i morgen, viser, at USA allerede har indset skiftet og er ved at indstille sig på det.
Det siger Clemens Stubbe Østergaard, leder af Østasien Områdestudiet og lektor i international politik ved Aarhus Universitet til Information. Han er dermed enig med ambassadør J. Ørstrøm Møller, der ligeud har erklæret "Japan taber og Kina vinder" af krisen.
"Kina har i modsætning til Japan opført sig politisk ansvarligt under finanskrisen. De kinesiske ledere har holdt deres løfte om ikke at devaluere og har dermed ikke udnyttet situationen, samtidig med at Kina har bidraget med økonomisk støtte til andre lande i Asien," siger Clemens Stubbe Østergaard.

Indadvendt Japan
Mens Kina indtil videre er kommet relativ uberørt gennem krisens første år, kan det samme ikke siges om Japan, der har haft svært ved at finde sit ståsted. Selv om Japan er verdens næststørste økonomi, har landet ikke formået at påtage sig rollen som lokomotiv eller leder for resten af regionen, men har i stedet koncentreret sig om egne økonomiske problemer, der bl.a. bunder i et gældsramt banksystem.
"Japan vil være indadvendt i en periode, hvor landet især må forsøge at få sit politiske system til at fungere, fordi det nuværende system ikke har noget reelt bud på, hvordan de økonomiske problemer skal løses," siger Clemens Stubbe Østergaard, der derfor har større tiltro til Kina på det økonomiske og politiske plan.
Under Clinton-besøget har de kinesiske ledere overraskende vist, at de er parate til større politisk åbenhed, hvilket Stubbe Østergaard ser som en "logisk videreførelse" af det mere tolerante klima, der er opstået efter Deng Xiaopings død sidste år.
Hans efterfølger Jiang Zemin fremtræder i dag som "en statsmand, der står så stærkt, at han kan koncentrere sig mere om udenrigspolitikken", siger Stubbe Østergaard, der erklærer Clinton-besøget en succes for begge parter.
På det økonomiske område har Kina en styrke, der hjælper under den nuværende krise: Valutaen er ikke konvertibel, mens valutareserverne er blandt verdens største. En høj privat opsparing og det faktum, at Kinas gæld til udlandet er langsigtet i modsætning til de hårdest ramte landes kortfristede lån.
Kina er dog ikke uberørt af krisen, der især betyder, at de omfattende reformer af statsindustrien er blevet sværere at gennemføre. J. Ørstrøm Møller skriver i Ugebrevet Mandag Morgen, at Kinas reformer er langt vigtigere end kursen på den japanske yen:
"Det eneste afgørende inden for en tidshorisont på nogle år er, om Kinas reformer lykkes. Bliver dette tilfældet, kommer Østasien ud af krisen. Lykkes det ikke, kommer Østasien ikke ud af krisen, verdensøkonomien kommer til gengæld ind i den."
Hvis projektet lykkes, vil Kina lægge sig i spidsen for et Asien, der i fremtiden kan tænkes at spille en mere aktiv rolle: "Kina ikke bare gøre alt, hvad USA siger, og det kan give Asien en mere aktiv rolle i international sammenhæng," siger Stubbe Østergaard, der peger på, at det øger behovet for, at Kina optages i internationale organisationer som WTO: "Kina er mere tilbøjelig til at respektere regler, som det selv har været med til at vedtage."
Under Clintons besøg i Kina har der dog ikke været tegn på en snarlig aftale om WTO. USA kræver, at Kina først skal liberalisere økonomien mere, mens Kina tøver, så længe krisen fortsætter sin hærgen i området.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her