Læsetid: 2 min.

KIT varmer op til kulturkonflikt

27. juli 1998

Københavns Internationale Teater vil have større bevillinger næste år. Kulturlivet kan ikke tjent med det, siger kulturborgmester Thustrup-Hansen

Københavns Internationale Teater, KIT, har i år fået nedskåret sine bevillinger drastisk fra 2,4 millioner til 900.000, og det skal ikke ske igen, hvis det står til KIT's leder, Trevor Davies. Derfor går han nu ud med et krav om flere penge til næste år.
Ifølge Trevor Davies havde teatret en rammeaftale med Københavns Kommune om at modtage 1,5 millioner årligt i 1997, 1998 0g 1999. Samtidig har KIT siden 1990 modtaget et institutionstilskud fra kommunen på 900.000, oplyser Trevor Davies.
"De kan ikke vinde hævd på et tilskud", siger kulturborgmester Hans Thustrup-Hansen til Information. "Inden for kulturlivet kommer der hele tiden nye til, og jeg tror ikke, kulturlivet er tjent med, at vi kun giver til de etablerede".
"Efter tyve år betragtes vi stadig som noget, man føler, man kan behandle på en måde, man ikke kan behandle andre teatre på", mener Trevor Davies.
"Det er jo en lidt speciel butik, Trevor Davies driver", siger Thustrup-Hansen. "Han henter nogle franske klovner herop, og normalt giver man jo ikke støtte til impressarievirksomhed".
Alligevel afviser kulturborgmesteren, at der fra kommunens side ligger kulturpolitik bag nedskæringerne til KIT.
"KIT er jo en organisation, der laver noget mange steder i landet, siger han. "Og de kan naturligvis kun få penge for det, de laver i Københavns Kommune".
Thustrup-Hansen afviser ligeledes, at nedskæringerne er et resultat af en ny praksis men medgiver, at "vi måske er blevet mere opmærksomme på, at mange af deres aktiviteter foregik uden for Københavns Kommune. Og hvis man vil leve af offentlige penge, må man underkaste sig de regler, der er".

Sagkyndigt afslag
"Vi synes, vi har været utroligt large over for KIT i forhold til den negative holding, vi mødte hos det sagkyndige udvalg i "Udviklingspuljen", som gav KIT et blankt afslag på deres ansøgning", siger Thustrup-Hansen.
Den Udviklingspulje, Thustrup-Hansen omtaler, er en pulje med et beløb på ni millioner over tre år, der blev nedsat i kølvandet på Kulturby 96 med henblik på at videreudvikle nogle af de intentioner der lå i Kulturbyen.
Her er det et sagkyndigt udvalg, der vurderer, hvem der er støtteværdige, og det er dette, der gav KIT afslag.
Ifølge Trevor Davies havde KIT søgt Udviklingspuljen efter at have fået besked om at det var den vej, man nu skulle gå på grund af de administrative omlægninger i Københavns Kommune. En besked, KIT fik af direktøren for magistratens 1. Afdeling, Ida Munk, med hvem rammeaftalen om de 1,5 millioner i tre år var indgået.

Sagkyndige strejkede
Trods afslaget valgte kommunens kulturudvalg at bevilge 400.000 til KIT's store arangement i 1998, Sommerscenen 98, hvor en lang række udenlandske ensembler optræder.
Dette medførte ifølge kulturborgmesteren, at det sagkyndige udvalg på teaterområdet nedlagde arbejdet i en måned og truede med at trække puljen tilbage.
Trevor Davies oplyser i øvrigt, at KIT har klaret sæsonen trods det beskårne tilskud. Det svenske Ericsson samt Danida er gået ind med sponsorpenge, og af de ca. 14.000 solgte billetter, der er budgetteret med, er der her, en måned før Sommerscenen 98 lader tæppet falde, solgt 10.000.
Københavns Kommunes samlede kulturbudget er på 517 millioner, det samme som forrige år, oplyser Thustrup-Hansen. og der er ingen planer om nedskæringer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her